galéria megtekintése

135 képviselőre hízhat a Fidesz többsége


Lencsés Károly
NOL

A Fidesz 131-135 mandátumot szerezhet, az LMP elvileg ki is eshet a parlamentből - sok múlhat az utoljára összeszámolt szavazatokon.

Szombaton kiderül, hogy miként alakul majd az új parlament összetétele, mert addig összeszámolják az átjelentkezőknek a Magyarországon, illetve a külképviseleteken az állandó lakóhelyük szerinti egyéni jelöltekre és a listákra leadott voksait. A határon túliak levélben érkezett 128 ezer szavazatát csütörtökre összesítették – egy bizonytalansági tényezővel tehát kevesebb van –, nem tudni viszont, kiket támogatott az a 24 ezer ember, aki a külképviseleten, s kiket az a 120 ezer, aki a lakóhelyétől távol, de az országon belül élt a választójogával.

106 urnán múlhat

Van ugyanakkor a 106 egyéni választókerület mindegyikében egy szavazókör, ahol nem bontották még ki az urnának, mert azok közé keverik az átjelentkezéssel szavazók voksait. Így akár kétszázezer, egyéni jelöltekre leadott szavazat lehet ismeretlen, illetve ugyanennyi pártlistára leadott voks is hiányzik.

 

Bejött a kettős állampolgárság

Még sok múlhat a maradék szavazatokon
Még sok múlhat a maradék szavazatokon
Kovács Tamás / MTI

A kettős állampolgárok – akik csak a pártlistákra szavazhattak – szinte kivétel nélkül a jobboldalt részesítették előnyben: az eddig feldolgozott 128 ezerből 122 ezer voks nekik jutott, de szakértők szerint ez valószínűleg egy mandátumot sem hozott. Az országos listán emiatt a Fidesz és a KDNP támogatottsága a múlt vasárnapi 44,54 százalékhoz képest 45,05 százalékra nőtt, míg a többi párté néhány tized százalékkal csökkent.

Billeg az LMP

Az LMP pedig csaknem kritikus helyzetbe került: az 5,26 százalékos szavazataránya 5,18 százalékra mérséklődött. Csak akkor került volna azonban a párt az öt százalékos parlamenti küszöb alá, ha külföldről érkezik még legalább 160 ezer érvényes levélszavazat. Az ökopárt elvileg persze még kieshetne a parlamentből, hiszen nagyjából kétszázezer listás szavazatot nem összesítették. Ezeknek a voksoknak az összetétele viszont nagy valószínűséggel nem tér el jelentősen az átlagtól, hiszen magyarországi lakóhellyel rendelkező emberekről van szó. Így alaposan feltételezhető, hogy az LMP ebben a körben is hozza legalább az öt százalékot. Nagyjából egy százalék is elég azonban ahhoz, hogy az ökopárt mindenképpen elérje a parlamenti küszöböt.

Sorsok múlhatnak

Az egyéni jelöltekre leadott, s még fel nem dolgozott kétszázezer szavazaton ugyanakkor több egyéni mandátum sorsa is múlhat. A főváros XVIII. kerületében a fideszes Kucsák László 22 vokssal vezet a baloldali szövetség jelöltje, Kunhalmi Ágnes előtt, miközben nagyjából 1600 szavazatot még nem számláltak meg. A XV. kerületben László Tamás kormánypárti képviselő 253 vokssal kapott többet, mint Móricz Eszter, és ide 1500 szavazat érkezhet. Miskolcon és a VII. kerületben viszont a baloldali összefogás jelöltje vezet 360, illetve 442 szavazattal, feldolgozásra vár viszont 1900, illetve 2900 voks.

Meglesz a kétharmad?

Urnabontás M. Schmidt János / Népszabadság

A Fidesz a jelenlegi állás szerint 133 képviselői helyet szerezhet, ami a 199 fős parlamentben éppen a kétharmadot jelenti. Ha a XVIII. kerületben Kucsák veszítene, akkor valószínűleg nincs minősített többség. Az sem kizárt viszont, hogy ez két képviselői helyet jelentene az ellenzéki pártszövetségnek. (Kunhalmi a listán már mandátumot szerzett, és ha onnan kiesik, esetleg a sorban következő jelölt, Szabóné Müller Tímea is bekerülhetne a parlamentbe.) Ez persze korántsem biztos, és szakértők szerint a megalapozott számításokhoz egyelőre túl sok a bizonytalansági tényező. Nem tudni ugyanis, hogy miként befolyásolná a listáról kiosztott képviselői helyek sorsát az a mintegy húszezer töredékszavazat, ami Kucsák bukása esetén a Fidesznek járna, illetve amit Kunhalmi győzelme esetén a baloldali pártszövetségtől elvennének. Ez negyvenezres különbség lenne a mostani helyzethez képest. Ezzel lehetne kalkulálni, de forrásaink szerint nem érdemes, mert az átjelentkezők pártpreferenciái – miután olyan tudatos szavazókról van szó, akik a választójoguk gyakorlása érdekében külön procedúrát is vállaltak – eltérhetnek az országos átlagtól.

Ki fér a keretbe?

Ez csak feltételezés, de ha valamelyik oldalt többen támogatják, az esetleg az országos listán – a töredékszavazatokkal együtt – eredményezhet némi mozgást, ezért sem érdemes még találgatni. Így az általunk megkérdezett szakértők csak annyit mondtak: a Fidesz 131-nél kevesebb és 135-nél több mandátumot bizonyosan nem szerezhet, de ez csak szombaton fog eldőlni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.