galéria megtekintése

Orbán politikája „a bűnelkövetésre épül, zsarolással tartja egyben a falkát”

45 komment


Rab László

Nem rajtam múlik, de lehet, hogy ez az utolsó szárszói találkozó

– mondta a 15. alkalommal megrendezett ellenzéki összejövetel házigazdája, Farkasházy Tivadar a balatoni településen lévő portáján, és azt vizionálta, hogy Mészáros Lőrinc bármikor megveheti ezt a telket is.

A humorista bevallotta, sokat tett azért, hogy a Friedrich-Ebert Alapítvány támogatta rendezvényre ne látogassanak olyanok, akik a megélhetésüket látják emiatt veszélyben. A kerti mulatság nyitásaként egymás ellen hajtható bicikliket toltak túl a színpadon, és bejátszották a 92 éves Méray Tiborral folytatott beszélgetés felvételét. A Párizsban élő író, aki 1989-ben elérte, hogy a Pére-Lachaise temetőben Nagy Imre és mártírtársai jelképes sírhelyet kaphassanak, elmondta, hogy Kádár János hogy lopta el tőle az „aki nincs ellenünk, az velünk van” fordulatot. Ez ma megint úgy hangzik, mint az ötvenes években, jegyezte meg Farkasházy: aki nincs velünk, az ellenünk van.

 

Külön köszöntötték a találkozó Kötcséről Szárszóra deponált vendégeit, a kert végében legelésző három birkát, melyekről a résztvevők azt mondták: vagy energiatakarékos fűnyírókként érkeztek, vagy azért, mert Farkasházyék uniós támogatásra hajtanak. A harmadik verzióra – mely inkább egy metafora – jóval többen tippeltek.

Sándor Mária, Pukli István, Gulyás Márton és Juhász Péter együtt a színpadon
Sándor Mária, Pukli István, Gulyás Márton és Juhász Péter együtt a színpadon
Földi Imre / Népszabadság

Az előadósátor színpada mögött az elhunyt Ferenczi Krisztina és Váradi András fényképét lehetett látni. Ők voltak azok, hangzott el, akik félelmek nélkül mentek előre, és nem nézték, hogy mekkora az esélyük. A színpadra olyan „kezdőket” ültettek ki, akiket ismer ugyan az ország, de küzdelmük elején járnak. Pukli István, a Tanítanék Mozgalom, Sándor Mária fekete ruhás nővér mellett Gulyás Márton, „az Alkotmány utca réme” és Juhász Péter, „a belvárosi ingatlanok nagy barátja” mondta el véleményét.

Sándor Mária, aki az egészségügyiek július 1-jei gigademonstrációjára készül, elsírta magát, és arról beszélt, nem lehet engedni, hogy az ország belesodródjon a diktatúrába.

– Nem akarok olyan országban élni, ahol az éhező gyerekek csigát szednek a szegény vidékeken, és senki nem mondhatja el a véleményét.

Pukli azt mondta, „minden azért van, mert hagytuk, hogy így legyen”. A zuglói gimnáziumigazgató szerint csak akkor tudja az ország lerázni magáról az erőszakot, ha magunkat rendbe tesszük.

Gyurcsány Ferenc is ott volt
Gyurcsány Ferenc is ott volt
Földi Imre / Népszabadság

Juhász Péter sarkosabban fogalmazott. Az Együtt politikusa szerint a Fidesz nettó bűnözőkből álló csoport, célja, hogy elfoglalja az államot. – Ezek bűnözők, nem politizálnak, hanem lopnak. Nincs értelme politikai vitát nyitni, a Fidesz korrupt bagázs, azért nem működnek a dolgok az országban, mert a pénzt ellopják – szögezte le Juhász, aki szerint nyulakkal állunk szemben, akik tigrisnek álcázzák magukat. A tigrispéldára fogékony volt a hallgatóság, egy közbeszóló arra a kérdésre, hogyan lehet vele (már a tigrissel) szakmai vitát folytatni, azt felelte: „Sehogy, le kell lőni”.

