galéria megtekintése

„A fideszes politikusok egyetlen menekülttől sem védték meg Európát”

27 komment


Kálmán T. Attila

A volt ljubljanai nagykövet, Szent-Iványi István beszél arról, hogy miért mennek szembe a Liberálisok a baloldallal. A gondolatmenet kulcseleme: érvényes lesz a referendum.

– Az ellenzéki pártok közül egyedül a Magyar Liberális Párt kampányol az „igen" mellett. Miért döntöttek így?

– Ez a népszavazás az európai értékekről, az Európához tartozásról szól, csupa olyan dologról, amely számunkra nagyon fontos, a liberális identitás része. Volt nálunk is vita a helyes álláspont kialakításáról, de a nagy többség amellett döntött, cselekvően és aktívan kell válaszolni a kérdésre. Eredetileg megakadályozni akartuk a népszavazás kiírását, ezért mentünk a Kúriához, majd az Alkotmánybírósághoz. Amikor politikai realitássá vált a népszavazás, akkor döntöttünk úgy, hogy határozottan állást kell foglalnunk a kormánnyal szemben, az értékeink mellett.

– A vita során az igenpártiak a nempártiakkal csaptak össze?

– A nem soha nem merült föl, a távolmaradás mellett voltak érvek. Ha tényleg nagyon alacsony a részvétel, akkor lenne méltányolható ez az álláspont. De minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a részvétel vagy eléri, vagy meghaladja az érvényességi küszöböt. Sokkal nagyobb a jelentősége, hogy milyen arányok jönnek létre, mert az érvényesség akkor kerül képbe, ha a népszavazásnak van közjogi tétje, törvényalkotási következménye. Egyértelmű, ilyen tét nincs, ennek a népszavazásnak főleg a belpolitikáról szóló marketingértéke van a kormány szemében, de van egy külföldi olvasata is. Mi nem szeretnénk, ha az eredményből azt olvasnák ki, hogy a magyarok elsöprő többségben elutasítják a közös európai megoldásokat és helyeslik a kormány gyűlöletkeltő politikáját.

 
Szent-Iványi István
Szent-Iványi István

– Áttételesen sem lehet törvényalkotási következménye? Egy érvényes és eredményes népszavazás után a népre hivatkozva tovább szigoríthatná a kormány a menekültpolitikai szabályozást.

– A kormány tényleges tevékenységére nem lesz hatása a népszavazásnak. Azzal tisztában vagyunk, hogy egy ilyen eredmény után a retorikájában ez fog dominálni. Éppen ezért nem mindegy, hogy ha érvényes lesz, akkor mennyien lesznek azok, akik igennel válaszolnak. Ha 90 százalékos többsége lesz a nemeknek, akkor sokkal nagyobb hangja lesz a kormánynak, mintha csak 70. Ilyen szempontból szerencsésebb lett volna, ha az ellenzék egésze döntött volna az igen mellett. Fodor Gábor kezdeményezte is más pártoknál, hogy üljünk le és közösen alakítsunk ki egy álláspontot, de ezt elutasították a pártok. Gyurcsány Ferenc már korábban, az első pillanatban kijelentette, hogy bojkottálni fog.

– Fideszes politikusok többször nyilatkoztak úgy, hogy ők állnak igazán Európa oldalán, mert megvédik a kontinenst a bevándorlástól.

– Ez nem igaz, egyetlen menekülttől sem védték meg Európát. Amikor a kerítést építették, akkor csak az útvonalat térítették el. Manapság is napi több száz menekült megy át a kerítésen, és jelentős részük később felbukkan Ausztriában, Németországban és máshol. Másrészt nem is lehetséges egyedül megoldani a helyzetet, ezt a problémát csak együtt tudja Európa kezelni.

– Tehát az MLP jó megoldásnak tartja a kvótát?

– A kvótát elutasítja Orbán Viktor, Soros György meg mi is, de teljesen más okokból. Orbán a nemzeti szuverenitást félti, Soros a menekültek emberi jogait. Mi viszont azért, mert a kvóta csak akkor működőképes, ha feladjuk a schengeni rendszert. Ezt túl magas árnak tekintjük. Ha az európaiak többsége nem talál jobb megoldást, akkor nem gondoljuk, hogy durván el kell utasítani a kvótát, de nem tartjuk ideális megoldásnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.