galéria megtekintése

Fideszes káderekkel tömték ki az Alkotmánybíróságot

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 25. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

A kétharmados többség birtokában a második Orbán-kormány gátlástalanul rátette a kezét az igazságszolgáltatásra és az Alkotmánybíróságra (AB) is.

A 2010-es kormányalakítás után szinte azonnal átírták az alkotmánybírák jelölésének szabályait. Azóta nincs szükség konszenzusra, és így a grémiumba a kormányoldal a saját embereit delegálhatja.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nem sokkal később – válaszul arra, hogy az AB alkotmányellenesnek találta a „pofátlan” végkielégítések visszamenőleges megadóztatását – korlátozták a testület hatáskörét, kimondva, hogy az adókról, vámokról, járulékokról és illetékekről szóló jogszabályokat csak kivételesen vizsgálhatnak felül. A végső csapást 2011-ben mérték az AB-ra, amikor a bírák számát tizenegyről tizenötre emelték, s így egyértelmű többségbe kerültek a jobboldalhoz köthető bírák, akik között négy egykori politikus is van.

 

Az ármánykodás eredményes volt. Az AB egyre kevésbé tölti be a rendeltetését,

nemigen akar a a törvényhozó hatalom ellensúlyaként fellépni.

A testület új elnöke világossá tette: feladatuk is, hogy ne akadályozzák a kormányzati munkát az azonnali beavatkozást igénylő helyzetekben, hisz ott a politikai felelősség. A Fidesz-kormány átalakította a bíróságok önigazgatási rendszerét is. A korábbi Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a főbíró volt, és ez a többségében bírákból álló testület dönthetett valamennyi fontos kérdésben.

Ennek helyébe az Országos Bírósági Hivatal (OBH) lépett, melynek élére Handó Tündét, Szájer József fideszes EP-képviselő feleségét, az Orbán család barátját választották. Ő eredetileg szinte teljhatalommal bírt volna. Magyarországon az elmúlt években helyreállt a jogállam, és érezhetően jobban működik az igazságszolgáltatás – jelentette ki Orbán Viktor 2012 nyarán. Épp akkor készült a parlament arra, hogy jelentős részben nemzetközi nyomásra felülírja igazságügyi reformjának szinte minden jelentősebb „vívmányát”.

Harmadik nekifutásra
Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Baka András az 1990-es parlamenti választáson a Magyar Demokrata Fórum támogatásával, de független jelöltként a párt fővárosi listájáról képviselői helyet szerzett, de mandátumáról lemondott, mert 1991-ben a strasbourgi emberi jogi bíróság tagjává választották, és egészen 2008-ig ott dolgozott.

Hazatérése után a Fővárosi Ítélőtábla elnöki bírájává nevezték ki, majd egy évvel később – harmadik nekifutásra – a parlament a Legfelsőbb Bíróság elnökévé választotta. Bár 2015-ig maradhatott volna, az új alaptörvény elfogadása után távoznia kellett.

Most a Kúria tanácsvezető bírája.

Jelentősen korlátozták az OBH elnökének jogosítványait, aki eredetileg tetszése szerint nevezhetett volna ki bírósági vezetőket, s indíthatott volna fegyelmi eljárást bárki ellen. Az OBH elnökét a kiemelt ügyekben is kivételes hatáskörrel ruházták fel: maga dönthette el, hogy egyes perekben hol folytassák le az eljárást. Ezt a Velencei Bizottság erősen kifogásolta, s e lehetőséget utóbb az AB is alaptörvény-ellenesnek minősítette. Így ez végül kikerült az alkotmányból, bár ma is vannak olyan, kifejezetten nagy érdeklődést kiváltó ügyek – ilyen például a Hagyó-per –, amelyeket nem az adott esetben törvényes hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságok tárgyalnak.

5 év veszteségei

Mellékletünkben az elmúlt öt év veszteségeit vesszük számba az élet különböző területein. A sorozat többi cikkéért ide kattintsanak.

A kormány csak részben engedett a bírák kényszernyugdíjazásának ügyében. A nyugdíjkorhatár hetvenről 62 évre történő azonnali leszállításával a bírósági felső vezetők kétharmadát 2012-ben lecserélték. Az Európai Bizottság emiatt kötelezettségszegési eljárást indított, és az Európai Unió Bírósága el is marasztalta Magyarországot, s ezt a lépést az AB is elítélte. A bírák ezután dönthettek arról, hogy ismét magukra öltik-e a talárt, de

korábbi vezetői beosztásába senki nem térhetett vissza.

Az átalakítás talán legnagyobb vesztese Baka András volt, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke – és azóta elhunyt helyettese –, akit a bírósági szervezet átalakítására hivatkozva jóval mandátumának lejárta előtt távolítottak el. A Legfelsőbb Bíróságot ugyanis 2012 januárjától Kúriára keresztelték át. A Kúrián mindenki más a helyén maradhatott. Emiatt Baka a strasbourgi emberi jogi bizottsághoz fordult, és tavaly májusban nyert. A kormány fellebbezett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.