galéria megtekintése

A fideszes polgármesternél csak egy család lehetett a nyerő

4 komment


Tanács István

Egy családi vállalkozói kör 116 millió forintot vett föl vélhetően túlárazva, közbeszerzési eljárás nélkül. A társulás elnöke akkor Vantara Gyula fideszes polgármester volt. A békéscsabai kistérségi társulás szerződései ügyé­ben feljelentést tett a város jegyzője.

A képviselő-testület november ­25-i döntése alapján zugírászat, csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés, számviteli fegyelem megsértése és más bűncselekmények gyanúja ­miatt feljelentést tett a békéscsabai rendőrkapitányságon Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője. Az önkormányzat nyár óta vizsgálódott a Békéscsaba és Térsége Többcélú Önkormányzati Kistérség Társulás által 2011. november 3. óta megkötött szerződések ügyében. Szakértői véleményeket rendeltek el, ezek alapján döntött a feljelentés mellett a képviselők többsége.

Békéscsabai képviselő-testületi ülés, középen Szarvas Péter polgármester
Békéscsabai képviselő-testületi ülés, középen Szarvas Péter polgármester
Imre György / Népszabadság

Az ügy ismerőit az háborította fel, hogy a Kistérségi Szociális Intézmény, ahol a dolgozók átlagfizetése 105 ezer forint, összesen 167 millió forint értékben adott megbízásokat a Harangi ügyvédfamília tagjainak, illetve a Haranginé Ádám Zsuzsanna ügyvezetésével működő Joghatás Kft.-nek. Azokat a feladatokat, amelyeket a Harangi családra bíztak, közbeszerzési eljáráson kellett volna meghirdetni – a szakértők szerint ez legalább 16 esetben nem történt meg. A megbízottak olyan munkákat is leszámláztak, amelyekre nem is volt szerződésük.

 

Mindez zavartalanul folyt mindaddig, amíg a fideszes Vantara Gyula volt a polgármester. Ám miután tavaly októberben a független Szarvas Péter lett a város első embere, a kifogások felerősödtek. A kistérségi társulás elnöke a polgármester. Vagyis Vantara jogszerűnek tartotta, ami ott zajlott – Harangiékat ő ajánlotta be a társulási tanácsnak –, míg Szarvas Péternek legalábbis kételyei támadtak. A bűnvádi feljelentés nem jöhetett volna létre, ha a békéscsabai képviselő-testület Fidesz-többsége meg nem szavazza azt. A 17 tagú testületben ugyanis tíz képviselő a Fidesz–KDNP jelöltje.

„Harmincéves ügyvédi pályafutásom alatt ilyet még nem láttam” – fogalmazott az egyik szakértői jelentés szerzője, Bagdi ­László ügyvéd, a képviselő-testület ülésén. Szerinte aránytalanul magas volt az ügyvédi munkadíj – mellette még sok túlórát és közlekedési költséget is elszámoltak. Az úti elszámolásokban messzebb vannak a magyar városok egymáshoz, mint a térképen.

Összesen 15 millió forintot vettek fel ezeken a jogcímeken. Szervezetfejlesztési munkát is vállaltak a családtagok, holott erre nincs szakképesítésük. Szerepelt a vizsgálat megállapításai között, hogy bár formailag Haranginé megbízott volt, főnökként viselkedett: a vele való konzultáció nélkül nemigen hozhattak önálló döntést az intézmények vezetői.

Vantara Gyula
Vantara Gyula
Mediaworks/archív

Noha a szociális intézményből több bejelentés érkezett az önkormányzathoz, a lakók nem megfelelő ellátásra és az épületek állagromlására panaszkodtak, a kistérségi tanács eleinte mindent rendben talált. Később viszont a Joghatás Kft. valamennyi szerződését megszüntették, értékaránytalanságra és jogszerűtlenségre hivatkozva.

Lapunk érdeklődésére sem Szarvas Péter jelenlegi, sem Vantara Gyula volt polgármester nem válaszolt. Szarvas időhiányra hivatkozott, Vantara azt ígérte, ha lezárul a rendőrségi vizsgálat, elmondja álláspontját. Harangi László Attilát nem értük el telefonon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.