galéria megtekintése

A Fidesz inkább mélyen hallgat a hatalmas lebőgésről

Több tízezer éhező gyermekről van szó, ezért az fel sem merült bennünk, hogy az első kudarc nyomán feladjuk a harcot – nyilatkozta lapunknak Horgas Péter, a Nemzeti Minimum programot kidolgozó civilek képviselője, hozzátéve, napokon belül összeülnek a kezdeményezést támogató szervezetek, szakértők és szeretetszolgálatok, hogy egyeztessenek a folytatásról.

A Nemzeti Minimum program a magyarországi gyermekéhezés felszámolása érdekében létrejött civil kezdeményezés, amelynek fő célja, hogy az Országgyűlés törvényi szinten garantálja, költségvetési okokból egyetlen gyerek sem éhezhet Magyarországon.

A Nemzeti Minimum-koncerten a fideszes Csöbör Katalin (középen világos blézerben) még együtt állt a színpadon Horgas Péterrel (jobb szélen)
A Nemzeti Minimum-koncerten a fideszes Csöbör Katalin (középen világos blézerben) még együtt állt a színpadon Horgas Péterrel (jobb szélen)
Földi Imre / Népszabadság

A civilek javaslatát – amelyet bal- és jobboldali képviselők közösen nyújtottak be – aláírta a fideszes Csöbör Katalin is, ám a kormánypártok az Országgyűlés népjóléti bizottságának hétfői ülésén végül kihátráltak a kezdeményezés mögül. Így a javaslat nem kerülhet a plenáris ülés elé.

 

Horgas Péter kérdésünkre elmondta, van egy személyes megállapodása Balog Zoltán humánminiszterrel, aki korábban támogatásáról biztosította a Nemzeti Minimum programot, és semmi oka sincs arra, hogy kételkedjen a tárcavezető ígéretében. Ugyanígy bízik abban is, hogy a civileknek a szociális államtitkársággal eddig folytatott egyeztetéseit nem befolyásolják a népjóléti bizottságban történtek.

Horgas elismeri, hogy a kormány számos hatékony programot indított az elmúlt években a gyermekéhezés enyhítésére, ezek azonban szerinte olyan speciális projektek, amelyek a probléma generális kezelésére nem alkalmasak, a legkisebb lélekszámú, hátrányos helyzetű falvakba például alig jutnak el.

– A feladat egyre sürgetőbb, hamarosan kezdődik a 16 napos téli szünet, amikor gyermekek tízezrei, akik csak az iskolában jutnak meleg ételhez, éhezni fognak

– figyelmeztet Horgas Péter, aki nem tartja kizártnak, hogy a Nemzeti Minimum programról szóló határozattervezetet egyéni képviselői indítvány formájában ismét megpróbálják majd a parlament elé vinni.

Szerettük volna megkérdezni Csöbör Katalint, hogy a Fidesz pálfordulása után is támogatja-e a Nemzeti Minimum programot, és ha igen, milyen módon segít majd a civileknek, de a parlamenti képviselő nem reagált megkeresésünkre.

Annak ellenére sem, hogy a Fidesznek van mit feledtetnie az ügyben, szeptember 26-án ugyanis a nagyra törő várakozásokra rácáfolva alig néhány száz embert érdekelt az az egész napos koncertsorozat, amelyen több száz magyar előadó vállalt fellépést ingyen az éhező gyerekek megsegítéséért. 

A szeptember 26-i koncertsorozatra bántóan kevesen mentek el
A szeptember 26-i koncertsorozatra bántóan kevesen mentek el
Földi Imre / Népszabadság

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője lapunknak azt nyilatkozta: messzemenően egyetértenek a Nemzeti Minimum által kitűzött célokkal, de

az a problémájuk, hogy az ellenzék „rárepült” a gyermekszegénység témájára, ezzel olyan helyzetet teremtett, amelyet „nem lehet felvállalni”.

A KDNP-frakcióvezető állítása szerint viszont Balog Zoltán változatlanul kapcsolatban áll a kezdeményezést tevő civilekkel, és a kormány, a végrehajtó hatalom eddig is mindent megtett a gyerekszegénység leküzdése érdeké­ben, és ez változatlanul így lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.