A haláltábor futballistája

A debreceni futballstadionban hétfő este emléktáblát avatott Az Élet Menete Alapítvány a 2007-ben 96 éves korában elhunyt Schwarcz Sándor emlékére, akit zsidó származása miatt Debrecenből hurcoltak náci haláltáborokba, s aki a valóságban is átélte a Két félidő a pokolban, valamint a Menekülés a győzelembe című, világszerte ismert filmek történetét: SS-katonák és kápók ellen futballozott a birkenaui haláltáborban.

Schwarcz Sándor 1940-től munkaszolgálatos volt, majd 1944-ben koncentrációs táborokba került: megjárta Auschwitz-Birkenaut, Dachaut, Gross-Rosent, végül Mühldorfban szabadult föl alig negyvenkilósan 1945-ben. Auschwitz-Birkenauban 1944 nyarán az akkor 33 éves Schwarcz Sándor egy hónap alatt négy futballmeccset játszott a folyamatosan működő gázkamrák közelében. Utolsó mérkőzését – az olaszokból, lengyelekből, hollandokból, görögökből álló „nemzetközi válogatott” egyetlen magyar tagjaként – az SS-katonák és kápók ellen vívta, a legyengült foglyok 8:0-ra kaptak ki jól táplált őreiktől. A debreceni fiatalember szemtanúja volt az 1944-es auschwitzi karácsonynak, amikor a felállított karácsonyfa mellé a németek akasztófát is ácsoltak.

Az emléktábla avatása a debreceni futballstadionban
Az emléktábla avatása a debreceni futballstadionban
Czeglédi Zsolt / MTI

Schwarcz Sándor túlélte a poklot, s visszatért Debrecenbe, ahol évtizedekig a Centrum Áruház városszerte megbecsült vezetője volt. Lakásának bejárati ajtaján a névtáblán ez volt olvasható: „Schwarcz Sándor, A–17854-es számú auschwitzi fogoly”. Találkozásaink során több alkalommal fölidézte, hogy számára a lágerben „kiváltságosnak” számított a pár hétig tartó futballistalét, hiszen a játékosokat a kápók nem verték, ellenben a többi foglyot ütötték-vágták minden ok nélkül. A megsemmisítő lágerben átélt borzalmakról évtizedeken át tartott előadásokat szerte az országban, többször szerepelt a sajtóban is, újságcikkek, riportfilmek születtek róla, hiszen küldetésének tekintette, hogy tapasztalatait, életszeretetét másoknak is átadja. Szenvedéseiről 1964-ben könyvet írt A halál árnyékának völgyében címmel, a kötetet 2005-ben adta ki az Oliver Games International.

Schwarcz Sándor emléktábláját az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), azaz a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség magyarországi konferenciája alkalmából avatta fel Az Élet Menete Alapítvány, és a stadionban létesítendő sportmú­zeumban fogják véglegesen elhelyezni. E szövetség célja a holo­kauszttal kapcsolatos tudományos kutatás, oktatás és társadalmi emlékezet elősegítése. Magyarország idén márciusban vette át az IHRA soros elnökségét. Az ünnepségen bejelentették: az MLSZ támogatásával Schwarcz Sándor emlékének ajánlott futballtornát szerveznek 2016-tól Debrecenben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.