galéria megtekintése

A Fideszben megelégelték az ellenzéki támadásokat

15 komment


Fekete Gy. Attila

Újra vizsgálják a hatóságok a titkosszolgálat és a Political Capital szerződéseit.

Arról értesítette a BRFK Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya június végén Tényi István feljelentőt, hogy a tavaly december ­22-i közérdekű bejelentése nyomán – feljelentéskiegészítést követően – „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanújával” ismeretlen tettes ellen elrendelt nyomozást áttette a Központi Nyomozó Főügyészségre a Political Capital és a Nemzetbiztonsági Hivatal 2010 előtti szerződéseinek ügyében.

Tényi István minden bűncselekményt sejtető hír alapján fel- vagy bejelentést tesz
Teknős Miklós / Népszabadság

Tényi azt követően tett közérdekű bejelentést, hogy a ­PestiSrácok.hu a Belügyminisztériumtól kapott írásos tájékoztatóra hivatkozva megírta: A Political Capital (PC) 2010 előtt úgy dolgozott a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, hogy munkatársaikat egyáltalán nem világították át. Mint az azóta nyilvánosságra került dokumentumokból kiderült, az elemző-tanácsadó cég mintegy 190 millió forintos szerződést kötött még 2006-ban az akkori titkosszolgálattal. Ennek keretében 33 ezer oldalnyi elemzést, tanulmányt és közvélemény-kutatást végzett az NBH számára.

 

Az NBH és a PC szerződése már a 2010-es kormányváltás után szemet szúrt a Belügyminisztériumnak, amely azonban akkor még annak ellenére sem hozta nyilvánosságra a dokumentumokat, hogy a szerződést megkötő Galambos Lajos és az azt megöröklő Laborc Sándor NBH-főigazgatók ellen büntetőeljárás indult. A PC-vel kötött szerződéssel összefüggésben akkor 63 milliós vagyoni hátrány okozásával vádolták őket. Végül 2014 szep­temberében zárt ajtók mögött megtartott, minden részletében titkosított tárgyalássorozat végén Galambost és Laborcot az elsőfokú ítélettel egyezően felmentette a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa.

Egy év csend következett, aztán a szóbeszéd szerint a Fideszben megelégelték a Századvég szerződéseinek célszerűségét és törvényességét vitató ellenzéki támadásokat, ezért leporolták az NBH és a PC szerződéseit. Ehhez elég volt, hogy a Belügyminisztérium szokatlanul részletes válasz adjon a PestiSracok.hu kérdéseire, a többit már önként és rutinból intézte Tényi István, aki minden szerinte bűncselekményt sejtető sajtóhír alapján azonnal fel- vagy bejelentést tesz az illetékesnek vélt hatóságnál.

Az NBH utódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal székháza a Falk Miksa utcában
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A rendőrség május végéig nyomozott, amíg rá nem jött, hogy a kérdéses szerződéseket nemzetbiztonsági tábornokok írták alá, akikkel szemben ők nem járhatnak el. Ezért átadták az ügyet annak a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amely egyszer már nyomozott és vádat is emelt az ügyben. Akkor alulmaradtak. Most nem tudni, hogy arra hivatkozva, hogy ez már „ítélt ügy”, megszüntetik-e az eljárást vagy vizsgálódnak még, hátha olyan új bizonyítékra bukkannak, amelyet az előző eljárásban még nem értékelhetett a bíróság.

Bármi is történik, az ügy már betöltötte politikai szerepét. Amint a rendőrség elrendelte a nyomozást, fideszes szakpolitikusok követelték a PC-tanulmányok nyilvánosságra hozatalát. És a Nemzetbiztonsági Hivatal utódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal már nem talált kivetnivalót abban, hogy az elődszervezetével egykor titokban együttműködő szervezet dokumentumait közzétegye.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.