A Fidesz jön felfelé, a Jobbik veszíti el a szavazót, az MSZP stagnál

Ma minden negyedik ember a Fideszre voksolna, a nagyobbik kormánypárt tehát jön felfelé, míg a Jobbik támogatottsága 12 százalékra csökkent a Publicus Intézet mérése szerint. A szocialista párt 11 százalékon áll, megőrizte potenciális szavazóit.

 A Fidesz támogatóinak aránya újabb egy százalékpontot növekedett, így a párt a teljes népesség körében most 25 százalékon áll – állapította meg a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásból november 10. és 14. között ezer fő megkérdezésével készített közvélemény-kutatása során.

A kormánypárt népszerűsége az elmúlt négy hónapban folyamatosan havi egy-egy százalékpontot növekedett a nyári mélyponthoz képest, és kitört a 21-23 százalékos sávból ahol több mint fél évig stagnált. A Fidesz erre a hónapra a 2014 októberben mért csúcshoz képest elvesztett szavazóinak 35-40 százalékát szerezte vissza.

Az MSZP szavazóinak aránya változatlan, továbbra is 11 százalékra tehető. A párt a menekültügyi válság közepette szerzett körülbelül százezer szavazóját már harmadik hónapja képes megtartani, de a választások óta képtelen 10-12 százaléknál nagyobb támogatottságot szerezni. Ugyanakkor a szocialisták hívei továbbra is nagy arányban mennének el szavazni.

A Jobbik egy százalékpontot vesztett, és a választások után újabb mélypontra jutott a 12 százalékos támogatottsággal. A párt tavaszi csúcspontjához képest folyamatosan vesztette el a potenciális szavazóit. A mostani csökkenéssel együtt összesen nagyjából háromszázezer emberrel tudhat kevesebbet maga mögött a szélsőjobb, s ezzel mindössze egy százalékponttal van az MSZP előtt.

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP továbbra is három százalékon áll, elmozdulás a választások óta nem volt. A DK szavazónak múlt hónapban tapasztalt egy százalékpontnyi növekedése sem bizonyult tartósnak, és a szervezet újból három százalékon áll. Az Együtt, a PM és a LMP ebben a hónapban sem érte el az egy százalékos küszöböt.

Az elmúlt hónapok trendjei tehát jórészt vagy folytatódtak, vagy megszilárdultak – egyedül a bizonytalanok táborának csökkenése állt meg, de ők még így is a megkérdezettek 44 százalékát teszik ki. A közvélemény-kutatás szerint a Fidesz lassan, de biztosan szerzi vissza elvesztett szavazóit, a Jobbik vesszőfutásra pedig pár hónap stagnálás után folytatódik. A baloldalon továbbra sincs érdemi mozgás, bár a korábban megszerzett szavazók jó része megmaradt, és a meglévő támogatók a menekültüggyel kapcsolatos intenzív kormányzati propaganda ellenére is hűek maradtak a pártokhoz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.