galéria megtekintése

„Majd spórolósan vágunk”

4 komment


Danó Anna

Alig néhány hete indult el a fővárosban az új sebészeti ügyeleti rendszer, a kórházak nem panaszkodnak, szerintük működik. Ám hiába kértünk több intézményt, engedjék be a Népszabadságot, hogy közelről is megnézhessük a napi gyakorlatot, csak a Péterfy Sándor utcai kórház volt hajlandó erre.

Reggel fél kilenc: a Péterfy Baleseti Intézet sebészeti sürgősségi vizsgálójában a hordágyon ücsörgő férfi nagylábujja helyén fekete üszök, de a lábfeje is lilásvörös.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az ügyeletvezető főorvos, Németh Attila és Zoltán Gergely rezidens, a majdnem kész szakorvos vizsgálja a sürgősségi esetként érkező beteget. Ezt a mostanit is az április elején hatályba lépett új rendszernek köszönhetik. Azóta minden kórházban van sebészeti ügyelet, a mentő a lakhelye szerinti kórházba viszi a vérző vagy hasfájós beteget. Eddig Budapesten naponta öt-hat sebészeti osztály ügyelt, a hétvégén négy. Most mindennap tizennégy. Korábban egy-egy osztály többé-kevésbé ágyszámának arányában hetente átlag 8-48 beteg felvételére számíthatott.

 

Az új rendszer indulása előtt sok volt az aggodalom, hogy azonnal össze is omlik, nem lesz elég orvos. Amíg ugyanis korábban naponta legfeljebb hat sebészeti stábhoz kellett szakembereket találni, most 14-hez kell. A Péterfyben azonban eddig sem aggódtak, itt van elég orvos, és van elég kapacitás. Az azonban innen is látszik, hogy az első hét végére még nemigen tudják az emberek, a háziorvosok is bizonytalanok, hogy kit, mivel, hova kell küldeni.

Az üszkös lábú hajléktalant a kerületi szakrendelő küldte ide mentővel. A lába tényleg csúnya. – Ezzel valamit muszáj csinálni – mondja az ügyeletvezető főorvos is az ötven körüli férfinak. – Azért jöttem – szól vissza bátortalanul. – Hát, jó későn...

A férfi, aki reggel fél kilenckor az első ambuláns páciens a Péterfy sebészeti ügyeleten, kezeletlen cukorbeteg. A kór egyik első szövődménye, hogy tönkremennek a kis erek, aztán lerohadnak a lábujjak.

A szakrendelő azért küldte, hogy a sebészek vágják le az ujját. Az ügyeletvezető főorvos szerint, az maga lenne a tömény dilettantizmus.

Ez száraz üszök, azzal most nagyobb baj nem lesz, de amíg nincs beállítva a cukorbetegség, és nem tudni, hogy a lábban meddig működnek a nagy erek, nincs értelme hozzányúlni. Ha most levágnák, a magas vércukorszint szinte ellehetetlenítené a sebgyógyulást. Az erek állapotán múlik, hogy meddig kell majd csonkolni a lábat. Egyébként a nyolcadik kerületi hajléktalanszálló lakójaként a férfi nem is ide tartozik, a Bajcsy kórházban kellene ellátni. Előkerül egy korábbi zárójelentés, a szerint viszont a férfi régi páciense a Péterfynek. Marad, csak át kell mennie a kórház belgyógyászatára, ahol a következő napokban beállítják a vércukrát, kap inzulint, kiderítik, meddig van keringés a lábában, aztán majd a Bajcsy sebészei elvégzik az amputációt.

– Hajléktalant láb nélkül az utcára? – kérdésemre a főorvos csak annyit mond,

valahogy ez az egész el van baltázva,

legelőbb tisztázni kéne, hogy az egészségügyet hogyan finanszírozzák. Mert most minden össze van keveredve, egy része járulék, a másik meg adóalapú finanszírozás, a szociális háló meg nem működik, ettől kezdve ezeknek a betegeknek nincs megfelelő helyük a rendszerben. Ez itt a sürgősségi, itt csak a válságkezelés a feladat.

