galéria megtekintése

A kormány félreállította Schmidt Máriát, de neki még nem szóltak

28 komment


Czene Gábor

Csak látszólag nem történik semmi a Sorsok Háza körül. Zoltai Gusztáv kormánytanácsadó Glatz Ferencre cserélné Schmidt Máriát.

Egész mostanáig úgy tudtuk, hogy a Józsefvárosban vegetáló új emlékközpont, a Sorsok Háza szakmai koncepciójának kidolgozásával Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját (formailag a nevével fémjelzett közalapítványt) bízta meg a kormány. Dokumentumok, interjúk és nyilatkozatok sora tanúskodott erről.

Zoltai Gusztáv kormánytanácsadó Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével
Zoltai Gusztáv kormánytanácsadó Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ehhez képest a Lázár János vezette Miniszterelnökség – kérdésünkre, hogy Schmidt Máriától megkapták-e már a Sorsok Háza részletes koncepcióját – ezt válaszolta: „A Miniszterelnökség nem szerződött senkivel a Sorsok Háza részletes koncepciójának elkészítésére, így nem is kaphatott ilyen anyagot senkitől. Ahogyan korábban is, most is az a kormány álláspontja, hogy a Sorsok Háza csak akkor valósulhat meg, ha annak koncepciójáról konszenzus jön létre a magyarországi zsidó közösség, a holokauszttúlélők, továbbá az oktatási-kutatási szakértők között. Ezt követően lehet felkérni bárkit részletes koncepció kialakítására."

 

A Sorsok Háza létrehozására 7,5 milliárd forintot különített el a kormány. Az emlékközpontot eredetileg 2014 áprilisában kellett volna átadni. A beruházás egy évet csúszott: bár a műszaki átadás még mindig nem történt meg, tavaly tavasszal gyakorlatilag befejeződött az építkezés.

Azóta a Sorsok Háza üresen áll, és a kilátások nem túl biztatók. A Miniszterelnökség közlése szerint jelenleg „nem folyik egyeztetés a kiállításról. Egy olyan kiállítási koncepció kidolgozására van szükség, amelynek alapja egy átfogó, előzetes munka, amely azonban jelenleg nem áll rendelkezésre."

z átadásra váró Sorsok Háza a Józsefvárosban
Az átadásra váró Sorsok Háza a Józsefvárosban
Veres Viktor / Népszabadság

Közben a Miniszterelnökség kivételével mindenki Schmidt Máriát tekinti a projekt vezetőjének. Azok, akik elutasítják személyét, úgy gondolják, vele nem képesek konszenzusra jutni.

Lázár János tanácsadója, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatója információink szerint azt javasolja a patthelyzet feloldására, hogy a Sorsok Háza szakmai koncepciójának elkészítésére a kormány kérjen fel tekintélyes történészeket: Glatz Ferencet, Karsai Lászlót és Ungváry Krisztiánt.

Zoltai kérdésünkre hangsúlyozta, hogy nem konkrét javaslatról, hanem egy beszélgetés során felvetett ötletről van szó. Az általunk említett neveket nem akarta kommentálni, csak annyit jegyzett meg, hogy Glatz Ferenc szerinte mindenképpen alkalmas lenne a feladatra. Glatzot nem sikerült elérnünk, így nem tudjuk, egyáltalán elvállalná-e a felkérést. „A Sorsok Háza fontos intézmény, jó lenne, ha minél előbb megvalósulna. Már csak azért is, mert a holokauszt túlélői egyre fogyatkozó számban vannak jelen közöttünk" – tette hozzá Zoltai Gusztáv.

Schmidt Mária 2013 őszén létrehozta a Sorsok Háza nemzetközi tanácsadó testületét. Fél év elteltével Heisler András, a Mazsihisz elnöke bejelentette, hogy Schmidt Mária „együttműködési készségének teljes hiánya" miatt kilép a grémiumból. Hasonló okokból – többek között – a jeruzsálemi Jad Vasem (Yad Vashem) intézet szakértői is elhagyták a testületet.

A Mazsihisz is szeretné kimozdítani a Sorsok Háza ügyét a holtpontról. Lapunk úgy értesült, hogy a Mazsihisz elképzelése szerint a legjobb az lenne, ha a kormány egy független, nemzetközi hírű szakmai szervezetet bízna meg a Sorsok Háza tartalmi kérdéseinek kidolgozásával – például éppen a Jad Va­semet.

Schmidt Mária egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre
Schmidt Mária egyelőre nem válaszolt a kérdéseinkre
Szabó Bernadett / Népszabadság/archív

Heisler András elzárkózott a nyilatkozattól. Szerinte nem segíti a megoldást, ha a kormányzat úgy érzi, nyomást kívánnak gyakorolni rá a sajtóban. A Mazsihisz el­nöke elsőként Lázár János minisztert személyes találkozó keretében szeretné tájékoztatni szervezete álláspontjáról.

Próbáltuk megszólaltatni Schmidt Máriát is, de eddig nem reagált megkeresésünkre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.