galéria megtekintése

A kerítésnek nincs értelme, de a szerbek jól fognak szórakozni rajtunk

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 07. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Önmagában a déli határon épülő kerítés biztosan nem alkalmas a menekültáradat megállítására – állítják szakértők. Ha azt nem őrzik folyamatosan, illetve nem telepítenek valamilyen behatolásra figyelmeztető elektronikát, a migránsok könnyedén leküzdik az akadályt.

Jelzőrendszer viszont nem lesz, így maradnak a rendőrök, akiknek a vasfüggöny felállítása után sem lesz több lehetőségük a migránsok feltartóztatására, mint eddig. Tehát fegyvert biztosan nem használhatnak, hanem

az esetleges ellenállás megtörésére marad a testi kényszer és a bilincs.

Forrásaink szerint nincs is szükség semmilyen új jogosítványra, hiszen a határsértők elfogása a gyakorlatban többnyire azt jelenti, hogy rátalálnak az államhatár közelében megpihenő vagy vonuló csoportokra, amelyek tagjai szinte kivétel nélkül önként követik a rendőrök utasításait. Az különben, hogy a migránsok 98-99 százalékát így „fogják el” – tették hozzá –, kérdésessé teszi, valóban szükség van-e műszaki zárra.

 

Ennek ellenére sem vitatja senki, hogy a kerítésnek lesz valamilyen visszatartó hatása, forrásaink legfeljebb annak mértékét illetően szkeptikusak. Az ugyanis korántsem biztos, hogy a kormányfő jóslata beválik, s azonnal hatodára-hetedére csökken az illegális határátlépők száma.

Amennyiben nem lesz állandó ellenőrzés, a drótokat percek alatt elvágják, ami nem túl nehéz feladat.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában néhány napja egy kerítésépítéssel foglalkozó vállalkozó elmondta, ismeretei szerint az akadály két és fél milliméter vastag lágyhuzalból készül. Ahhoz egy háztartásokban használt egyszerű csípőfogó is elég.

Felvetődik ugyanakkor, mit tegyen a rendőr, ha azt látja, hogy valaki éppen lyukat nyit a dróthálón.

Miután a migráns ekkor már magyar területen van, elő kellene állítania, ám ő az egyenruhát látva nyilván azonnal visszatér Szerbiába, és a határrendész teljesen tehetetlen.

Tehát célszerű lenne megvárni, míg a határsértés teljes egészében megvalósul, és az idegen átjut a kerítésen, s akkor már nehezebben tud elmenekülni.

Rendőrök és menekültek a határon
Rendőrök és menekültek a határon
Balogh László / Reuters

Csakhogy a hatóságiak feladata a jogsértések megelőzése és megakadályozása, de ha ezt teszik,

a migráns az esetleg már megrongált akadálytól odébbáll, majd másutt is átvágja a drótot. Ezzel vég nélküli macska-egér játék kezdődhet,

aminek kétségtelenül lesz eredménye. Vélhetően kevesebben tudják majd illegálisan átlépni a magyar–szerb határt, ám az teljességgel kiszámíthatatlan, hogy a migrációs nyomás összességében csökken-e, mert az emberek megjelenhetnek a kerítés két végén is. Igaz, ha Horvátország vagy Románia felől jönnek – és ezt a hatóságok legalább valószínűsíteni tudják, amire nem sok esély van, ha valakit a határtól távolabb tartóztatnak fel –, a dublini rendelet alapján azonnal, a menekültstátus iránti kérelem vizsgálata nélkül visszaküldhetik őket.

Az is elképzelhető, hogy a migránsok az egyszerűbb megoldást választják, és jelentkeznek valamelyik határátkelőn. Aki pedig menedékjogot kér, azt – az eljárás várható kimenetelétől függetlenül – be kell engedni. Akkor is, ha borítékolható: a Szerbia felől érkezőknek augusztus 1-jétől esélyük sincs. Viszont nyernek pár napot, ami pont elég ahhoz, hogy akit nem vesznek őrizetbe – és ez nem fog menni, mert csak júliusban 38 ezren jöttek –, odébbálljon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.