galéria megtekintése

A jóságos nagybácsi hozzávágott egy lakást Matolcsy fiához a 200 milliós fajtából

39 komment


Spirk József

Szemerey Tamás, az MNB elnökének unokatestvére megvásárolt egy XIII. kerületi luxuslakást saját vállalkozása nevére, egy másik érdekeltségével felújíttatta, majd a 200 millió forint értékű ingatlan használatát átengedte Matolcsy György fiának. A felújítást ugyanaz a cége végezte, amely a Matolcsy fiú balatoni házát építi, és közben a jegybank alapítványaitól kapja a megrendeléseket.

Igazán kijött a lépés mostanában Matolcsy György MNB-elnök fiának. Matolcsy Ádám fél éve egy veszprémi bútorgyár tulajdonosa lett, a tavasszal egy körpanorámás házat kezdett építtetni magának Balatonfüreden, Budapesten pedig beköltözhetett egy hatalmas, luxuskivitelű loftlakásba. Mindezt egy olyan nagybácsinak köszönheti, aki nem sajnálja a pénzt a fiatal rokon egzisztenciájának megteremtésére.

A Riverloft-ház
Koncz György / Népszabadság

A gazdag nagybácsi szerepét Szemerey Tamás bankár-vállalkozó játssza, aki a Növekedési Hitel Bank és számos más cég tulajdonosa, és nem utolsósorban Matolcsy György unokatestvére. Szemerey közreműködésével a Matolcsy fiú kezelésében, illetve használatában lévő vagyon egy-másfél év alatt 800 millió forint körülire nőtt.

 

A jegybank és az MNB Pallas Athéné alapítványainak tevékenységéből jelentős hasznot húzó Szemerey pénzintézete 2015 végén félmilliárd forintos kölcsönt adott Matolcsy Ádámnak, hogy a Fotextől megszerezhesse a nagy múltú veszprémi Balaton Bútorgyárat, és egy Szemerey-érdekeltség, a Raw Development Kft. vállalta a fiatalember Magyarországon szokatlan technológiával épülő, csupaüveg balatonfüredi házának kivitelezését is. A képhez hozzátartozik, hogy a Növekedési Hitel Bank a Matolcsy György által indított akciós jegybanki hitelprogramból nyújtotta Matolcsy Ádámnak a gyárvásárlást finanszírozó kölcsönt, és a jegybank alapítványai is rengeteg megrendelést adtak a Raw Developmentnek, mielőtt az nekiállt a balatoni épület felhúzásának.

Álom luxuskivitelben

Kíváncsi, hogyan él Matolcsy jegybankelnök gyermeke? Képgalériánk megtekintéséhez kattintson ide! >>>

A leggálánsabb rokoni gesztus viszont az volt, hogy Szemereyék a család egyik kereskedelmi cégén, a Kaláris-Haris Üzletház Kft.-n keresztül 2015 elején megvették a XIII. kerületben található Riverloft-ház egyik legnagyobb alapterületű tetőtéri lakását. A Kaláris-Haris Üzletház Kft. egyike azoknak a „közeli" cégeknek, amelyek Szemerey bankjától kaptak pénzügyi támogatást. A Kaláris-Harisról nemrégiben a 444.hu írta meg, hogy 20 százalékban Szemerey Tamás és felesége tulajdona, 80 százalékban pedig Szemerey Tamás sógornőjéé. A Növekedési Hitel Bank 2016 januárjában ennek a cégnek adott 509 millió forint jelzáloghitelt a Belvárosban, a Haris köz 6. szám alatt lévő földszinti üzlethelyiségre.

Üvegből itt sincs hiány
Forrás: Raw Development

Érdekes egybeesés, hogy a Riverloft-beli lakásról éppen 2016 januárjában vettek le egy nagyobb jelzálogot. A Kaláris-Haris új szerzeménye a megvásárlás után egy évvel szabadult meg egy 150 milliós terheléstől. A 230 négyzetméteres, kétszintes, most a Matolcsy fiú által használt lakást viszont már 2015-ben kezelésbe vette a Raw Development. A cég honlapján, ahol – mint arról beszámoltunk – a referenciák között a balatonfüredi nyaraló látványterveit is közzétették, egészen a múlt hétig látható volt egy loftlakás felújítását bemutató fotósorozat is. A képeket akkor távolították el az oldalról, amikor Matolcsy Ádámtól megkérdeztük, hogy az általa használt lakást mutatják-e be a referenciafotók.

A Népszabadságnak a Riverloft-házban működő portaszolgálata megerősítette, hogy Matolcsy Ádám az épületben lakik, egy szemtanú pedig határozottan kijelentette, hogy a drágán – a Raw Development eltüntetett adatai szerint 50 millió forintos keretből – felújított lakást legalább egy éve használja sajátjaként a Matolcsy fiú.

Van elég hely, hogy összejöjjön a család
Forrás: Raw Development

Kérdésünkre Matolcsy Ádámék annyit írtak, hogy nincsen lakása a Riverloft lakóparkban, az ő tulajdonában lévő lakás az I. kerületben található. Úgy tudjuk, hogy a Budai Vár aljában lévő, 110 négyzetméteres, a Parlamentre néző lakás 2010 elején került az akkor 24 éves fiatalember nevére. Matolcsy Györgyöt néhány hónappal később, 2010 nyarán nevezték ki gazdasági miniszterré. Akkor leadott vagyonnyilatkozatában budapesti lakás nem szerepelt, míg készpénzes megtakarítása mindössze egymillió forint volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.