galéria megtekintése

A Jobbik már a baloldali szavazókat csábítgatja

3 komment


Czene Gábor

Nem lehet azzal vádolni Vona Gábor pártelnököt, hogy túlígérte magát, amikor arról beszélt: reményei szerint a Jobbik megsokszorozza polgármesterei számát.

Elvégre az előző önkormányzati választáson mindössze három településen tudták megszerezni a polgármesteri széket.

Vona 2012-ben a Jobbik kocsordi bálján. A fiatalok körében nem ők a legnépszerűbbek
Vona 2012-ben a Jobbik kocsordi bálján. A fiatalok körében nem ők a legnépszerűbbek
Balázs Attila / MTI

A szélsőjobboldali párt tavasszal még a Fidesz legyőzésére és kormányalakításra készült. Végül – hiába kapott egymillió szavazatot – a parlamenti választáson kénytelen volt beérni a bronzéremmel.

 

A Jobbik politikusai most jóval visszafogottabban nyilatkoznak. Vegyesek az előjelek. Bár a párt az időközi önkormányzati választásokon újabb győzelmeket is elkönyvelhetett, az összesen tizenegy település közül, ahol jobbikos a polgármester, egyedül Tiszavasvári lélekszáma haladja meg a tízezret.

Tavasszal, a parlamenti választáson több helyen is késhegyig menően szoros volt a küzdelem, de a Jobbiknak végül egyetlen egyéni választókerületet sem sikerült hoznia. Még a gyöngyösi körzetet sem, ahol pénzt és energiát nem sajnálva mindent bedobtak Vona győzelme érdekében.

A jó listás eredmény tehát ebben a politikai konstellációban nem feltétlenül jelent egyéni mandátumokat. A Jobbiknak ezzel együtt van oka bizakodni. És nem csupán azért, mert a megosztott baloldalon zajló hatalmi harc is a malmára hajtja a vizet.

A Geoindex településekre lebontva elemezte a tavaszi parlamenti eredményt, és kimutatta: a megyeszékhelyeken, valamint a vidéki nagyvárosokban a baloldal, az alacsonyabb lélekszámú településeken viszont jellemzően a Jobbik bizonyult erősebbnek a Fidesz–KDNP mögött. A Jobbik mintegy 2100 településen a második legtöbb, 130 településen pedig a legtöbb listás szavazatot kapta. A második helyezéseket tekintve a Jobbik már 2010-ben is hasonlóan jól állt, de akkor még csak közel 40 településen tudott nyerni.

Az önkormányzati választás persze más tészta. Eleve módosítja az erőviszonyokat, hogy alacsony részvétel várható. Márpedig Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője is úgy kalkulál, hogy a Jobbik számára egyértelműen a magas részvétel lenne kedvező.

Az EP-választás – bár a baloldal pártjai külön indultak, ezért a Jobbik története során először megelőzte az MSZP-t – visszaesést hozott a szélsőjobb számára. Kérdés, hogy ebben milyen szerepet játszott az oroszoknak való kémkedéssel vádolt Kovács Béla ügye, ami az Index nemrég közölt cikkének jóvoltából ismét terítékre került. Az elhúzódó botrány nyilvánvalóan nem növeli a Jobbik esélyeit.

A párt stratégái, úgy látszik, sikeresnek ítélték az arculatváltást, mert a Jobbik a mostani kampányban is szolidabb hangot használ. A fideszes és baloldali szavazók átcsábítása reményében a pártelnök egészen odáig ment, hogy kijelentette: azokon a településeken, ahol a Jobbik nyer, mindenkit tudása és alkalmassága szerint bírálnak el, nem lesz politikai boszorkányüldözés.

A Jobbik Ifjúsági Tagozata plakátja, amely közéleti aktivitásra buzdít, a dizájnt és a szöveget tekintve szinte már kispolgári: „Tanulj! Bulizz! Szavazz! Fiatalon. Természetesen." Itt jegyezzük meg, hogy felmérések szerint valóban a Jobbik szimpatizánsainak körében van a legtöbb fiatal. De az már nem igaz, hogy a fiatalok körében a Jobbik a legnépszerűbb párt.
A néppárti státuszra törő Jobbik jelöltjei furcsa egyveleget alkotnak. Van közöttük, aki SS-pólóban feszít (Körmend), de a Jobbiknak újabban már cigány és zsidó felmenőkkel rendelkező politikusa is akad (Paks, illetve Miskolc). Ahhoz képest, hogy a szintén miskolci Szegedi Csanádnak milyen viharos körülmények között kellett távoznia a Jobbikból, miután fény derült zsidó származására, ez nem lebecsülendő fejlemény.

A Jobbik fáklyás felvonulása tavaly októberben Soroksáron. Visszafogottabbak lettek
A Jobbik fáklyás felvonulása tavaly októberben Soroksáron. Visszafogottabbak lettek
Koszticsák Szilárd / MTI

Az Ipsos kutatására hivatkozva a Political Capital nyáron arra hívta fel a figyelmet, hogy csökkent a jobbikos szimpatizánsok cigányellenessége. Bár továbbra is ennek a pártnak a támogatói messze a leginkább cigányellenesek, a mérsékeltebb hangvételű politizálás valamelyest mérsékelte a szavazótábort is.

Korábban igaz volt, hogy a Jobbik szimpatizánsai elsősorban az északkeleti településeken élő, iskolázatlan, munkanélküli vagy alacsony jövedelmű emberek, a rendszerváltás abszolút vesztesei. Több szakértő egybehangzó állítása szerint egy-két éve megváltozott a helyzet: a tipikus jobbikos szavazó átlag feletti anyagi helyzetben lévő, iskolázott fiatal férfi, aki félti megszerzett pozícióit.

A Jobbiknak négy éve 210 polgármester-jelöltje volt, most több mint 260 van. Az összes jobbikos jelölt száma azonban alig emelkedett (nem egészen 4800). Mirkóczki Ádám közlése szerint a jelöltek kiválasztásakor erős volt a szűrő, „nem a mennyiségre, inkább a minőségre mentünk rá". A szóvivő hangsúlyozta, hogy nem pártja hivatalos álláspontját, hanem saját szubjektív véleményét mondja: az is szép eredménynek számítana, ha a Jobbik megtartaná a korábban elnyert polgármesteri posztokat. Minden, ami ehhez jön, már csak „hab a tortán", növeli a siker mértékét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.