A Fidesz lejön a szerről

Nem lenne kötelező a rendszeres drogteszt – Kocsis Máté kedd estére visszalépett a pénteken a Facebookon megfogalmazott javaslatához képest. 
Kedden már azt posztolta: „Nyilvánvalóan a fiatalok drogtesztjét csak a szülő beleegyezésével lehetne elvégezni, annak eredményéről csak a szülő tudhatna és semmiféle hatósági jogkövetkezménnyel nem járna, ha pozitív az eredmény." Eszerint a 12 és 18 éves korosztály esetén enyhülne a szabályozás. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető már hétfőn arról beszélt, hogy a fiatalok esetén a drogteszt eredményéről nem értesülhet a hatóság, nem értesülhet róla az iskolai vezetés, senki más. A szülő az, aki kompetens a gyerekének az ügyében. A szülőnek kell eldöntenie, hogy kiket kíván bevonni a helyzet kezelésébe, hogy ha adott esetben a gyerekéről bebizonyosodik, hogy sajnos bármilyen formában, de kapcsolatba került a droggal.
Most tiszta víz kerülhet a pohárba
Most tiszta víz kerülhet a pohárba
M. Schmidt János / Népszabadság

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az újságírók és a választott politikusok esetén hogyan foglalnak állást a kormánypártok. Nem zárható ki, hogy az újságírókra nem is vonatkozik majd a szabályozás. A VIII. kerületi polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatója kedd este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában már arról beszélt, hogy jogilag bonyolult lehet a szabályozás. Hétfőn pedig az igazságügyi tárca egyik prominense azt mondta lapunknak, nincs olyan regiszter, amelyik pontosan meghatározná, ki újságíró.

Az igazságügyi tárca részéről úgy vélték, alkotmányellenes a Kocsis-javaslat. Ezt fogalmazta meg Rubovszky György KDNP-s politikus is, akinek a 12 éves unokája sírva telefonált a drogteszt miatt, mert nem szeretett volna idegenek előtt pisilni. Információink szerint a drogkontroll- elképzelés – noha a Fidesz-frakció hivatalosan támogatta – komoly ellenállást váltott ki fideszes és kereszténydemokrata képviselők körében is.

De több kormánytagnak is a véleménye, hogy elhibázott a drogteszt-javaslat, az ünnepek után valahogy le kell jönni az ügyről. Állítólag egy hétfő esti szűk körű megbeszélésen Orbán Viktor miniszterelnök is kritikával illette a "kivitelezést". Az elképzelés ugyanis a kormány körüli botránysorozat újabb "hulláma" lett.

A Népszabadság már beszámolt róla, hogy a drogtesztet – amely a kiszivárgott hírek szerint Habony Árpád ötlete volt – a miniszterelnök és tanácsadói is jónak tartották. Egyrészt mert el szerették volna terelni vele a figyelmet a kellemetlen vagyonosodási botrányokról és a kitiltási ügyről. Másrészt arra volt felépítve, hogy morális törésvonalat hozzon létre a javaslatot támogatók és ellenzők közé, azaz a kormánypártok képviselik a "jó oldalt", míg az ellenzők a "rosszat". Ennek ellenére kormánypárti képviselők között is általános lett az a vélemény, hogy a droghasználat kérdéséről és a prevencióról beszélni kell, de a Kocsis-javaslatot tavaszra le kellene venni a napirendről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.