A magyar katonák Kabulban nem szavazhatnak

Az Együtt–PM felszólította a kormányt, hogy tegye lehetővé a külföldön szolgáló katonák számára a mozgóurnás szavazást vagy más, hasonló módszer alkalmazását.
Bevetésre készülve
Bevetésre készülve
Kurucz Árpád / Népszabadság

Kónya Péter társelnök szerint az, hogy az Afganisztánban szolgáló magyar katonák nem tudják leadni voksaikat az áprilisi választásokon, jól mutatja, hogy az új választójogi szabályozás kizárólag a Fidesznek kedvez, miközben számos hibás eleme van, „amely demokratikus deficitet okoz”.

Kónya szerint miután a kabuli nagykövetség biztonságosan nem közelíthető meg, biztosítani kellene a mozgóurnás vagy levélben való szavazás lehetőségét.

Emlékezetes, legutóbb a Külügyminisztérium ismerte el egy újságírói kérdésre, hogy az Afganisztánban állomásozó több mint száz magyar katona biztonsági okokból nem tudja leadni szavazatát a helyi nagykövetségen, és más ország követségére sem utazhatnak el, így ők valójában nem vehetnek részt az április voksoláson.

A könnyített, levélben történő szavazást ugyanis a jelenlegi kormánypártok által kidolgozott törvény csak azon, többségében nemrég állampolgárságot kapott külhoniaknak biztosítja, akik nem rendelkeznek állandó magyarországi lakcímmel. Ezért kell egyébként a külföldön dolgozó, de magyarországi címmel rendelkező személyeknek is nagykövetségeken voksolniuk az egyszerűbb, bár kétségtelenül nehezebben ellenőrizhető postai út helyett.

Az Index a helyzetet jól ismerő forrásból úgy értesült: a katonák azért nem utazhatnak Kabulba, mert egyenruhájuk miatt könnyen célponttá válhatnak útközben és a fővárosban, így a tiltás az ő életüket védi. Érdekesség, hogy nemrég Vadai Ágnes volt honvédelmi államtitkár, ellenzéki politikus írásbeli kérdéseket intézett a szolgálatot teljesítők voksolási lehetőségével kapcsolatban Pintér Sándor belügy- és Hende Csaba honvédelmi miniszterhez.

A belügyi tárca vezetője azt válaszolta, hogy az országos rendőrfőkapitány nemrég utasításba adta: a szavazás napjára a parancsnokok a szolgálatot úgy kötelesek szervezni, hogy a szolgálatban lévő állomány választójogát lakóhelyén vagy – igazolással – tartózkodási helyén gyakorolhassa. Pintér Sándor hozzátette, hogy jelenleg a hivatásos állományból hetven fő vesz részt különböző polgári válságkezelő missziókban, őket az ORFK tájékoztató levélben értesítette a választáson történő részvétel lehetőségéről és a szavazáshoz való jog gyakorlásának módjáról.

Ez alapján a missziókban szolgálatot teljesítő rendőrök előre tervezhető, úgynevezett „kompenzációs szabadnapok” vagy az adott missziótól a választás napjára szóló „rendkívüli eltávozás” igénylése útján is élhetnek szavazatai jogukkal – írta Pintér Sándor.

A honvédelmi miniszter szűkszavúan úgy fogalmazott: a Honvédelmi Minisztérium a hatályos törvényeknek megfelelően biztosítja a honvédség állományának választási részvételét. „A szavazás zavartalan lebonyolítása érdekében a HM közigazgatási államtitkára körlevelet, a Honvéd Vezérkar főnöke pedig parancsot adott ki” – írta válaszában Hende Csaba.

Ez utóbbi értelmezése érdekében – különösképpen a Kabulban szolgáló katonák szavazati jogának (e szerint meglévő) biztosítását illetően – a Népszabadság megkereste a szaktárca sajtóosztályát, ahonnan viszont azt a választ kaptuk: a honvédek mint szavazati joggal rendelkező állampolgárok számára a választáson való részvételt a tárca a vonatkozó törvényi keretek betartásával látja biztosítottnak.

„A választásokon való részvétel biztosítása ugyanakkor nem a HM feladata, hanem a Nemzeti Választási Iroda és a külföldön tartózkodó állampolgárok vonatkozásában a Külügyminisztérium hatásköre” – tette hozzá a szaktárca.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.