galéria megtekintése

„A gyerekek jövője nem tréfa” – üzentek Orbánnak a tanárok

14 komment

K. T. A.

Mivel sem Orbán Viktor, sem Áder János nem kért bocsánatot „az elmúlt hat évben megfélemlített emberektől” és nem mutatott a kormányzat hajlandóságot arra, hogy leüljön tárgyalni a Civil Közoktatási Platform képviselőjével, ezért a korábbi ígéret szerint március 30-án nem tartják meg az első órájukat a tiltakozó tanárok – jelentette be Pukli István, miután 23-án éjfélkor lejárt a március 15-ei tüntetésen a kormánynak adott ultimátum.

Pukli elmondta, hogy a tiltakozással arra akarják rábírni a kormányt, hogy jövő szeptembertől már érezhetőek legyenek a lényegi változások az iskolákban.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Tanítanék Mozgalom másik vezéralakja, Törley Katalin arról beszélt, hogy a sikeres március 15-ei demonstráció után „félelemből és kapkodásból" kezdeményezett változtatásokat a kormány. Szerinte ezek a bejelentések csak azt a kommunikációs stratégiát szolgálják, amelynek egyetlen célja a tiltakozó tömeg felaprózása.

 

Törley azokat hívta a március 30-ai tiltakozásba, akiknek „fontos az oktatás és a gyerekek jövője", mert a kritikus tömeg talán elérheti, hogy leüljön a kormány tárgyalni a Civil Közoktatási Platform szakértőivel. Hozzátette, hogy a tanárok „felszabadulnak" a tiltakozás által, mivel a polgári engedetlenségnek minősülő demonstráció egyfajta kibúvó a sztrájkot ellehetetlenítő sztrájktörvény alól. A tiltakozással szimpatizálókat arra kérte, hogyha nem tudnak részt venni, akkor vegyenek fel 30-án kockás inget, lógassanak az ablakokba kockás zászlókat, vagy a napos idő ellenére is nyissanak ki egy esernyőt – azaz használják a tiltakozás korábbi jelképeit.

„Azért állunk ki az iskola elé, mert meg akarjuk azt védeni" – mondta Törley Katalin. Majd a Pukli bocsánatkérésre felhívását „tréfásnak" nevező Orbánnak is odaszólt azzal, hogy nekik „nem tréfa a gyerekek jövője", és szeretné, ha végre elismerné a kormány, hogy valóban nagy a baj az oktatásban.

A sajtótájékoztatón szintén megszólaló Pilz Olivér arról beszélt, hogy a tiltakozási hullámot elindító Herman Ottó Gimnáziumban mivel készülnek március 30-án: az iskolán belül és kívül is kertészkedni fognak, majd végül egy fát is elültetnek. Ezzel Pilzék azt szeretnék szimbolizálni, hogy a gyökerek nélkül nem virágozhatnak a rügyek sem, azaz egy jó oktatási rendszer hiányát a gyerekek érzik meg a legjobban.

Újságírói kérdésekre megnyugtattak mindenkit, hogy a tiltakozás alatt egy diák sem marad majd felügyelet nélkül. És azt is garantálták, hogy ugyan még mesze van, de nem akadályozzák semmilyen módon az érettségiket, mert „szeretik a gyerekeket." Az eddigi visszajelzések alapján 70-80 iskolában biztosan lesz munkabeszüntetés március 30-án.

Amennyiben nem lesz eredménye a tiltakozásnak, úgy további akciókat ígértek a Tanítani Mozgalom szóvivői. És azt is leszögezték, hogy „egy irányba haladnak" a szakszervezetekkel, csak a módszereik mások. „A csukott minisztériumi ajtók előtti tiltakozások ideje lejárt" – zárta le határozottan a sajtótájékoztatót egyikük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.