A kormány az FCSM-t is megvenné

Január óta tárgyalásokat folytat a kormány a Fővárosi Csatornázási Művek kisebbségi tulajdonrészének megvásárlásáról – derült ki Riz Levente XVII. kerületi polgármester javaslatából, amelyben azt kérte, hogy vegyék le a cég idei több mint 4 milliárdos osztalékkifizetéséről szóló javaslatot. Az előterjesztést így nem tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén.

Tarlós István főpolgármester már a Fővárosi Vízművek Zrt. kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásakor – 2012 tavaszán – bejelentette: a következő célpont az FCSM lesz. A főpolgármester egy cégbe vonta volna össze a víziközműcégeket – vízmű, szennyvíztisztító, csatornázási művek, szippantósok –, ám a vízművekben ragadt tulajdonosi kölcsön ráébresztette, hogy az önkormányzat kontójára már aligha vehetnek bármit is. A kormány ekkor előzékenyen felajánlotta a segítségét: megveszi a főváros helyett a Főgáz és az FCSM külföldi kézbe került tulajdonrészét. Így is lett, illetve lesz. Az állami tulajdonban lévő MFB Csoport 2014 december közepén vette meg a német RWE tulajdonában lévő 49,83 százalékos Főgáz Zrt. részvénypakettjét 41 milliárd forintért. De nem állt meg itt: januárban a főváros tulajdonrészére is bejelentette igényét. Az üzlet meg is köttetett.

Hasonló forgatókönyv valósulhat meg az FCSM esetében is. A 25 százalék plusz 1 szavazatos részvénypakettet 1997-ben 16,5 milliárdért adta el a főváros. A visszavásárlást célzó tárgyalásokat – a vízművekkel párhuzamosan – 2011 tavaszán kezdeményezte az önkormányzat, de nem ért célba. Az állam sincs könnyű helyzetben: a cég 25 évre kötött privatizációs szerződése 2022-ben jár le, amikor a vízművek szerződéséhez hasonlatosan mintegy 17-19 milliárd illeti meg a kisebbségi befektetőket a tulajdonrészért cserébe. A menedzsmentjogokkal megfejelt kisebbségi részvényhányad értékét Tarlós korábban 70-100 milliárd forintra becsülte, üzleti körök 20-40 milliárdra árazták. A Fővárosi Vízművek hasonló nagyságú részvénypakettjéért két éve 15,1 milliárdot fizetett a főváros.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.