galéria megtekintése

Most visszaszerezhetné a Fidesz a kétharmadot

28 komment

Munkatársainktól

Egy előrehozott választáson a Fidesz–KDNP visszaszerezhetné kétharmados többségét, és 2020-ig biztosíthatná a hatalmát. Ellenzéki oldalon tartanak is ettől, különösen azért, mert a Nemzeti Választási Iroda szokatlanul nagy összegű közbeszerzési eljárást írt ki nyomdai feladatokra. Vezető fideszes politikusok azt mondják, szűk körben sem vetődött fel az idő előtti választás lehetősége. Ám vannak, akik elképzelhetőnek tartanak egy betelepítési kvóta elleni népszavazást.

A parlamenti választás utáni kegyelmi időszak óta nem volt olyan jó helyzetben a Fidesz, mint mostanában. A teljes népességben 21 százalékponttal vezet a Jobbik előtt úgy, hogy tavaly március óta – alighanem a migrációs válság miatt – tíz százalékkal növelte táborát, míg a radikális párt ez idő alatt néhány százalékot vesztett. Közben az MSZP és a DK lassan egy szintre ér, a többi párt alig mérhető. Így érthető, hogy a baloldali ellenzék némely politikusa az elmúlt hetek eseményeiből egy előrehozott választás veszélyét olvasta ki.

Bár ilyen elméletek az előző ciklusban is szárnyra kaptak, akkor vajmi kevés értelme lett volna. Most viszont a kormánypárt visszaszerezhetné kétharmados többségét – vele a közjogi barkácsolás lehetőségét –, és 2020-ig biztosíthatná hatalmát.

Az Országgyűlés egyszerű többséggel kimondhatja a feloszlását, onnantól három hónapon belül megtartható a választás. Ehhez megfelelő üzenetet sem lenne nehéz találni: a Fidesz ismét erős felhatalmazást kér ahhoz, hogy az ellenzékkel való egyezkedés kényszere nélkül vegye fel a harcot az Európai Unióval.

 

A találgatásra okot adott több népboldogító bejelentés: az ingatlanvásárlási támogatás elindítása, a béremelések. A gyanúra okot adott, hogy a Nemzeti Választási Iroda november végén nettó másfél milliárd forintos keretszerződést kötött a népszavazások és választások lebonyolításához szükséges nyomdai termékek és szolgáltatások beszerzésére. Csakhogy népszavazás – legalábbis állampolgári kezdeményezésre – nemigen lesz mostanában, mert a hatalom minden létező módon keresztbe tesz a próbálkozásoknak. Elég az MSZP reménytelen küzdelmét példának hozni a vasárnapi zárva tartás ügyében. Egy időközi választás pedig a másfél milliárd töredékéből kihozható.

Csak a Fidesz – egy előrehozott választás sem igen hozna más eredményt
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A kontraktus azért is szokatlan, mert korábban csak egy-egy választás előtt kezdeményeztek hasonló beszerzéseket. Az NVI tájékoztatása szerint viszont a megváltozott közbeszerzési szabályok miatt lehetetlen lenne az eljárásokat időben lefolytatni, ha azokat csak a választás kitűzése után indítanák el. Ezért készülniük kell arra, hogy lesz referendum. És annak nyomdai költsége a 2018. tavaszi választással együtt már meghaladná az egymilliárd forintot.

Ezen érvekkel felvértezve érdeklődtünk vezető kormánypárti politikusoknál: mit gondolnak az előrehozott választás lehetőségéről? Orbán Viktor számára a legfontosabb a stabilitás, ezért kormányon soha sem vetette fel egy előrehozott választás lehetőségét, még a legszűkebb körben sem – mondta lapunknak a Fidesz két vezető politikusa, akik közül az egyik kormánytag.

A két politikus egymástól függetlenül nem tartaná jónak azt, ha előrehozott választást rendeznének. Külpolitikailag zavart keltene, hiszen a Fideszt Európában stabil, nagy parlamenti támogatással rendelkező pártként tartják számon. A belpolitikát tekintve pedig kifejezetten veszélyes lenne egy idő előtti választás – mondták lapunknak.

Az emberek döntő többsége nem értené, hogy a miniszterelnöknek miért van szüksége pártja megerősítésére, miután a kormányzást nem veszélyezteti semmi. Vezető fideszes politikusok szerint egy előrehozott választás ugyan még jobban meggyengítené a széttöredezett baloldalt, de „ennyit nem ér az egész”. Ráadásul a kampány megerősíthetné a Jobbik pozícióját, hiszen a jobboldali szavazók egy része elbizonytalanodhatna.

Mindkét politikus rámutatott: a családi lakástámogatási rendszer várhatóan 2018-ra „érik be”, vagyis nem a pillanatnak szóló intézkedés.

Volt azonban olyan, a miniszterelnöki szintű döntésekre rálátó forrásunk, aki nem zárta ki, hogy a kormány népszavazást kezdeményez a kötelező betelepítési kvóta ellen. Emellett szólhat az aláírásgyűjtő akció sikere (állítólag 1,7 millióan támogatták a Fidesz kezdeményezését). Forrásunk szerint a referendum jó időre napirenden tarthatná a migrációs krízist, ráadásul ellenzéki témák – akár népszavazási kezdeményezések – gyengítésére is jó lenne.

A kérdést hitelesítésre be kellene nyújtani a Nemzeti Választási Bizottsághoz, amely megvizsgálja, az nem érinti-e az ország nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségeit. A kormányoldal által delegált tagokból álló testület valószínűleg nem akadékoskodna, de a döntést bárki megtámadhatná, és ezzel el lehetne húzni az időt. Bár a Kúria sötét ló, és akár azt is megállapíthatná, hogy uniós ügyekben nincs helye népszavazásnak, egy ügyesen megfogalmazott panasszal el lehetne menni az Alkotmánybíróságig, ahol jobbak a kormány esélyei. A parlament pedig a népszavazás kiírásáról is egyszerű többséggel dönthetne.

Rizikós játék

Böcskei Balázs politikai elemző: „Az Orbán-rezsim működéséhez hozzátartozik, hogy irányítói a kockázatok minimalizálására törekednek, az előrehozott választás pedig rizikót jelent. Főként úgy, hogy bár a Fidesz népszerű, a kormány teljesítményével sokan elégedetlenek, így nem tudni, miként reagálnának választási helyzetben. Előrehozott választásnál nyilvánvaló, hogy a kormánypárt célja uralmának meghosszabbítása, ez protestmagatartást is eredményezhet. A rendszer legitimitását gyengítené, ha a felkészületlen ellenzék bojkottálná a választást. A kockázatok miatt kétséges a kvótáról szóló népszavazás sikere is. A szavazók többsége elutasítaná ugyan a kvótát, de a referendum aligha lenne eredményes. Ennek akkor lehet haszna, ha a Jobbik kiszorítása a cél, hiszen Vonáéknak ez esetben a kormány mellett kellene az elutasítással kampányolni.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.