galéria megtekintése

A Klik cáfol, a rendőrség nyomoz

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 06. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

A félévzáró értekezleten derült ki, hogy elmulasztottak meghirdetni több kötelező tantárgyat Baján, a Jelky András Szakképző Iskolában, ám valakinek az utasítására az órák megtartása és a tananyag számonkérése nélkül, utólag rögzítették az osztálynaplóban a meg sem tanított tantárgyak érdemjegyeit. Ha ez igaz, akkor közokirat-hamisítás történt – erről tett bejelentést a Bajai Városi Ügyészségen Barna György MSZP-s önkormányzati képviselő február 2-án. Bejelentését eljuttatta a Bajai Rendőrkapitányságra, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megyei igazgatójának is.

Györgyiné dr. Koncz Judit Bács-Kiskun megyei tankerületi igazgató soron kívüli vizsgálatot rendelt el. A Bajai Rendőrkapitányság néhány nap múlva feljelentéskiegészítést kért Barna Györgytől. Barnához ezt követően megérkezett Györgyiné dr.Koncz Judit február 11-én keltezett levele, amelyben azt írta: a bejelentésében megfogalmazottak – a többször és több szinten megjelenő figyelmetlenül végzett munka miatt – helytállóak.

A tankerületi igazgató hozzátette: az ő vizsgálatuk nem terjedt ki a bejelentésben vélelmezett közokirat-hamisítás megállapítására, mivel a beadványt a bajai nyomozó hatóságok is megkapták.

 
Zsigó Róbert
Zsigó Róbert
Ujvári Sándor / MTI

A Népszabadság érdeklődésére február 18-án a tankerületi igazgató azt az írásbeli felvilágosítást adta: „A tanulók a tárgyakat az adott félévben nem tanulták, bizonyítványaikban érdemjegyet sem kaptak. Azóta intézkedés történt az elmaradt tantárgyak oktatására, pótlására, ami ebben a félévben zajlik, a tanulók év végén kapnak érdemjegyet teljesítményükre, így érdekeik nem szenvedtek sérelmet.” A nyilvánosságnak szánt válaszban tehát szó sem volt mulasztásról.

Időközben a BAON.hu Bács-Kiskun megyei hírportál tudósítást közölt a bajai képviselő-testület üléséről, amelyen Hajdu Miklós, az Összefogás Bajáért baloldali frakció vezetője megkérdezte Zsigó Róbert polgármestertől: milyen eszközök állnak a város rendelkezésére, ha ki kell fizetni azt a támogatást, amelyet a Jelky András Szakképző Iskola jogosulatlanul igényelt és kapott azoknak a tantárgyaknak a támogatására, amelyekből órákat sem tartottak, csak utólag rögzítették őket az iskolai dokumentumokban.

Zsigó Róbert azt felelte: az iskola immár a Klik fenntartásában működik, munkájába a város nem szólhat bele. Hajdu interpellációja emiatt nem is tekinthető interpellációnak, mivel a Klik ügyeiben nem lehet interpellálni.

Az Origo.hu átvette a BAON.hu tudósítását, mire Györgyiné dr. Koncz Judit Bács-Kiskun megyei tankerületi igazgató őket is helyreigazította: nem éltek vissza a központi támogatások igénylésével a bajai Jelky szakiskolában. A tanulók azon tárgyakra, amelyeket az adott félévben nem tanultak, bizonyítványaikban érdemjegyet sem kaptak. Az intézmény nem jegyzett be a tanulmányi dokumentumokba teljesítettként nem oktatott tárgyakat, írta az igazgató asszony.

A Pedagógusok Szakszervezetének bajai vezetője a tanárok érdekében nem kívánt nyilatkozni az ügyről. Egyes szóbeszédek szerint elég idő telt el, hogy a bizonyítékokat eltüntessék – ezért lehetett azt mondani, hogy nem bűncselekmény, hanem csak figyelmetlenség történt. Amennyiben a meghamisított okiratokra központi támogatást kértek és kaptak, akkor viszont már nehezebb a nyomokat eltüntetni. Ám ha büntetőjogi felelősségre vonás történik, akkor azok a tanárok is a vádlottak padjára kerülnek, akik utasítására követtek el okirat-hamisítást, mint ahogyan a Klik vizsgálata után néhányan máris fegyelmit kaptak.

Kaptunk egy információt, amely szerint a Jelky András Szakképző Iskola tanárai a közelmúltban csoportosan Kecskemétre utaztak, hogy őszintén elmondják az igazságot Györgyiné dr. Koncz Juditnak. Az Origo.hu cikkéhez érkezett egyik kommentben egy „bennfentes” azt állítja: az iskola igazgatója, aki Zsigó Róbert támogatásával került a posztjára, utasította a tanárokat a dokumentumok meghamisítására, sőt még egy nyilatkozatot is aláíratott velük, hogy amit tettek, azt saját felelősségükre tették.

Szerda délben kaptuk a hírt Gál Kristóftól, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől: a Bajai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az ügyben 2014.március 5-én közokirat-hamisítás vétség elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

Bővebb tájékoztatást a nyomozás érdekeire való tekintettel jelenleg nem áll módjukban adni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.