Több szó nem is esik a hazai egészségügyi rendszer betegsors-keserítő útvesztőiről, de a férfiról se. Idő se lenne rá. A főorvost várják a műtőbe. Négy tervezett beavatkozása is van mára.

Azt mondja, ebben a kórházban nem sok minden változott az új helyzettel. Itt mindig is úgy éltek, hogy vannak a tervezett műtétek, de ha jön a sürgős eset – például vaklaki, akit hasba lőttek – az azonnal operálandó, és akkor a tervezettek csúsznak későbbre. A sebészetben más műfaj kivenni egy vesét vagy megoperálni az előkészített vastagbél-daganatot, és más, amikor a bicikli kormánya beleáll a gyerek hasába. Itt ebben a házban mindkét műfajt művelik. Tizennégy műtő megy a nappali műszakban, ez ma 48 operáció. Éjjel meg szükség szerint állnak üzembe. Szükség meg volt előző éjszaka is, amikor az intenzív osztályról sürgősséggel operált a most ügyeletet vezető Németh egy 90 éves férfit, aki nyolcadjára került az asztalra.

„A nagykönyv szerint már meg kellett volna halnia, olyan állapotok vannak a hasában. De azért megpróbáltuk megoldani”

– meséli.

Még nem tudni, sikerül-e. Erre a bizonytalanságra aztán a liftben, útban a műtő felé, ráerősít az intenzív osztályos nővér is a főorvosnak. Azt mondja, nincs jó bőrben a beteg, jó lenne, ha visszafelé megnézné. Németh rábólint.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A műtőben a beteg már alszik. Epeműtét endoszkóppal. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy nagy vágás helyett három kétcentis lyukat nyitnak a hason. A lyukakba három nyársszerű fémet dugnak. Az egyik a kamera, a másik kettővel meg hol öblítenek, hol meg szikeként vagy csipeszként használják. Az ügyeletvezetőnek Bodrogi Péter főorvos asszisztál. Lefejtik az epehólyagot, kivágják és kihúzzák csövön. Egyszerűnek tűnik, de – teszi hozzá Németh – mint mindent, ezt is el lehet szúrni. Nincs olyan gomb, hogy Game Over, nem lehet újracsinálni, és hiába a több évtizedes praxis, még a legegyszerűbb esetekben is újra meg újra végiggondolja a kockázatosabb mozdulatokat, a helyzeteket, amelyeken el lehet bukni.

De most nyerő a helyzet, a tervezett 60 helyett alig 50 perc alatt végeznek. Gyors vetkőzés, ruhaváltás, megint irány az ambulancia. A műszak első másfél órája telt el, érkezik a következő beteg tályoggal a nyakán. A főorvos ránéz a sebre, helyes-e a rezidens által fölállított diagnózis, de magát a tályogot a fiatal szakorvos nyitja és tisztítja. Nem állja meg, hogy meg ne jegyezze, hogy egy normális országban egy ilyen problémát a szakrendelőben megoldanak. Ezzel a beteg is egyetért, mert – meséli – a szomszédjának egy hete hasonló baját ott oldották meg. Csodálkozott is, hogy neki meg azt mondták: lehet, hogy vérezni fog, ezért kórházba kell mennie.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Azelőtt a Péterfy minden szerdán, pénteken és minden második vasárnap adta a fővárosi sebészeti ügyeletet, naponta 10-24 beteget hozott a mentő, és közülük három-hatot operáltak azonnal. Ezeken napokon nem is végeztek tervezett műtétet. Most viszont két epehólyag- vagy visszérműtét közé kerülhet egy akut eset. „Ha valakit hasba lőttek, vagy leszakadt a lépe, már a liftben húzom a sapkámat és megyünk a műtőbe. Nincs tökölni való idő.

