A Geomédiáé lesz a Népszava

A Geomédia tulajdonában lévő Vasárnapi Hírek Kiadó Kft. vásárolja meg hamarosan a Népszava alapítói jogát, amely valójában a patinás lap tulajdonjoga.
Horváth László, a Szabad Földet és a Vasárnapi Híreket is kiadó cég meghatározó tulajdonosa lapunknak azt mondta: az elmúlt hetekben több körben tárgyalt a tulajdonos és a napilap szerkesztőségének képviselőivel, s arra jutottak, hogy néhány hét alatt elkészítik a két újság és azok szerkesztőségeinek integrációs tervét, s utána várha­tóan lehívja a vételi jogra vonatkozó opcióját.

A lap jelenlegi fő tulajdonosa a Svájcban bejegyzett TGD Intermedia SA, amely Puch Lászlónak, az MSZP volt pénztárnokának érdekeltségébe tartozik. A cégben egyszázalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Népszava Szerkesztőség Dolgozóinak Szociális, Kulturális és Segélyező Egyesülete. Horváth László megerősítette: a Geomédia nem a TGD Intermedia SA százszázalékos tulajdonrészét szeretné megvásárolni, hanem a lap alapítói jogát.

Mint arról néhány hete beszámoltunk, a részben a Hor­váth László érdekeltségébe tar­tozó Geoholding veszi meg az MSZP Jókai utcai székházát is. A tervek szerint több könyvkiadó és a Geo­média által kiadott lapok szerkesztőségei is a VI. kerületi épületbe költöznek.

A Népszavából a tavalyi utolsó negyedévi adatok alapján naponta átlagosan 11 500 példányt adtak el, internetes portálját naponta 45 ezren látogatják. A szombatonként megjelenő Vasárnapi Hírekből csaknem húszezer példány fogy el.

Lapunk információi szerint a TGD Intermedia SA tulajdonosai és a lap kiadását sokáig támogató és finanszírozó MSZP jelenlegi vezetése is úgy ítéli meg, hogy a Népszava megjelenését a Geomédia kiadócsoporton belül lehet hosszú távon biztosítani. Az MSZP 2010-es választási veresége után ­sokáig rendezetlen volt a lap finanszírozása, volt olyan időszak, amikor hónapokat késtek a fizetések, de az elmúlt egy-két évben javult a helyzet, amióta egy a német szociáldemokratákhoz köthető alapítvány és egy magyar nagyvállalkozó jelentős, éves szinten összesen 120-130 millió forint támogatást biztosít a lap fenntartásához.

Horváth László megítélése szerint a két szerkesztőség összevonásával egy működő üzleti modellt lehet kialakítani. Ez pedig nyilván­valóan racionalizálással, leépítéssel is együtt jár a kiadóban és a szerkesztőségekben egyaránt. A Geomédia azonban kész a Népszava munkatársainak többségét tovább foglalkoztatni, az átalakításról pedig egyeztetni kíván a szerkesztőségekkel. A mostani elképzelések szerint a Népszava hétfőtől péntekig jelenne meg, szombaton pedig a Népszava és a Vasárnapi Hírek közös lapja. A két lap internetes portáljait is összevonnák.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.