galéria megtekintése

Charles Gati: A kijózanodás keserű is lehet

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 19. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Napóleonig visszamenőleg nem tanulmányoztam olyan vezetőt, aki ennyire hajlamos lenne a pálfordulásokra, mint Orbán Viktor – mondta lapunknak Charles Gati. A washingtoni Johns Hopkins Egyetem politológusprofesszora ellenzi, hogy Magyarország energiaellátását évtizedekre egy megbízhatatlan és agresszív hatalomtól tegyék függővé.

Nemrégiben egy washingtoni konferencián először mesélt arról, hogyan élte túl 1944–1945 telét. Miért épp most?

Most kértek fel arra, hogy egy nagyobb szabású eseményen, ahol Carl Lutz lánya átvette a George Washington Egyetem posztumusz díját, méltassam a néhai svájci diplomata érdemeit. Első emlékeim között van, hogy hatéves korom táján, ahányszor megszólalt a rádióban a himnusz, felállva tisztelegtem a rádiókészülékünkön álló kis magyar zászlónak. Hazafias család voltunk és én jó magyar fiú voltam. 1944-ben már sárga csillagot kellett viselnünk. Anyám remegő kézzel varrta fel a kabátomra. Júniusban a házat, ahol laktunk, „csillagosnak” minősítették. Októberben azután az ablakból láttam, ahogy a nyilasok feltartott kezű zsidókat kísérnek az utcán. Akkor értettem meg, hogy meg fognak minket ölni. Sírtam és imádkoztam. Apám azonban október 23-án szerzett egy svájci menlevelet. Nem tudom, hogyan csinálta, de a ma már híres „Üvegházban”, a Vadász utca 29.-ben állították ki. A menlevél Carl Lutz ötlete volt. Novembertől azután már ez sem jelentett biztonságot, akkortól „bolygó zsidók” lettünk, először a svájci „védett házban”, végül onnan is menekülve a gettó egyik pincéjében húztuk meg magunkat, onnan segítettek minket a napvilágra az odaérő szovjet katonák. Apámnak igaza volt, nem sokkal a svájci védett házból való eljövetelünk után a nyilasok összegyűjtötték és a Dunába lőtték, akit ott találtak. Szóval az életünket megmentő Carl Lutz iránti tiszteletből mondtam el a saját élményeimet.

Hamarosan kezdődik a viták által kísért holokauszt-emlékév. Mi a véleménye a német megszállás áldozatainak tervezett emlékműről?

A bírálókkal értek egyet. A tervezett szobor történelemhamisítás, mert azt jelképezi, hogy Magyarország a háborúban ártatlan áldozat volt, nem pedig cselekvő részese a Hitler és Mussolini nevével fémjelzett tengelyhatalmi koalíciónak. A szűken vett magyar érdek ebben természetesen Trianon revíziója volt, de a háborús részvétel ára az ország „zsidótlanítása” lett.

 

Meddig mehet el a Mazsihisz a kormánnyal szembeni ellenállásában?

„Orbán valaha oroszellenes volt, most oroszbarát”
„Orbán valaha oroszellenes volt, most oroszbarát”
M. Schmidt János / Népszabadság

Ez az ő dolguk. De egy normális demokratikus országban egy független szervezet maga döntheti el, hogy melyik állami rendezvényen vesz részt és melyiken nem. Kis meglepetéssel és nagy tisztelettel figyelem Heisler András erőfeszítéseit, a problémák mérsékelt megközelítését.

Két angolul írt könyvem magyar fordítását Orbán Viktor és Kövér László ellenőrizte

A választási kampány a hajrához közeledik. Mit tapasztalt Budapesten?