Erre energikusan reagált Gulyás Márton polgárjogi aktivista, aki felháborodott, és azt mondta:

erőszakmentesen akarja leváltani a rendszert, az Orbán, takarodj! nála nem cél, hanem eszköz.

Hosszú, fáradságos évekre lesz ehhez szükség, az út az őszi választási rendszert megváltoztató javaslatok blokkolásán át vezetne, baloldali ideológia és szegénypolitika nélkül mindez nem fog menni. – Nincs erre idő, Marci! – tromfolta le Gulyást Juhász, aki megismételte: Orbánék politikája a bűnelkövetésre épül, maga Orbán „rendkívül gyáva, rossz vezető, aki zsarolással tartja egyben a falkát”. Sándor Mária szerint „ezeket valaki beválasztotta a parlamentbe, fanatikus támogatóik vannak, mögöttük áll a politikába mélyen beágyazott katolikus egyház, az emberek érzik, hogy nagy a baj, de azt üzenik neki: nem akarnak újabb 56-ot, beleakaszkodnak abba a kicsibe, amijük még megvan”. – Nem tudom, mire várunk – tette fel a kérdést Sándor –, nem értem, hogy mikor zökkenünk ki az apátiából.

Heller Ágnes
Heller Ágnes
Földi Imre / Népszabadság

A „nagy öregek” közül sokan a hallgatóság soraiban foglaltak helyet. Tiszteletét tette a rendezvényen Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Kovács László, Suchman Tamás, Kuncze Gábor és Szekeres Imre, Bauer Tamás, több rádiós és tévés újságíró, itt volt Bitó László, Vadai Ágnes és Mécs Imre is. Heller Ágnes a demokrácia normalitásáról tartott rövid és személyes hangú beszámolót. A filozófus szerint terjed az a rossz szokás, hogy ellenfeleinkről a távollétükben beszélünk, sok az összeesküvés-elmélet a baloldalon is.

– Sohase mondjuk azt, hogy pfuj – mondta Heller –, bárkivel le lehet ülni sörözni. Az új küzdőknek azt javaslom, vegyenek maguk mellé sok-sok önkéntest, ennek Amerikában nagy hagyományai vannak, és itthon is érdeklődnek iránta a fiatalok. A tanárok nem toborozhatnak, de a diákok igen, és köztük is vannak vezéregyéniségek. A fiatalok boldogan vesznek részt az önkéntes munkában, fontos, hogy odaálljanak az ügyek mögé, a csapat győzelméért, látjuk a fociban is, sokan hajlandók cselekedni.

Farkasházy Tivadar és Havas Henrik
Farkasházy Tivadar és Havas Henrik
Földi Imre / Népszabadság

A hallgatóság nem volt olyan türelmes, gyakran közbevágtak, a vita végén az alkalmi hozzászólók között Galkó Balázs színész fogalmazta meg leginkább a néphangulat állapotát. – Az ellenzék évek óta legitimálja azt, ami szerinte elfogadhatatlan – mondta Galkó. – Ez történt a kiegyezés után is, amikor nem lehetett a királyt szidni. Ültek a dzsentrik a kártyaasztal mellett, és a magyarkártya lapjait énekelték. A király, disznó után elkezdték visszafelé a rigmust: disznó, király, felső, alsó. Ez folyik ma Magyarországon: az ellenzék azt danolja, hogy disznó a király. Ha országos sztrájk lenne, más lenne a helyzet. De azt már nem énekelni kellene.

A tarhonyás marhapörköltre Szűcs Édua karikaturista a fenomenális jelzőt használta. Népszerű volt az almás és a meggyes rétes. A hallgatóság a délutánt kedélyes beszélgetéssel töltötte, és betartotta azt a szabályt, hogy a birkáknak – melyeket végül nem kapott el a tigris – csak bioszénát adtak. A résztvevők megkoszorúzták a 43-as Szárszói Találkozó emlékművét, Galkó Balázs József Attila szobránál mondott verseket, Farkasházy pedig a maradókat arra biztatta, hogy este hattól nála szurkoljanak együtt a magyar válogatottnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.