galéria megtekintése

Újabb közmédiás baki: ellenzékit hívtak fel a CÖF-alapító helyett

3 komment

NOL

Hétfőn is folytatódott a közmédia kabarémaratonja - ezúttal a Kossuth Rádió 180 perc című műsora szerzett örömöt a Monty Python-rajongóknak. 

A lengyel-magyar barátság napjáról próbáltak megemlékezni a Kossuth Rádió hétfő reggeli műsorfolyamában. Nem jött össze. 

Varju László
Varju László
Bácsi Róbert / Népszabadság

A 180 perc című műsor hétfői adásában már háromnegyed 8 körül sejteni lehetett, hogy a műsorvezető nincs a helyzet magaslatán. Tasó László közlekedési államtitkárral készítettek többek között interjút az útfelújításokról, amit a következő mondattal konferáltak fel: "Eljutni A-ból B pontba - egyszerűnek tűnik, de az egyik legfontosabb része annak, hogy egy ország versenyképes legyen." Majd a riporter nekiszegezte az államtitkárnak az első kérdést: "Ez a bizonyos eljutni A-ból a B-be feladat hosszú-hosszú időn keresztül hagyott kívánnivalókat maga után az országban. Hol a legkritikusabb a helyzet az országban és hol lesz előrelépés?"

 

Mire Tasó László komoly kihívásnak nevezte az A-ból B-be való eljutást (hangsúlyozzuk, a közlekedéspolitikáért felelős államtitkárról van szó - a szerk.), majd azt kezdte ecsetelni, hogy hány utat újítanak fel országszerte, milyen nehéz ez a munka és milyen "fantasztikus mennyiségű" közpénz áll rendelkezésre.

A következő kérdés és a válasz is viccesre sikeredett, ha nem is szándékosan: "Mi az a határidő, amikor már azt mondhatják, hogy alakul a helyzet?" Az államtitkár erre - mintha hirtelen megfeledkezett volna a sikerpropagandáról-, bevallotta, hogy nagyon messze van még, amikor bárki ezt mondhatja magáról.

És ez még csak a bemelegítés volt.

A következő blokkban a lengyel-magyar barátság napjáról próbáltak megemlékezni, a nemes feladatra pedig Csizmadia Lászlót, a Civil Összefogás alapítóját találták a legalkalmasabbnak. Illetve találták volna, ha helyette véletlenül nem egy DK-s képviselőt hívnak fel.

Elsőre egyáltalán nem sikerült a kapcsolás, majd második nekifutásra Varju László DK-s parlamenti képviselő köszönt jó reggelt a hallgatóknak, a riporter legnagyobb meglepetésére. Aki zavarodottan azt válaszolta, hogy nem Varju Lászlót akarták felhívni, de biztosan neki is van véleménye a lengyel-magyar barátság témájáról. 

Varju pedig azonnal lecsapott a lehetőségre, és komplett nyilatkozatot rögtönzött a két ország közötti együttműködés további elmélyítésének lehetőségeiről és Áder János lengyelországi útjáról. Így a közszolgálati rádióban kivételesen ellenzéki vélemény is elhangozhatott (amiért igazán nem kárhoztathatjuk a szerkesztőket, elvégre ugyebár ott is emberek dolgoznak).

Varju László spontán nyilatkozatában ellentmondásosnak ítélte, hogy a köztársasági elnök múlt heti lengyelországi látogatásán "Orbán Viktort bírálta". A DK-s képviselő ugyanis üzenetként értékelte Áder azon mondatát, hogy "csak annak a nemzetnek van jövője, amely képes messzebb látni saját pillanatnyi érdekeinél".

A műsorvezetőnek ezek után már csak annyira futotta, hogy megköszönje a beszélgetést Varju Lászlónak, majd a biztonság kedvéért ő is idézett egy mondatot Áder János beszédéből: “Csak az a nemzet remélheti mások tiszteletét, amely kiáll a saját igazáért, de a másét is tiszteletben tartja".

A rádiósokat esetleg az vigasztalhatja, hogy nincsenek egyedül: az állami média új hírcsatornája a március 15-i indulás óta hemzseg a bakiktól. Itt csak egy tévesztésüket idéznénk fel: a szombathelyi repülőtérről készült anyagban Radnai Csaba műsorvezető a „fantasztikus titulussal” rendelkező flottakapitányt kereste, csakhogy az adásban megszólaló férfi, Erdős Zsolt gyorsan kiábrándította a nézőket, mondván ő nem flottakapitány, mert ilyen tisztség nem is létezik - ő egyszerűen a repülőklub titkára.

Erdős szemöldöke felszaladt egy kicsit azután, hogy leflottakapitányozták, de készségesen válaszolt
Erdős szemöldöke felszaladt egy kicsit azután, hogy leflottakapitányozták, de készségesen válaszolt
Forrás: MTVA

Radnai zavarában egy gyors köszönömmel rebegett hálát a felvilágosításért, majd feltette az egész országot lázban tartó kérdést: „Százéves lett a reptér. (…) Milyen célból alapították?”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.