Gyanúsan egyforma ajánlók a Fidesznél és Schmuckéknál

Személyes adatokkal való visszaélés, közokirat hamisítása, hamis tartalmú közokirat felhasználása, valamint a választás rendjének megsértése miatt tett feljelentést a baloldali összefogás VI. kerületi választási bizottsági delegáltja, miután tömeges adategyezést állapított meg a Fideszre és a Szociáldemokratákra leadott ajánlások között.

A lapunk birtokában lévő feljelentés szerint már önmagában gyanúra ad okot, hogy a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták rendkívüli rövid idő alatt, a Fidesz után másodikként adták le az induláshoz szükséges aláírásokat a VI. kerületben, noha a parlamenti választáson jelöltet sem tudtak állítani ott, országos listájuk pedig néhány tucat szavazatot kapott.

A választási bizottság baloldali tagja ezután megvizsgálta a két párt összes ajánlóívét, és arra jutott: tömeges az adategyezés. Az adatok azonossága listaszerű másolásra, illetve a lista egyes elemeinek másolására utal – olvasható a feljelentésben, amely szerint az adatok hol megegyező, hol eltérő sorrendben bukkannak fel a két párt ajánlóívein. Így az is előfordult, hogy a Szociáldemokraták aláírásgyűjtő ívein az egy háztartásban élők nem egymást követően szerepelnek, hanem beékelődik közéjük egy vagy több idegen ajánló, ami a lakásról lakásra járó aktivisták miatt nem életszerű. De vannak más furcsaságok is, például a Lázár utca páros oldaláról csak az egyik, páratlan oldaláról csak a másik párt gyűjtött aláírásokat.

A feljelentés szerint az aláírások összevetése azt mutatja, hogy a mindkét pártot támogató ajánlók szignója a két különböző íven nyilvánvalóan eltérő, ami egyértelműen másolásra utal. A feljelentés szerint legalább 174 esetben mutatható ki adatazonosság, ezeket csatolták a beadványhoz.

„Egyértelmű, hogy a Fidesz tömegesen átadott személyes adatokat a Szociáldemokraták számára, amit a Szociáldemokraták szervezett formában, az aláírásokra kiterjedő hamisítással közokiratba foglalva felhasználtak” – áll a feljelentésben, amely arra is hivatkozik: az érdekelteket azonos szándék vezette, az, hogy megosszák az ellenzéki szavazatokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.