A hajmáskéri lelkész szerint a menekült nem a felebarátunk, hanem az ellenségünk

A Veszprém mellett fekvő falu, Hajmáskér templomában mutattak be hálaadó istentiszteletet azokért, akik a magyar határokat védik. A veol.hu beszámolójából kiderül, hogy a református lelkész szerint a Biblia tanításával ellenben nem mindenki a felebarátunk, különösen azok nem azok, akik most érkeznek, mert ők nem adni, hanem elvenni akarnak. 

A Veszprém és Várpalota között elterülő katonai lőtér mellett fekszik Hajmáskér, a déli határtól körülbelül 150 kilométerre. A helyi református templom lelkészének - a veol.hu cikke szerint - régi vágya volt, hogy egy ünnepi alkalmon katonazenészek játszanak a településen. Bikádi László Károly ezért hálaadó istentiszteletet hirdetett a határt védő egyenruhások tiszteletére, az eseményre pedig katonai és rendőri vezetőket, valamint a környék polgármestereit is meghívta. 

Az istentiszteleten a lelkész Lukács evangéliumából idézett. A samaritánus példázata alapján vezette le a következő eszmefuttatást. A Bibliában az áll, hogy szeresd az Urat és felebarátodat,mint magadat. De, bár Istennek mindenki a gyermeke, nem mindenki a felebarátunk. Felebarátunk az, aki szolgálatot vállal értünk, segítséget nyújt és megvéd a rablóktól. Bikádi lelkész azt mondta, tudnunk kell, hogy olyanok érkeznek közénk, akik nem tekintenek bennünket felebarátnak, nem hozni, nem adni akarnak, hanem elvenni.

A lelkész szerint az erőszakot semmi sem menti fel, az inkább áldozathozatal azért, hogy gyerekeinknek legyen jövője. 

„Nem lehet mindenki a felebarátunk, van, hogy nem testvérként, hanem ellenfélként, ellenségként élünk egymás mellett. Össze kell fogni az országnak, a nemzetnek és megköszönni a katonánk, rendőrök áldozatát, hogy értünk, a biztonságunkért szolgálnak.”

- idézi a veol.hu a református lelkész szavait. Arról, hogy a „fordítsd felé a másik orcádat is” jézusi tanításával mi lett, egyelőre nem kaptunk hírt.

Az istentiszteleten felszólalt Ipsits Csaba, veszprémi rendőrkapitány és Zentai László, a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred parancsnoka is. Mindketten a határon szolgálók áldozatos munkájáról emlékeztek meg. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.