galéria megtekintése

A hajléktalan helye: a disznóól

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 11. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Hány zsíros kenyeret lehet venni egy hamincezer forintos piros bőrtáska árából? Hány matracra futná egy közel kétszázezer forintos okostelefonéból? Meddig fűthetnének abból a több mint négyszázezer forintból, amiről azt sem tudjuk, mire költötték,mert az elszámolásokon csak annyi szerepel: „Tárgyi megjelölés nélküli vásárlás”? Törökszentmiklóson nyár óta hat-nyolc hajléktalan a városszéli erdőben egy disznóólban él.

Azért kellett idejönniük, mert a kistérségi szociális központ megszüntette az éjjeli szállót, csak a nappali melegedőhelyet biztosítják. A hivatalos magyarázat az, hogy az épület nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak. Ám a valódi ok más. Elszámolási hiányosságok miatt az állam több mint ötvenmillió forint visszafizetésére kötelezte a szállót is üzemeltető kistérségi szolgáltatót, s ezért a fenntartóknak faragniuk kellett a költségvetésből. Ott húzták meg a nadrágszíjat, ahol a legkisebb az érdekérvényesítő képesség: a hajléktalanoknál.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A bírságot azért szabták ki, mert a szociális ellátásért felelős vezető meglehetősen nagyvonalúan bánt a rá bízott pénzekkel. Ahelyett, hogy idősgondozásra vagy épp az otthontalanok életkörülményeinek javítására költötte volna, felesleges, a feladat ellátáshoz nem kapcsolódó holmikat vett belőle. Közel százezer forintért vásárolt gyertyákat, edényszettet, ajándéktárgyakat, hatvanezer forintot költött ékszerre, parfümre, kozmetikai szerekre, vett gofrisütőt, faliórát. Két év alatt félmillió forintnál is több pénzt dobott ki okostelefonokra, amelyek csodák csodájára igen hamar tönkrementek: két hónap után leselejtezték azokat, s „kivonták” a készletleltárból is.

 

Hogy azóta ki használja a készülékeket, nem tudni. Arra sincs válasz, mi az oka, hogy 2012-ben 3 millió 731 ezer forint értékben leselejtezték az előző két évben 4 millióért vett számítástechnikai eszközöket. Trükköztek az idősekkel is. A Magyar Államkincstár vizsgálata megállapította, hogy miközben ellenőrzésükkor 14 ellátott tartózkodott a klubban, az eseménynapló ebben az időszakban szinte kivétel nélkül minden napon 30 igénybe vevőt dokumentált. Emiatt időskorúak nappali ellátása címén nem engedélyezett normatívaelszámolást a kincstár.

Kiderült az is, hogy az intézménynek nem volt demens személy ellátására való jogosultsága, miközben ilyen címen is vettek fel támogatást: emiatt is megbüntették őket. Mivel a szociális szolgáltató központ a fenti ügyek miatt nehéz anyagi helyzetbe került, a város gyakorlatilag „utcára lökte” a hajléktalanokat. Idén június elején bezárták a hajléktalanszállót, és kirakták a lakóit az erdőbe. Másfél órát adtak, hogy hagyják el a szállót. Akik épp dolgoztak, azoknak a holmiját az ablakon dobták ki – mesélte egyikük.

Ennek négy hónapja, s azóta a város jóérzésű lakosai hordják az élelmet, szereztek matracokat, ruhákat, tisztálkodószereket. A városháza állítólag azzal intézte el az ügyüket, hogy „mindenki keresse fel a családját, és illeszkedjen be a társadalomba”. Tízezer forintos utazási támogatást ajánlottak annak, aki elhagyja Törökszentmiklóst, és máshol keres boldogulást.

Ropognak az elszáradt makkszemek a lábunk alatt, ahogy megyünk ki a sportteleppel szemben lévő városszélre, át a kiserdőn. Régen iskola és kollégium is működött itt, az egyik épületet alakították át aztán hajléktalanszállóvá. Most lakat van rajta, bezárták. Az udvaron egy ütött-kopott sufni, tetején nejlonzacskók száradnak. Ez a disznóól, itt lakik fél tucat ember: zömmel férfiak, de van köztük egy asszony is.

– Amíg itt éltünk a szállón, ebben a melléképületben tartottunk jószágokat, sertést, tyúkot, mikor mi került –mondja Hermann József. Aki évek óta otthontalan. Amikor elvesztette az állását, Németországban keresett munkát, s jó kezű ezermesterként meg is fizették a tudását. Két év múlva arra jött haza, hogy a felesége már mást szeret, őt pedig kirakta a közös lakásból. Teljesen összeroppant, lelkileg és anyagilag is, így került az utcára. Alkalmi munkákból él, abból albérletet nemigen lehet fenntartani. Ilyen lehetőségük amúgy se nagyon van a disznóól lakóinak. Azt mondják: hiába kapnak közmunkát, a lakástulajdonosok nem bíznak a hosszú távú foglalkoztatásukban, ezért senki nem fogadja be őket albérlőnek.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Velkei Beáta hét hónapos terhes volt, amikor utcára rakták.Mivel őt nem találtuk a helyszínen, s nem ismert, hogy jelenleg hol tartózkodik, a többiek mesélték el a történetét. A fiatalasszonyt a szolgáltató központ nemrégiben kinevezett új vezetője azzal kereste meg, hogy készüljön, mert Érdre viszik egy anyaotthonba, ahol nyugodt körülmények között megszülheti a kicsit. Kocsiba ült, de nem Érdre vitték, hanem a főváros egyik legnépesebb hajléktalanszállójára, ahol kapott egy „lyukat” és egy doboz konzervet. Egyetlen telefonszámot ismert, akitől segítséget kérhetett: Ökrös Andort, egy törökszentmiklósi romákból álló keresztény közösség aktivistáját hívta fel, aki még este autóba ült, és éjfélre visszavitte Törökszentmiklósra a nőt. A többiek úgy tudják, Beáta megszülte a gyermekét, akit aztán el is vett tőle a gyámhivatal, mondván: nem megfelelőek a lakhatási körülmények, így nem tudja nevelni a csecsemőt. A kicsi jelenleg Kunmadarason van nevelőszülőknél.

