Tudjukkik 2015: A Fidesz tudni akarja, honnan pénzelik a civileket

Rogánt az ötvenes évek reflexei mozgathatják: gyakorlatilag politikai megrendelést adott a titkosszolgálatoknak a kormányellenes mozgalmak lejáratására.

„Magyarország szuverenitását ma is fenyegeti veszély, de nincsenek eszközök a kezünkben" – nyilatkozta a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV-ben. Rogán Antal jelezte: szeretné tudni, ki finanszírozza a civilek „súlyos tízmilliókba" kerülő kormányellenes tüntetéseit.

Szerinte azért van szükség országvédelmi akciótervre, mert már nemcsak ellenzéki, hanem „külső erők" is kormányváltást akarnak, de „nem választási módszerekkel". A politikus úgy látja, az utóbbi időszakban tartott több demonstráció szervezője is „nagyhatalmi vagy gazdasági érdekcsoportok játékszerévé" vált, és rajtuk keresztül akarnak nyomást gyakorolni a kormányra.

De vannak megfelelő eszközök – állítják a titkosszolgálatok tevékenységét jól ismerő forrásaink. Jelezték: a nemzetbiztonsági törvény szerint a szolgálatok dolga egyebek mellett éppen az, hogy felderítsék a „Magyarország törvényes rendjének törvénytelen eszközökkel történő megváltoztatására vagy megzavarására irányuló leplezett törekvéseket". Ugyancsak feladatuk, hogy elhárítsák az ország „politikai, gazdasági vagy más fontos érdekét sértő vagy veszélyeztető külföldi titkosszolgálati törekvéseket és tevékenységet".

Rogán azonban informátoraink szerint fordítva ül a lovon, mert amíg nem tud előállni konkrét adatokkal arra vonatkozóan, hogy a tiltakozó akciókat valóban a demokratikus államrend megdöntésében érdekelt személyek vagy szervezetek pénzelnék, célszerűbb lenne, ha hallgatna. Tények nélkül ugyanis sikamlós pályára téved, mert nyilatkozata alkalmas a civil mozgalmak lejáratására, és ami talán még nagyobb baj – hívják fel a figyelmet forrásaink –, beavatkozik a titkosszolgálatok működésébe, mert gyakorlatilag politikai megrendelést ad nekik. Miközben az édeskevés a beavatkozásra, ha valaki a kormányellenes nézeteinek ad hangot.

A múlt század ötvenes éveinek reflexei élednek újjá – fogalmazott egy sokat látott egykori titkosszolga. Akkor azt fújták, hogy a gaz imperialisták akadályozzák a szocializmus építését, és ez a retorika csupán annyit változott – mondta –, hogy most azt állítják, az Orbán-kormány unortodox gazdaságpolitikája csípi a nemzetközi tőke szemét. Úgy véli, félő, hogy a ma már az államigazgatás minden területén működő megfelelési kényszer ezúttal is érvényesül, és a szolgálatok értenek a szóból. Vagyis:

ha nincs ügy, hát csinálnak.

Figyelmeztettek ugyanakkor arra, hogy amennyiben mindenáron tiszta vizet akarnak önteni a pohárba, hozzák nyilvánosságra, ki finanszírozta a 2006-os Kossuth téri „sátortábort". Forrásunk tudja, de államtitokról nem beszélhet. Javasolta emellett azt is, nézzék meg, hogy honnan van a CÖF pénze, és egyes vállalkozók milyen forrásból támogatnak egy, a kormány mellett felvonuló állítólagos civil szervezetet.

Lehet a mostani demonstrációk kapcsán más ügyet is kreálni, mert adószakértők szerint a tüntetések pénzügyi hátterének feltárására vannak módszerek. Első körben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) például vizsgálódhatna a rendezvények technikai feltételeit biztosító cégeknél, ami azonban nem kecsegtet biztos eredménnyel. Ha ők ugyanis magánemberekkel állapodtak meg, számla helyett elég nyugtát kiállítaniuk, amiből a megrendelő ki sem derül. Ez zsákutca.

Ha mégis lenne megrendelő, az igen nagy valószínűséggel civil személy, mert a különböző Facebook-csoportok formálisan nem szerveződtek egyesületi formába, tehát nincs könyvvitel, amit ellenőrizni lehetne. Így marad a vagyonosodási vizsgálat, tehát némi egyszerűsítéssel: az érintettek esetében az adóhatóság megbecsülheti a bevételeket, és összevetheti azokat a kiadásokkal, s ha a kettő között nincs összhang, jöhet a büntetés.

De több sebből vérzik az egész, hiszen ki tudná megcáfolni, ha a tüntetők azt állítanák, hogy a vélhetően nem tízmilliós, hanem inkább csak egy-két milliós költségeket sokan dobták össze? Ráadásul a szervezők a kiadások finanszírozására gyűjtést szerveztek, azt pedig az adóhatóság aligha tudja ellenőrizni, hogy mennyi jött össze. A szolgáltató egyébként szívességi alapon is biztosíthatta a színpadot és a hangosítást, ami szakértők szerint nem gazdasági tevékenység, s nem adóköteles, így kívül esik a NAV hatáskörén.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.