A Belvárosban tisztábbak az utcák, mint néhány éve. Az épületek állapota szemmel láthatóan javult, amit láttam a Belvárosból, az kifejezetten vonzó. Feltételezem, hogy ebben az Európai Unió támogatása is közrejátszott. Ami a politikát illeti: a választási kampányt egyoldalúnak látom, a városi hirdetőoszlopokon csupa fideszes reklám van, az állami tévében pedig egyelőre kizárólag állami hirdetést látni, ami grafikájában és jelmondatában egybevág a Fideszével. A nyomtatott sajtóban is többségben van a jobboldal. Ezek miatt aggódom, hogy az ellenzék szava egyáltalán eljut-e a választópolgárokhoz.

Mit szól a személyét jobbról érő támadásokhoz?

Két, szinte egymásnak ellentmondó válaszom is van. A rossz hír az, hogy azok, akik csak ezekből a rágalmakkal, meghamisított idézetekkel telitűzdelt cikkekből ismernek, nem tudják, hogy 1989-ben és utána még sok éven át milyen bensőséges kapcsolatunk volt az akkori Fidesz vezetőivel. Két angolul írt könyvem magyar fordítását például Orbán Viktor és Kövér László ellenőrizte. A jó hír ellenben az, hogy a támadások eredményeként gyarapszik a barátaim köre, egyre szeretetteljesebb fogadtatásban van részem. Ilyen körülmények között még nagyobb öröm Magyarországra jönni!

A néhai Mark Palmerrel három éve javasolta az Amerika Hangja magyar adásainak újraindítását. Ha ez nem valósul is meg, mire számíthat Magyarország az Egyesült Államok részéről?

Tény, hogy Amerika az 1990-es években a NATO és az Európai Unió bővítésének támogatásával elősegítette Magyarország nyugati orientációját. Ehhez fogható mértékű támogatásra már nincs ok és alkalom, és megítélésem szerint Washington nem is készül ilyesmire. Ennek ellenére szoros figyelemmel kísérik a politikai helyzet alakulását, és feltételezem, hogy az ukrajnai események után ez a figyelem még intenzívebb politikai kapcsolatokat fog igényelni.

Az őt otthon ért bírálatok után hatékonyan fogja tudni képviselni az amerikai érdekeket az USA új budapesti nagykövete?

Ez részben tőle, részben a magyar kormánytól függ. Amerikai kapcsolatai révén esélye van arra, hogy egyengesse ne csak az amerikai, hanem a magyar érdekek érvényesülését is. Ehhez persze az kell, hogy a magyar kormány az Amerikát egyébként megillető respektussal fogadja és támogassa munkájában.

Magyarországot nem szabadna évtizedekre odaláncolni egy megbízhatatlan és újra agresszív hatalomhoz

Hat éve bírálta Gyurcsány Ferencet, amiért a Déli áramlat gázvezeték ügyében túl közel került az oroszokhoz, azt mondta, abban a kérdésben Orbán Viktornak van igaza, aki akkor ellenezte a megállapodást. Neki most más a véleménye...

Hosszú évtizedek óta vagyok politikai elemző, de Napóleonig visszamenőleg nem tanulmányoztam olyan vezetőt, aki ennyire hajlamos lenne a pálfordulásokra, mint Orbán Viktor. Gondoljuk csak végig! Valaha oroszellenes volt, most oroszbarát, valaha liberális, sőt a Liberális Internacionálé alelnöke volt, ma jobboldali, valaha támogatta a szabad piacot, most államosít, valaha az oktatás decentralizációjában hitt, most központosít, valaha erőteljesen Európa- és Nyugat-párti volt, most pedig, bár elvárja az EU anyagi támogatását, a „hanyatló” és „bűnös” Nyugatról tart beszédeket, valaha meggyőződéses ateista volt, most meg áhítatos frázisokkal operál. A sort még lehetne folytatni, de a kérdés nem ez, hanem az, hogy egy lehetséges új hidegháború küszöbén Orbán Viktor kivel tart. Tovább mélyíti barátságát a volt KGB-s Putyinnal? Viselkedése alapján azt sem lehet kizárni, hogy megfontolja Magyarország intézményes elkötelezettségének felülvizsgálatát.

