galéria megtekintése

„Orbánék még annál is nagyobbat hazudtak, mint amit eddig gondoltunk”

41 komment


Hargitai Miklós

Egy EP-képviselő utánajárt, miért nem akar pénzt adni az Orbán-kormány a lakások energiahatékonysági felújításaira. A válasz megrázó: azért, mert az átszervezett kormányzati pénzosztó apparátus alkalmatlan egy ekkora volumenű lakossági pályázat lebonyolítására.

– Ezúttal a lakossági épületfelújítási programok ügyében derült fény arra, hogy még annál is nagyobbat hazudtak, mint amit eddig gondoltunk – írja a blogján Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője.

A politikus emlékeztet rá: tavaly ősszel tette emlékezetes bejelentését a kormány, hogy nem indít a lakosság számára elérhető, vissza nem térítendő támogatási programot az épületenergetika területén, ehelyett a rendelkezésre álló forrásokat kormányzati épületek felújítására költik. Lázár János a döntést azzal indokolta, hogy az ilyen programokat az EU nem teszi lehetővé. Ez természetesen nem volt igaz: az EU nemcsak hogy lehetővé teszi, de kifejezetten prioritásként kezeli a lakossági programok elindítását.

Jávor szerint most viszont fény derült rá, hogy mi a kormányzati szűkmarkúság valódi oka. – Birtokomba került a környezeti és energiahatékonysági operatív program (KEHOP) ún. monitoring bizottságának április 27-i ülésére készült előterjesztés, amely indoklást ad a KEHOP módosítására, hogy abból kikerüljenek az ilyen lakossági programok. Meg fognak lepődni, hogy ez alapján mi is a valódi oka annak, hogy a kormány elveszi a háztartásoktól ezt a pénzt – fogalmaz az EP-képviselő, hozzátéve: az indoklás szerint az uniós pénzeket elosztó magyar intézményrendszer nincs felkészülve ilyen jellegű programok lebonyolítására.

 

„A KEHOP menedzsmentje számára idegen, pénzügyi eszközöket bevonó lakossági épületenergetika számos lebonyolítási és pénzügyi kockázatot hordoz (...) a magyar támogatáspolitikai intézményrendszer 2014. év eleji átalakítása, az ezzel járó fluktuáció, a 2016-ban zajló 2007-2013-as programok és projektek zárása, valamint a késve induló új 2014-2020-as programok elindítása (ami a kései új EU jogszabályok következménye is) a pénzügyi eszközök terén tapasztalattal nem rendelkező KEHOP IH – Irányító Hatóság – számára nem tette lehetővé olyan erőforrások átcsoportosítását erre a területre, amelynek köszönhetően biztonsággal elindítható lenne egy rendkívül bonyolult, ugyanakkor rugalmatlan lakossági támogatási rendszer. Látható tehát, hogy a lakossági energetikai pályázati rendszer kialakításával összefüggő nehézségek közvetlen forrásvesztési kockázatot hordoznak magukban, ami a KEHOP IH számára nem felvállalható” – áll a monitoringbizottság előterjesztésében.

Panelfelújítás a fővárosban: pénz lenne rá, de inkább magára költi a kormány
Panelfelújítás a fővárosban: pénz lenne rá, de inkább magára költi a kormány
Mediaworks - archív

– Mindezek eredményeként az uniós operatív program eredeti célkitűzései ugyan nem fognak teljesülni, de kicsire nem adunk. Kisebb energiamegtakarítás lesz, kevesebb szén-dioxid-kibocsátás-csökkentés, kevesebb pénzügyi haszon, de kit érdekel, amíg az EU-t lehet hibáztatni! Hivatali nyelven fogalmazva: "a KEHOP 5. prioritás, 2. intézkedésének módosítása szükséges, azzal együtt, hogy a lakossági épületenergetikára szánt összeg középületekre történő átcsoportosításával a KEHOP vonatkozó indikátorai várhatóan csökkennek” – írja Jávor.

Szerinte a konklúzió gyászos: olyan sikeresen átalakították az intézményrendszert, hogy az alkalmatlanná vált a munkája végrehajtására egy olyan stratégiai fontosságú területen, mint az uniós pénzek felhasználása, és ennek eredményeként nem leszünk képesek elérni azokat a célokat, amikre a pénzt kaptuk, és nem fogjuk tudni eljuttatni azokhoz, akik erre nagyon is rászorulnának, és akiknek azt szánták.

– Az alkalmatlanság mellett a Fidesz-univerzum másik karakterisztikus jellegzetessége, a gátlástalan cinizmus és a totális szociális érzéketlenség (vagy inkább szociális ellenérzékenység) is kiderül a szövegből – folytatja blogján a politikus, majd kifejti, mivel indokolták még, hogy nem segítenek azoknak, akik a leginkább rászorulnának, hogy csökkenjen az energiaszámlájuk.

„Ellentmond a gazdasági racionalitásnak (a szociálisan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok lakásállományának értéke olyan alacsony, hogy az energetikai beruházáshoz szükséges építőanyag és eszközök ára ehhez viszonyítva aránytalanul magas és az ingatlan értékének növekedésében elenyésző mértékben jelenik meg), másrészt egy akár 50%-60%-os vissza nem térítendő támogatás is irreális anyagi elvárásokat támasztana a hazai hátrányos helyzetű csoportokkal szemben, mivel teherviselési képességük gyenge” – szerepel az előterjesztésben.

– Ez olyan szép, hogy szinte kár magyarázni. Azért próbáljuk meg lefordítani, hogyan van ez lázárjánosul, rogánantalul, szíjjártópéterül

– javasolja Jávor.

Jávor Benedek
Jávor Benedek
Népszabadság

„Vannak ezek a nyomorultak, akiknek egy rendes Pasa parki organikusan növekvő lakásra, családi összefogással vett több száz millió forintos villára sem futja (Bekiabálás: Annyit is érnek!), nyűglődnek a hó végi gázszámlával a vakolatlan ócska házaikban, komfort nélküli lakásaikban, most tényleg ezekbe tömjük a pénzt? Ráadásul annyira töketlenek, hogy banki megtakarításaik sincsenek. Adhatnánk a II. kerületbe is, azok legalább rendesen ide szavaznak, de a rohadék EU valami szociális céllal meg felzárkóztatással jön, úgyhogy az nem fog menni, most mit csináljunk? Megvan! Költsük középületekre a pénzt, az mégiscsak itt marad nálunk, ráadásul mi döntjük el, hogy kit bízunk meg a munkákkal, jól túlárazva persze! (Zseni vagy Janikám, most hívom Lőrincet hogy a Búzakalász 66 Zrt. a kukoricatermesztés mellett a minisztériumfelújítást is vegye fel a tevékenységi körbe még ma!)"

Jávor szerint a dokumentum azt tükrözi, hogy a magyar kormány képtelen feladatai ellátására, gátlástalanul hazudik, és deklaratívan lemondott több millió állampolgáráról, akik szerinte menthetetlenül szegények, ezért nem is akar foglalkozni velük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.