galéria megtekintése

A kánikulában sátraztatják a menekülteket Burgenlandban

6 komment


Hajba Ferenc

Beköltöztek az első menekültek abba a sátortáborba, melyet a Sopronhoz közeli osztrák kisváros, Eisenstadt (Kismarton) sporttelepén alakítottak ki számukra.

Ideiglenes megoldásnak nevezte Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök, hogy húsz sátorban összesen 160 ideiglenes bevándorlót helyeznek el a burgenlandi tartományi székhelyen, derül ki az ORF tudósításából. Thomas Steiner eisenstadti polgármester rövidtávú intézkedésként emlegette a külföldiek sátrakban történő beköltöztetését. Mindkét politikus a szövetségi kormány, a tartomány és az önkormányzatok egyeztetésektől várja, hogy érdemi megoldás szülessen. Korábbi nyilatkozataikban utaltak rá, hogy a menekültügy messze túlmutat Ausztria hatókörén.

Manfred Kölly deutschreuzi (Sopronkeresztúr) polgármester a sátrak felállításáról igen karakteresen nyilatkozott: az ilyen elhelyezés egyszerűen embertelen.

A táborba beköltöző első nyolcvan lakó férfi volt. A kánikulában a sátrak szinte kibírhatatlanul túlmelegedtek, rengeteg a szúnyog, panaszolták a lakók az osztrák lapoknak. Egyikük úgy fogalmazott: ezek nem emberi, hanem állati körülmények. Az illetékesek szerint viszont a menekültek orvosi ellátását, étkeztetését, létfeltételeit szakszerűen megszervezték.

 

Burgenlandnak mintegy 1300 menekültről kell gondoskodni. (Hivatalos iratokban 1200 és 1400 fő is szerepel.) Ausztriában ugyanis helyi kvótarendszert alakítottak ki a lakosságszám arányában. .

A politikai erők véleménye ugyan megoszlik a sátorállítás kérdésében, de azt tapasztalható, hogy a pártok többsége kimondva, vagy sejthetően a helyi lakosság kétségtelenül élő félelmeit osztja, s inkább azoknak akar megfelelni, akik nem szívesen látják országukban a menekültáradatot. A szélsőséges jobboldali FPÖ a helyhatósági választásokon ennek a magatartásának köszönheti példátlan sikerét.

Emlékezetes, hogy az osztrák radikális szabadságpárt, (FPÖ) Burgenlandban nemrég főleg az idegenek, ezen belül a magyarok ellenségképével kampányolt. Abszurd módon magyar munkavállalókkal plakátoltatták ki a hirdetéseket, melyekben a gazdasági bevándorlók, s a külföldi országokból érkező diákok elleni lépéseket szorgalmaztak.

A szociáldemokratáknak sem volt érdemi különvéleményük a kérdésben. Sőt, Hans Niessl, Burgenland szociáldemokrata tartományfőnöke már tavaly azt hirdette, hogy újra be kellene vezetni az ideiglenes határellenőrzést, az embercsempészet és a menekültek egyre nagyobb aránya miatt. Végül a választók a helyhatósági voksoláson a szélsőjobbnak hittek, mely még a merész előrejelzéseknél is jobb eredményt ért el.

Pár napos hír, hogy 30 milliárd forintos, az osztrák-magyar határon átnyúló projekteket tartalmazó csomagot hagyott jóvá az Európai Bizottság. A bizottság közleménye idézi Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztost, aki szerint „a magyar-osztrák határnak szimbolikus jelentősége van Európában."

Magyarország történelmet írt, amikor 1989 májusában elkezdte lebontani az Ausztriától elválasztó szögesdrót-kerítést. Most, 25 évvel később a még meglévő akadályokat próbáljuk lebontani- fogalmazott a biztos az MTI szerint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.