A Fidesz nem akarja nyilvánosan vizsgálni a kitiltási ügyet

Nem alakul parlamenti vizsgálóbizottság az amerikai beutazási tilalom kivizsgálására, miután az igazságügyi bizottság - az országgyűlési törvényre hivatkozva - csütörtökön nem vette tárgysorozatba ellenzéki képviselők kezdeményezését.
A testület felállítását kezdeményező Fodor Gábor (független) azzal indokolta javaslatát, hogy három hónapja nem lehet tisztán látni az ügyben, a magyar-amerikai diplomáciai kapcsolatok mélypontra jutottak, s belpolitikailag is fontos lenne a kérdés kivizsgálása. Szavai szerint egy paritásos bizottság feltárhatná, hogy mit tett eddig a kormány, kik a kitiltottak, milyen pozícióban vannak.

Az MSZP-s Bárándy Gergely - aki frakciója nevében támogatásáról biztosította a javaslatot - úgy vélte: a beutazási tilalom interpellációkkal, azonnali kérdésekkel nem tisztázható, mert érdemi választ sosem kaptak.

A fideszes Budai Gyula úgy reagált: André Goodfriend korábbi amerikai ügyvivő semmilyen érdemi információt nem adott át a kormánynak, az egyetlen lehetséges fórumot pedig diplomáciai mentessége miatt megkerülte. Hozzátette: a volt ügyvivő meghívása nélkül semmi értelme a vizsgálóbizottságnak, márpedig őt hazarendelték. Az ellenzéki kezdeményezést remek politikai marketingfogásnak minősítette. Megjegyezte azt is: az ügy feltételezése szerint mélyebbre vezet és összefüggésben lehet azzal, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal komoly üzleti érdeksérelmet okozott két amerikai cégnek.

Párttársa, Papcsák Ferenc azt kifogásolta, hogy noha több tucat példa volt korábban a két állam közötti büntetőügyekben a példás együttműködésre, a legfőbb ügyész most egyetlen kérdésére sem kapott választ.

Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke kijelentette: nem szeretné azt a "játékot" támogatni, ami Csehországban történt, miszerint politikai célt szolgált egy korrupciós vád, a kormányváltás után pedig tévedésnek nevezte azt az amerikai fél. Állította: André Goodfriend magatartása az amerikaiak számára is tarthatatlan volt, valójában ezért hívták haza.

Válaszában Fodor Gábor arról beszélt: az ügyvivő távozása után is van olyan szereplő a nagykövetségen, aki minden információ birtokában van. Megjegyezte: miután az Egyesült Államok szerint megtörtént esetről van szó, a magyar kormány által hangoztatottakban kételkedik.

A testület 2 szocialista igen és 6 kormánypárti nemmel utasította el a tárgysorozatba vételt, arra hivatkozva, hogy az országgyűlési törvény szerint a megfogalmazott kérdések interpellációk, azonnali kérdések során is tisztázhatók.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.