"Nehéz megjósolni, hogy néhány év múlva hogyan viszonyul majd az orosz nép az agresszív diktatúrához"
M. Schmidt János / Népszabadság

Az ön régi barátja, John Lukacs a Népszabadságban tanácsolta Orbán Viktornak, hogy ne kösse Magyarország szekerét az oroszokéhoz. A krími válság láttán mit szól a paksi szerződéshez?

John Lukacs cikke egy kis remekmű volt. A paksi szerződés részleteit még nem tudtam áttanulmányozni, de röviden elmondhatom, hogy a mai világban Magyarországot egy olyan fontos ügyben, mint az energiaellátás, nem szabadna évtizedekre odaláncolni egy megbízhatatlan és újra agresszív hatalomhoz.

Közép- és hosszú távon mi lesz a Nyugat válasza Oroszország ukrajnai agressziójára?

Dmitrij Medvegyev elnöksége idején sokan voltunk, akik – mint például Zbigniew Brzezinski – reménykedtünk abban, hogy Oroszország nyit a Nyugat felé. Ennek voltak konkrét jelei. Az ország modernizációjához, az egysíkú energiaexporttól való függetlenedéséhez elmélyült nyugati kapcsolatokra lett volna szükség. Ezért is lett Oroszország többek között a Világkereskedelmi Szervezet, a WTO tagja, hogy jobban bekapcsolódjon a világgazdaság vérkeringésébe. Most úgy tűnik, Putyin mindezt felülvizsgálja és populista, nacionalista retorikájával, erőszakos lépéseivel inkább a saját, rövid távú népszerűségét növeli. Egyelőre sikerrel, hiszen az a szomorú tény, hogy a támogatottsága az egekbe szökött. De, mint az ilyen országokban lenni szokott, ez sem tart örökké, a kijózanodás pedig nagyon keserű is lehet. Mindenesetre nehéz megjósolni, hogy néhány év múlva hogyan viszonyul majd az orosz nép az agresszív diktatúrához.

Hamarosan magyarul is kiadják a Brzezinskiről szóló, ön által szerkesztett tanulmánykötetet.

Nagy öröm, hogy a kínai, orosz és lengyel fordítás mellett magyarul is megjelenik a róla szóló könyv. Pont ezen a héten kapom meg a korrektúra előtti levonatot. Megtiszteltetés, hogy én szerkeszthettem az első angol nyelvű kötetet erről a rendkívül fontos államférfiról és külpolitikai elemzőről, aki korát meghazudtolóan továbbra is aktív és befolyásos szereplője az amerikai külpolitikának. Volt idő, amikor arról volt a legismertebb, hogy támogatta Közép-Európa függetlenségét és demokrácia melletti elköteleződését, de karrierje ezen messze túlmutat, amúgy pedig ma is járja a világot átfogó, mindig elgondolkodtató könyveivel, előadásaival. Szellemi örökségét pedig nemcsak a könyv biztosítja, hanem az is, hogy egyik fia republikánus, a másik demokrata párti nagykövet Stockholmban, a lánya pedig már-már celebnek számító televíziós személyiség, lassan ismertebb lesz, mint az apja.

A Gyurcsány-kormány idején

„Több magyar politikus a jobboldalon, sőt néha a baloldalon is azt várja el tőlem, hogy száz százalékban mindig csak velük értsek egyet. Pedig a feleségemmel sem értek mindig egyet… Mindezt csak azért említem, nehogy félremagyarázzák egyetértésemet Orbán (az orosz–grúz háborúra vonatkozó – a szerk.) hasonlatával 1956-ról, amely szerintem megalapozott... Ami Magyarországot illeti, nyilvánvaló, hogy a mostani Oroszországgal hasznos és előnyös lehet kereskedni, de barátkozni vele életveszélyes. Aki eddig kételkedett ebben, most láthatja: Magyarország szuverenitását nem az Európai Unió és nem is Amerika veszélyezteti. (Charles Gati: Életveszélyes az orosz barátság. Népszabadság, 2008. augusztus 25., szerző: Szőcs László)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.