A Krisztus Kegyelme Gyülekezet nem csak Beátának segített: ők takarították ki az elhanyagolt melléképületet, ahol, ha nem is emberhez méltó körülmények között, de meghúzhatták magukat a hajléktanok. Legalább fedél volt a fejük felett, nem az árokparton kellett aludniuk.

– A városba nem mehetünk, mert a rendőrök megbírságolnak. Üres lakásba nem költözhetünk be, mert kiüldöz a tulajdonos. A lezárt hajléktalanszállót nem törhetjük fel, mert bevisznek a rendőrök. Nincs más megoldás, csak a disznóól – fogalmazott az egyik lakó.

Három törökszentmiklósi asszonynak köszönhetik, hogy időnként meleg ételhez, tisztítószerekhez, takarókhoz jutnak. Elek Erzsébet, Földvári Edit és Kun Mária gyűjtést is szervezett, hogy az alapvető életfeltételeket megteremtsék az itt élőknek. – Megkerestük az országgyűlési képviselőnket, a fideszes Boldog Istvánt, s tőle is kértünk segítséget. Azt válaszolta, nagyon örül neki, hogy a városban ennyi jólelkű állampolgár van, s kissé cinikusan azt tanácsolta, hogy amíg utánanéz a dolognak, fogadjunk örökbe egy-egy hajléktalant – mesélte Elek Erzsébet. Ő és két társa az elmúlt hónapokban többször is próbált emberi szálláshelyet találni a hajléktalanoknak, de mindenütt falakba ütköztek.

Kucsera György helyi képviselő, az Ellenzékiek a Városért polgármesterjelöltje a jobboldali városvezetést hibáztatja, amiért idáig fajult a szociális ellátás ügye Törökszentmiklóson. Azt mondta, többször is jelezték a város vezetőinek, hogy baj van a kistérségi szolgáltató központtal, és senki nem ellenőrzi az intézmény gazdálkodását. De a hivatal csak azután lépett, hogy az állami ellenőrzések alapvető hibákat tártak fel, és több mint ötvenegymillió forint visszafizetésére kötelezték a társulást. Ennek az összegnek majdnem a felét Törökszentmiklósnak kellett állnia – tette hozzá. Vicces, hogy végül ezt a pénzt is az állam fizette ki, miután a Belügyminisztérium idén 80 és 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított Törökszentmiklósnak, azzal a megjegyzéssel, hogy utóbbi „a Magyar Államkincstár által megállapított fizetési kötelezettség teljesítésére használható fel”.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Juhász Enikő Fidesz–KDNP-s polgármester szerint valótlan, csúsztatásokon alapuló, tendenciózus és az igazságot teljes körűen be nem mutató írások jelentek meg a Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ működésével és az ott feltárt szabálytalanságokkal kapcsolatban. Nem igaz, hogy az intézmény működését „a kutya sem ellenőrizte soha”, s amint a szabálytalanságok nyilvánvalóvá váltak, megtették a szükséges intézkedéseket – mondta. Tavaly májusban visszavonták az intézményvezető megbízatását, és teljes körű könyvvizsgálói átvilágítást rendeltek el. Ennek eredménye alapján büntetőfeljelentést tettek ismeretlen tettes ellen vagyoni hátrány okozása, költségvetési csalás, hűtlen és hanyag kezelés, valamint sikkasztás megalapozott gyanúja miatt: a nyomozás jelenleg is folyik.

A polgármester szavai szerint politikai célzattal foglalkozik a helyi írott és elektronikus sajtó a hajléktalanokkal is. – Ebben az ügyben sincs a városvezetésnek semmiféle takargatnivalója, mindent megtettünk, amit erőnk engedett a hajléktalanok helyzetének megoldására, vállalva azokat a feladatokat is, amelyeket más szerveknek kellett volna felvállalni – mondta. A társulás humanitárius okok miatt vállalta a hajléktalan éjszakai ellátás működtetését, ami nem kötelezően ellátandó önkormányzati feladat az ötvenezer fő alatti településeken.

Tavaly augusztusban közegészségügyi ellenőrzés volt a hajléktalanszállón, amely megállapította, hogy az épületet a hajléktalanok teljesen lelakták, a mosdók használhatatlanok, a nyílászárók nem megfelelők, a berendezések elavultak és életveszélyesek. Előírták az épület és a vizesblokkok felújítását, aminek költségét alsó hangon 30 millió forintra becsülte a fenntartó. Ezt a költséget a kistérségi társulás nem tudta vállalni, ezért döntöttek úgy, hogy az ellátottakat más intézménybe vagy más típusú szakellátásba helyezik át, s az éjjeli menedékhelyet bezárják. A nappali ellátást júniustól egy új, a szakhatóságok által is engedélyezett épületben folytatják, a kritikus téli időszakban pedig biztosítják az éjszakai ellátást is.

Azt, hogy hol lesz majd ez a menedék, egyelőre senki nem tudja. Az éjszakák egyre hűvösebbek. Igaz, a disznóólnak van kéménye: az itt tartott állatoknak telente még kályha adta a meleget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.