galéria megtekintése

A Jobbikkal nincs alku

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 16. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

A Fideszben is fejtörést okoz a szélsőjobboldal, egyrészt a Jobbik váratlan megerősödése, másrészt az erre a helyzetre adandó válaszok.

Kiosztana néhány nyaklevest, ahogyan Horthy a nyilasoknak, és hazazavarná őket – ezt mondta Orbán Viktor 2008 tavaszán zárt körben a Jobbik-közeli Magyar Gárdával kapcsolatban. Pofonok nem csattantak, viszont április 6. óta nem csak a baloldalon okoz már fejtörést a Jobbik megerősödése.

Egymás mellett, de nem együtt M. Schmidt János / Népszabadság

A választás előtt pár héttel a nagy közvélemény-kutató cégek legalább 250 ezer olyan Fidesz-szavazót mértek, aki adott esetben a Jobbikra voksolna, a Jobbik 900 ezresre becsült táborából pedig 105 ezren hajlottak a Fidesz felé. Most Orbán Viktor környezetében is keresik a választ arra, hogy a 2010-es 855 ezres Jobbik-tábor miért duzzadt egymilliósra. Ez cáfolja azt a kormányzati narratívát, amely szerint a szélsőjobboldali erők a baloldali kormányok idején erősödnek.

 

A Fidesz-elnökségből származó információink szerint a választás előtti hetekben nem voltak pontos méréseik arról, milyen határok közt mozog a Jobbik népszerűsége. „Csak az utolsó napokban szembesültünk a folyamat eredményével” – mondták munkatársunknak, ezzel igazolva, hogy miközben a nyilvános adatok szerint a Jobbik-szimpatizánsok száma az utolsó hónapok alatt a másfélszeresére nőtt, addig a Fidesz tudatosan nem folytatott negatív kampányt a szélsőjobboldali párt ellen. Csak a finisben indított küzdelmet a miniszterelnök azzal, hogy a választók ne osszák meg egyéni és listás szavazatukat.

Orbán figyelmeztetését a jobboldalon is dekódolni kellett, hiszen a miniszterelnök nem ejtette ki a Jobbik nevét. Tanácsadóinak meggyőződésük volt ugyanis, elég, ha a Jobbik kormányzásra való alkalmasságát kérdőjelezik meg – ezért mondta azt Orbán Viktor, hogy nem árt, ha a kormányzás előtt az ember letesz valamit az asztalra. Ugyanakkor tény, hogy a Fidesz sem tudta felvenni a kommunikációs versenyt Vona Gáborékkal a szociális válságzónákban, mert a Jobbik végletesen leegyszerűsített üzeneteire – „Ellopták az uborkáját? Ha a Jobbikra szavaz, jön a csendőrség!” – a Fidesz–KDNP összetettebb válaszokat adott. A rendpártiság szalonképes formáit pedig a kormányoldalon is nehéz megtalálni.

Orbán Viktor az EP-választás előtt nyilván mindent megtesz, hogy a Fidesz és a Jobbik közötti szürke zónához tartozó radikális szavazók voksát is megszerezze, elsősorban Budapesten. (Erre alkalmas lehet a német megszállás áldozatainak emlékműve.) A Fidesz rámutathat arra is, vajon miért igyekszik a Jobbik az EP-be, ha elutasítja uniós tagságunkat. A nemzeti érdekek harcos képviseletére pedig ott van a „nemzeti egységkormány”.

Az önkormányzati választás előtti Jobbik-ellenes kampány ennél összetettebb stratégiát igényel. Várhatóan központi akarat lesz, hogy az új önkormányzatokban ugyan együtt lehet szavazni a Jobbikkal, de előzetes egyeztetések nincsenek, mert „a Jobbikkal nincs alku”.

A parlamentben a Fidesznek nincs együttműködési kényszere a Jobbikkal, de azt a fideszesek is támogatják, hogy nyilvános vitákon bizonyítsák: a Jobbik csak hőzöng, a kormány viszont cselekszik. Igaz, ezt a Jobbik egyik kedves „terepén”, a devizahitelesek ügyében még bizonyítani kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.