galéria megtekintése

A határon túliaknak azt is szabad, amit a kivándorolt magyaroknak nem

19 komment

L. K.

Nem kifogásolható, hogy különbséget tesznek a választójoggal rendelkező magyarok között – mondta ki az Alkotmánybíróság. Tehát nincs azzal semmi baj, hogy akinek van magyarországi bejelentett lakcíme, az csak a külképviseleteken adhatja le a voksát, míg a többiek levélben is szavazhatnak.

Nem alaptörvény-ellenes az, hogy a választási eljárásról szóló törvény a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgár számára – a határon túli magyarokkal szemben – nem biztosítja a levélben történő szavazás lehetőségét – állapította meg az Alkotmánybíróság (AB). A testület ezért a jogszabály erre vonatkozó rendelkezése alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszt elutasította.

Külföldön leadott szavazatok sortírozása. Volt különvélemény
Külföldön leadott szavazatok szortírozása. Volt különvélemény
Kovács Bence / Népszabadság/archív

Az AB döntése szerint a levélben történő szavazás csupán a voksolás egyik lehetséges, de nem kizárólagos módja. A panaszost – aki rendelkezik magyarországi lakcímmel, de Angliában dolgozik – a támadott szabályozás tehát nem korlátozta a szavazáshoz való jogában. Ő mindkét – listás és egyéni választókerületi – szavazatát leadhatta, így a választójoga maradéktalanul érvényesült.

 

A választási eljárásról szóló törvény kizárja a levélben történő szavazás lehetőségét a magyarországi lakcímmel rendelkező, ám a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok esetében – ezt kifogásolta a Londontól több mint száz kilométerre dolgozó magánszemély. Beadványában egyebek mellett arra hivatkozott, hogy a határon túli magyar állampolgárok levélben is leadhatják a voksukat, ami számára hátrányos megkülönböztetést jelent, hiszen neki a voksa leadása érdekében utaznia kellene, amellyel kapcsolatban jelentős költségei merülnének fel, ráadásul a munkája miatt nincs lehetősége tartósan távol lenni.

Az alkotmánybírákat ez hidegen hagyta, és a testület azzal érvelt, hogy a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgárok kapcsolata az állammal közvetlenebb és erősebb, mint az ilyen állandó lakóhellyel nem rendelkező választópolgároké. Tőlük tehát elvárható, hogy szavazatukat – akár a külképviseleteken – személyesen adják le.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkezők szavazati joga teljes: mind a pártlistára, mind az egyéni választókerületi jelöltekre szavazhatnak, szemben azokkal a határon túliakkal, akik levélben voksolhatnak ugyan, de csak a pártlistákra.

A szabályozás a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgároknak többletterhet okozhat azokkal szemben, akik Magyarországon nem rendelkeznek állandó lakóhellyel – ismeri el az AB –, de a megkülönböztetésnek van objektív, az alaptörvényben rögzített szemponton nyugvó, tárgyilagos mérlegelés szerinti ésszerű indoka, ezért a kifogásolt jogszabály nem alaptörvény-ellenes.

Az Alkotmánybíróság az indokolásában utalt arra is, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága a Vámos és társai kontra Magyarország ügyben nem találta elfogadhatónak azt a kérelmet, amely az Emberi Jogok Európai Egyezménye sérelmét lényegében ehhez az ügyhöz hasonló indokok alapján vélelmezte.

Az AB ugyanakkor leszögezte: a törvényalkotó megváltoztathatja a korábbi, mérlegelésen alapuló döntését, amennyiben annak a technikai és a biztonsági feltételeit adottnak látja. Vagyis: bevezethet olyan szabályozást, amely a szavazás napján külföldön tartózkodó valamennyi választópolgár számára lehetővé teszi, hogy a voksát levélben adja le.

A határozathoz Czine Ágnes, Lévay Miklós, Pokol Béla, Stumpf István és Szalay Péter alkotmánybíró különvéleményt fűzött. Ők úgy vélik, hogy a panaszosnak van igaza, mert a választásra jogosultak közötti efféle megkülönböztetés alkotmányosan nem támasztható alá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.