galéria megtekintése

A Jobbik fővárosában nincs cukiságkampány

1 komment

NOL

A tiszavasvári városházától alig száz méterre álló gazdabolt oldalfalát szinte teljes egészében elfoglalja Fülöp Erik jobbikos polgármester választási óriásplakátja, amely a legjobb helyre került, ugyanis ebben az üzletben a vásárlókat a bejárati ajtóra erősített „shalom” felirat fogadja, alatta egy hosszú orrú majom arcképével.

Meglepődünk e nyílt színvalláson. Hiszen a Jobbik idén cukiságkampányt folytatott: Vona Gábor pártelnök házikedvencekkel fotóztatta magát, nem pedig zsidókat jelképező majmokkal. Ráadásul az elnök éppen a napokban látogatott a pártja „vidéki fővárosának" tekintett szabolcsi településre – lehet, hogy a cukiságkampányról elfelejtette tájékoztatni helyi híveit? Így helyette mi vonjuk kérdőre az „installáció" miatt a gazdabolt tulajdonosát, egy ötven körüli, Zoliként bemutatkozó férfit. Láthatóan felvillanyozódva közli: – Nekem nem a zsidókkal, csak a büdös zsidókkal van bajom!

Vona Gábor pártelnök és a tiszavasvári kirakat-polgármester, Fülöp Erik
Vona Gábor pártelnök és a tiszavasvári kirakat-polgármester, Fülöp Erik
Konyhás István / MTI

A válaszunkat nem idézzük. Rövid, de éles szócsata után mihamarabb távozunk a bolt elől. Odébb egyáltalán nem érezni, hogy a 2010 óta a Jobbik által irányított kisvárosban kiélezett kampányküzdelem folyna. A mintegy tízezer helyi választópolgár nem megy ölre amiatt, hogy a szélsőjobboldal október 12-én megkapja-e folytatáshoz szükséges többséget, vagy sem. A városka csöndes, közönyös, a 2010-es és a 2012-es esztendők tüzes választási hevülete sehol.

 

Négy éve magasra csaptak az indulatok, mert fájdalmasan friss volt az Olaszliszkán cigányok által brutálisan agyonvert tiszavasvári tanár, Szögi Lajos emléke. 2012-ben az időközi választás pedig azért keltett izgalmat, mert a helyi Jobbik megroggyant, a képviselő-testületet föloszlatta magát, s a háttérben emögött sokan a Fidesz „ármánykodását" vélték. Ám a már 2010-ben is nagy többséggel megválasztott fiatal polgármester, Fülöp Erik az időközin is fölényesen nyert, s most azt tapasztalni a városban, hogy 2014-ben is komoly esélye van a győzelemre. Fülöp kihívója Hosszú József, a helyi járási hivatal vezetője, aki függetlenként indul, ám nagy erőkkel támogatja a Fidesz és a helyi baloldal. Tiszavasváriban ugyanis megvalósult a csoda: a Fidesz és az MSZP ugyanazon jelölt sikeréért dolgozik. Helyi közéleti szereplők elmondása alapján úgy tudjuk: a Jobbik belső mérései szerint Fülöp és Hosszú fej fej mellett halad, míg a Fidesz saját kutatásai szerint Hosszú 60:40 arányban vezet Fülöp előtt.

Fülöp Erik iránt viszonylag magasnak tűnik a bizalom, de vajon mi ennek az oka? Ha a puszta számokat nézzük, akkor a Jobbik elmúlt négy éves hatalomgyakorlása kudarcos. A párt két legfontosabb ígérete a munkahelyteremtés és a közbiztonság erősítése volt, ám egyik sem hozott fényes eredményeket. A jobbikos városvezetés nem dicsekedhet a bűnüldözési statisztikával: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságtól kikért adatok szerint az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény száma 2010-ben 450 volt, 2011-ben 575, 2012-ben 540, 2013-ban 644 volt. Tiszavasváriban 2010-ben évi 12 garázdaságot követtek el, 2013-ban 28-at, a lakásbetörések száma négy év alatt 46-ra nőtt. Nehéz volna javulásról beszélni. Legfeljebb a rendőrök magyarázhatják mindezt úgy, hogy jobban és többet dolgoznak.

A helyi munkaügyi központ tájékoztatása alapján 2011 januárjában Tiszavasváriban az álláskeresők száma 1339 volt, míg 2014 januárjában már csak 983. Csakhogy a különbség a közmunkások, nem pedig a versenyszférában létrejött állások számát mutatja – legalábbis a munkaügyesek adatai szerint. A város honlapján ott sorjáznak az Európai Unió (EU) által támogatott fejlesztések, ugyanakkor politikailag nem túl hasznos dolog ezekkel büszkélkedni egy jobbikos vezetésű városban, részint mert a hazai szélsőjobb gyűlöli az EU-t, másrészt jó néhány projekt előkészítése már a Jobbik 2010-es hatalomátvétele előtt megkezdődött.

A mostani ciklus egyik legfontosabb fejlesztése a járműszerelvény-gyár 100 milliós bővítése, csakhogy erről az a hír terjedt el, hogy igazából a Fidesznek köszönhető, s nem a Jobbik munkájának eredménye. Ennek az üzenetnek a legfőbb terjesztői természetesen a fideszesek, a kormánypárt helyi aktivistái ugyanis mindent megtesznek, hogy a választók megértsék: ha nem a Fidesz által támogatott Hosszúra szavaznak, akkor a kormány október 13-ától elzárja a pénzcsapot.

Ugyanazt a független polgármesterjelöltet támogatja a Fidesz és az MSZP
Ugyanazt a független polgármester-jelöltet támogatja a Fidesz és az MSZP is
Konyhás István / MTI

Igaz, a suttogó propaganda terén a jobbikosokat sem kell félteni. Napok óta az a „hír" kering a városban, hogy ha Hosszú József győz, akkor Debrecenből Vasváriba telepít ötszáz cigányt, s erről már meg is egyezett Kósa Lajos polgármesterrel. Ebből persze egy szó sem igaz, de arra rávilágít: a romák a választás fontos szereplői, mert a Jobbik számításai szerint a kezükben még midig adu ász a „cigánykártya".

Beszéltünk egy roma származású független önkormányzati képviselővel, a 35 éves Balogh Sándorral, aki azt mondta, nagyon jól tudják a cigányok, hogy kire kell szavazni. Szerinte a Fidesz-kormányzás jót tett Tiszavasvári cigányságának, mert sokkal többen dolgoznak, mint korábban. Van munka a meggy-, a cseresznye- és az almaföldeken, van állás a csirketelepen és a téglagyárban. Megkérdeztük tőle, hogy ő maga hol dolgozik, kiderült, hogy munkanélküli. Korábban kereskedő volt, vegyesboltot üzemeltetett a cigánysoron, de három éve bezárt, nem ment az üzlet.

A romák lakta Széles utcán megszólítunk néhány cigány férfit, hogy elmennek-e szavazni, s ha igen, kire. Nevetnek: „arra szavazunk, aki többet fizet". Mások azt mondják, jobbikosra nem voksolnak, mert azok olyanok, mint Hitler. S panaszkodnak, hogy Vasváriban a cigány gyerekeket elzavarják a sportpályákról, nem tudnak a fiúk hol focizni. Később viszont az egyik háztól éppen minket küldenek el a fényképezés miatt. Egy hat év körüli roma kisfiú azt kiáltja nekünk, hogy „takarodjatok innen, büdös cigányok, mert hívom a policét". Olyan gyorsan eldarálja, hogy nem nehéz kitalálni: sokszor hallhatta már.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.