És ön mikor tartja elfogadhatónak az erőszakot?

Az erőszak társadalmi elfogadásáról készített az Ipsos reprezentatív felmérést. Az eredmények szerint a lakosság jelentős része elfogadhatónak, igazolhatónak látja az erőszakot bizonyos esetekben. A megkérdezettek harmada szerint jogos az erőszak a cigányokkal szemben, a túlnyomó többség azonban elutasítja az erőszakos fellépést.

A Political Capital megbízásából végzett vizsgálat során hét helyzetben alkalmazott erőszakról kérdezték a lakosságot. A pontok mindegyike szándékoltan azokból a sémákból merít, amelyeket az elkövetett erőszak morális igazolására szoktak felhozni: (1) ha a magyar nemzetet veszély fenyegeti; (2) ha a kormány elnyomja állampolgárait; (3) ha a személyes szabadságát korlátozni akarják; (4) ha veszélyben vannak a természeti értékek és a jövő generáció sorsa; (5) ha a társadalomban elviselhetetlenné válnak az egyenlőtlenségek; (6) ha a megélhetése veszélybe kerül; (7) ha a családja veszélybe kerül.

Valószínűleg mondani sem kell, hogy a válaszadók leginkább (47 százalék) akkor tartják igazolhatónak az erőszakot, ha a családjukat veszélyben érzik. A magyar nemzetet fenyegető veszély esetén a relatív többség (40 %, szemben az azt elutasító 31 százalékkal) inkább igazolhatónak tartotta az erőszakot. És közel 30 százalék elfogadhatónak tarja az erőszakot, ha a megélhetéséről van szó.

A döntő többség elfogadhatónak tartja a terroristák (63 %), illetve bűnözők (57 %) elleni erőszakot. A kábítószeresekkel szemben nem alakult ki többség, 35 százalék elfogadja, 35 százalék elutasítja.

Ijesztően magas szám, a megkérdezettek 29 százaléka véli úgy, hogy a cigányokkal szemben inkább, vagy teljesen elfogadható az erőszakos fellépés. A zsidók ellen 16 %, a melegek ellen 14 % választana erőszakos megoldást, az abszolút többség elutasítja azt.

A pártpreferenciáknak fontos szerepe van a válaszadásban: a kutatás szerint a Jobbik szavazói az összes alaphelyzetben és minden kisebbségi csoporttal szemben megengedhetőbbnek látják az erőszakot, mint a többi párt szimpatizánsai. Érdekes, hogy a Fidesz-szavazók minden más pártnál elutasítóbbak az erőszakot illetően, még a nemzetet fenyegető veszély esetén is megelőzik őket a baloldaliak. Fordulat a kisebbségek iránti „ellenszenv” esetében van, itt a fideszes válaszadók megengedőbbek az erőszakkal szemben a baloldalnál. Kivételt a cigányok képeznek, az ő irányukban csaknem azonosan vélekednek a baloldali és a fideszes szavazók.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.