galéria megtekintése

Gyurcsány: A haza sosincs ellenzékben

45 komment


Fekete Gy. Attila

Gyurcsány Ferenc szerint történelmi távlatokban az Európai Egyesült Államokat kellene létrehozni. Ezt mondta pártja kampánynyitóján, ahol azért több szó esett az Orbán-kormányról, mint az Európai Parlamentről.

„Legyőzhetnek, de nem törhetnek meg minket”, szögezte le a Demokratikus Koalíció EP-választási kampánynyitó nagygyűlésén Gyurcsány Ferenc, pártja listavezetője. A DK elnöke a belvárosi Egyetem teret lazán betöltő sokaság előtt háláját fejezte ki, hogy „ilyen sokan összegyűltek”, hogy azok közül, akik évek óta harcoltak a hitükért, a meggyőződésükért, így kitartottak.

„Sokan kérdezik tőlem mostanában, hogy mi változni ezután” – folytatta a kormányváltó összefogás választási vereségére utalva: „Az ember hite, meggyőződése nem azon múlik, hogy a többség egy adott napon mire szavazott”. A DK politikusai továbbra is érvelni fognak meggyőződésük helyessége mellett, s nem kezdenek el udvarolni a választóknak, mondta.

Egy hirtelen fordulattal megjegyezte, úgy hallotta, Orbán Viktor hátizsákja a múzeumba került. – Jó helyen van az ott. Csak a miniszterelnök nincs jó helyen – mondta nem kis derültséget és jókora tapsot aratva. Aztán elismerte, hogy a választók többsége a mostani választáson Orbán és rendszere maradása mellett döntött.

 

– Tiszteletben tartom a választók döntését. Nem lehet bírálni a  nép szabadnak tűnő döntését – tette hozzá –, mert bár lehetséges, hogy rosszul döntött, de a döntés joga az övé.

A DK belekezd az EP-választási kampányba
A DK belekezd az EP-választási kampányba
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– A haza azonban soha nem lehet ellenzékben – fogalmazott, majd felsorolta a különbségeket, amelyek az orbáni és a DK által kínált Európa-politika között mutatkoznak. – Nem igaz az, mondta példaként, hogy mi nem védenénk az unióban a magyar érdekeket. A vita abban van köztünk, hogy mik a magyar érdekek és hogyan lehet azokat a leghatékonyabban védelmezni. Orbán állandóan harcolni akar értük, mi tízmillióan szemben 490 millió uniós polgárral. Szerintünk barátokra van szükségünk, akiket érvekkel meggyőzhetünk a magunk igazáról, s hogy ami nekünk jó, jó lehet nekik is - mondta.

– Akkor lehet a világunk sikeres – szögezte le később –, ha kimondjuk, történelmi távlatokban az Európai Egyesült Államokat szeretnénk.

Gyurcsány szerint az unió ma a látszat ellenére gyenge. Beleszól abba, hogy milyen legyen a banán és a paradicsom, de képtelen magakadályozni a tagállamokban az uniós alap értékek megnyírbálását, eltűri és tehetetlenül nézi, hogy egyes vezetők Putyin szálláscsinálói legyenek.

A DK belekezd az EP-választási kampányba
Vissza kell szerezni a politikusi munka becsületét - mondta Gyurcsány
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Gyurcsány és a DK uniója nem a banánnal és a paradicsommal foglalkozna, hanem a tagállamok közti gazdasági különbségek kiegyenlítésével, a nők és férfiak egyenjogúságával, ami az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének érvényesítését is jelenti, s hogy szükség esetén megakadályozza, hogy a tagállamok kormányai korlátozzák polgáraikat a szabad gondolkodásban, hogy az állam átlépje a világnézeti semlegesség határát.

„Ne jöjjön nekem senki a hatékonyság-különbséggel”. A kecskeméti gyárban dolgozó magyar munkás pont ugyanannyit ér, mint bármelyik más Mercedes-alkalmazott – mondta.

„Olyan Európát és Magyarországot szeretnénk, ahol a politikus nem több más állampolgárnál”, szögezte le Gyurcsány, megjegyezve, hogy sokak szerint ma azért mennek emberek politikusnak, mert úgy többet lehet lopni.

– Vissza kell szerezni a politikusi munka becsületét. Nálunk ez azonban szerinte azért sem könnyű, mert a bűnt elkövető kormánypárti politikusokat védi az ügyészség, ahelyett, hogy üldözné. Az Európai Parlamentben ezért kezdeményezni fogják egy olyan korrupcióellenes európai ügyészség felállítását, amely azonnal magához vonhatja a politikához kapcsolódó korrupciós ügyeket, ha azokban a nemzeti hatóságoknak nem akaródzik eljárni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.