galéria megtekintése

A Fidesznek már kevés a törvény, kellenek a kigyúrt nehézfiúk is

56 komment


Lencsés Károly

Kigyúrt férfiak segítségével, erővel előzte meg Nyakó István szocia­lista politikust a Nemzeti Választási Irodán Herceghalom független polgármesterének felesége. Arról kezdeményezne népszavazást, hogy továbbra is tartsanak zárva az üzletek vasárnap. A cél az MSZP ellenkező értelmű kezdeményezésének megakadályozása volt. A referendum körül több mint egy éve folyik a csatározás, de eddig legalább erőt nem alkalmazott senki.

Rossz a népszavazásról szóló törvény – ismét ez derült ki. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) előterében kedden kigyúrt férfiak megakadályozták Nyakó István szocia­lista politikust abban, hogy időben benyújtsa az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló népszavazási kezdeményezését. Egy idősebb hölgyet, Erdősi Lászlónét, Herceghalom független polgármesterének feleségét viszont hozzásegítették ahhoz, hogy övé legyen az elsőbbség, így a Nemzeti Választási Bizottság csakis az ő kérdéséről dönt majd. Nyakó beadványát – miután ugyanabban a tárgyban nem futhat párhuzamosan több kezdeményezés – el kell utasítani.

Elöl az MSZP-t előző asszony segítője, mögötte Nyakó, akit szemmel tartanak az erőemberek
Elöl az MSZP-t előző asszony segítője, mögötte Nyakó, akit szemmel tartanak az erőemberek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Több forrás egybehangzó adatai szerint több, az akcióban részt vevő testes ­férfi az FTC (elnök Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke) biztonsági embere, mások amatőr bokszolók, nehéz­fiúk, akik pénzért sok mindenre kaphatók. Erdősi László korábban a Fidesz ­jelöltje volt, a legutóbbi önkormányzati választáson viszont a kormánypárt jelöltjével szemben indult, és nyert.

 

A vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdésben több mint egy éve folyik huzavona, s úgy tűnik, a hatalomnak, amelynek ez erősen érdekében áll, semmi nem drága, ha arról van szó, miként akadályozza meg a 2010 óta talán első olyan népszavazási kezdeményezést, amely sikerrel kecsegtet. A boltok vasárnapi zárva tartását ugyanis az emberek többsége elutasítja, és egy esetleges referendumon bizonyosan sokan vennének részt. A Fidesz ezt az ügyet elbukhatná.

Erdősi Lászlóné benyúlással nyerhetett
Erdősi Lászlóné benyúlással nyerhetett
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A szocialisták a történtek ­miatt tegnap kora estére tiltakozó demonstrációt hirdettek a Nemzeti Választási Irodához. Kevés idő jutott a szervezésre, de így is sok – becsülhetően mintegy 500-600 – tüntető jelent meg az Alkotmány utcában. Volt, aki kockás inget tartott a magasba, mások transzparenst: „Nem megyünk vasárnap templomba!" Vagy: „Ha nem teszel semmit, nem változik semmi!" A tömegben az MSZP, a PM (Párbeszéd Magyarországért) és az Együtt zászlói lobogtak. Tóbiás József szocialista pártelnök szerint a választási irodánál történt incidens nem lehet a vasárnapi boltzárat elutasító társadalmi többség, sem az ellenzék érdeke. Az államnak ugyanakkor tisztáznia kell a viszonyát a magánhadseregekhez, amelyekkel a jegybankelnök, a házelnök és a miniszterelnök is rendelkezik. A pártelnök közölte, hogy ma a jogállam csak a tankönyvekben van. „Népszavazást!, Népszavazást!" – skandálta válaszul a tömeg.

Az este tartott tüntetésen 5-600 ember jelent meg
Az este tartott tüntetésen 5-600 ember jelent meg
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A népszavazás kapcsán a kormányoldal azonban a teljes biztonságra játszik, ráadásul az új szabályozás szerint a referendum érvényességét ötven százalékot meghaladó részvételhez kötötték, és ennyien csak a „szociális" népszavazáson adták le a voksukat 2008-ban.

Nem kizárt, hogy a kopaszok a választás rendje elleni bűncselekményt követtek el, hiszen aki „arra jogosultat a választásban, a népszavazásban, a népszavazási (...) kezdeményezésben akadályoz", a Btk. szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.