A hasfájósok 70-80 százaléka viszont olyan, hogy csak a fiatalok merik rögtön kijelenteni, mi a baj. Pedig a korrekt diagnózishoz idő kell,

az esetek többségében a beteget nem is lehet azonnal a műtőasztalra tenni. Föl van borulva a só- és ionháztartása, ha így vinnék a műtőbe, lehet, hogy túl sem élné. Várunk addig, míg nem kerül alkalmasabb állapotba a szervezete.”

Nincs pihenő. Az ambulancián újabb betegek érkeznek. Két fiatal lány és egy idősebb úr is a hasát fájlalja. Az egyik lányt és az urat befektetik az osztályra. A másik lánynak azt javasolják, keressen fel egy nőgyógyászt, azonnali teendő nincs a panaszára. A maradók vakbél- és epehólyag-gyulladás gyanújával jönnek. Vágás előtt kivizsgálják, megfigyelik őket.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Negyediknek egy férfi jön, csúnya, gyulladt nagylábujjal. Nedvedző seb kerül elő a kötés alól. Néhány hete sztrókja volt, fél oldalára meg is bénult. Aztán a rehabilitáció alatt úszni járt. Belerúgott a gyógyvizes medence falába, a seb elfertőződött, azzal járt a kezelésre a szakrendelőbe. A doktornő most ide küldte, mert szerinte baj van.

– Láza volt? – A válasz hiába nemleges, Németh azzal folytatja, hogy mit szólna, ha itt kéne maradnia az intézetben. Kellene egy röntgen, érvizsgálat, mert az ujj felső perce biztosan elhalt, a környezete gyulladt. Ha most rögtön operálná, a fertőzés szétszaladna a szövetekben. Várni kell, utánajárni, hogy a csont pontosan milyen állapotban van, meddig folyósodott el. A nem ép részt biztosan le kell vágni. A férfi ijedten kérdi: nincs-e valamilyen más lehetőség?

– Nincs – hangzik a válasz –, de majd spórolósan vágunk.

A férfi kényszeredetten törődik bele, hogy maradnia kell.

A főorvos megint a liftben, az intenzívre megy, megnézi az éjszaka megoperált férfit. Amikor visszajön, csak annyit mond: valóban nincs jó bőrben, de még minden jóra fordulhat. Viszont ha az éjjel nem operálja meg, mostanra már biztosan nem élne.

Megint liftezünk, ezúttal vissza a műtőbe. Tervezett visszérkorrekció.

Németh valamivel négy előtt kerül elő ismét a műtőből, az osztályán néhány betege várja. De őket már nem ott vizsgálja meg. Mehetnek át az ambulanciára, ahol megkezdődött a rendelése. A főnővér is odatart, ott most ő lesz a főorvos asszisztense.

Este hétre túl lesznek még 27 járó betegen is. Új sürgősségi eset záróráig nem érkezett, a rendszer aznap működött.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Más kis kórházban is túlélték az első napokat. A Szent Margitban az új rendszerrel hirtelen egy 180 ezer lakosú terület szakadt rá a nyolc szakorvos huszonöt ágyas sebészetére, noha

a feladat ellátásához legalább negyven ágy kellene.

Az ügyeletben legalább két szakorvosra van szükség a műtőben és legalább még egynek kell lennie az akut esetekre. Az első napok még nem okoztak fennakadást, eleinte csak egy-két beteg esett be, de napról napra érezhetően mind több a sebészeti ügyeletre érkező. Badacsonyi Szabolcs főigazgató szerint egyelőre állják a sarat, csökkentették a tervezhető műtétek számát, emiatt viszont többet kell várniuk az előjegyzett betegeknek. A napi ügyelethez hosszabb távon nincs elég orvos, így félő, hogy gyorsan kimerül majd az érintettek munkával tölthető ideje.

Sebészből vidéken sincs elég. A fővárosi kórházak között egyezség van, hogy az első két hónap próbaidő, ez alatt senki nem csábít át orvost, műtőst a maga intézményébe. Általános sebészhiány van. A helyzet feszült, és nem tudni, mikor robban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.