„A Fidesz gyorsabban kiürítette az egyetemeket, mint egy bombariadó”

Hozzávetőlegesen ötszáz DK-szimpatizáns ment el meggyászolni a kétharmados Fidesz-többség által elfogadott alaptörvény kihirdetésének az ötödik évfordulóját hétfő délután a Várban. A rendezvényen felszólalt Kovács László volt külügyminiszter, Tóth Zoltán választási szakértő, Császy Zsolt közgazdász, ami pedig a demonstrálókat illeti, többen pártzászlók alatt hallgatták Törőcsik Zita, a József Attila Gimnázium korábbi igazgatója felszólalását, aki szerint az Orbán-kormány oktatási rendszerének a célja bizonyos gépeket összeszerelő egyenkatonák, és nem alkotó értelmiségiek felnevelése.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ezután úgy tűnt, a DK is megtalálta a maga Kövesdi Veronikáját, a következő felszólaló, Zsófi Claudia egyetemi hallgató legalábbis érezhető felháborodással kiabálta a mikrofonba, hogy a Fidesz gyorsabban kiürítette az egyetemeket, mint egy bombariadó, Mészáros Lőrinc sertéseiből pedig nem lesz sem orvos, sem programozó.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ehhez képest Sándor Mária, az ápolónők fekete ruhás tiltakozó mozgalmának a vezéralakja szinte feltűnően halkan, többek között a védjegyévé várt epizóddal, az egyperces csendről szóló kéréssel lépett színpadra, ahol többek között az egészségügyiek elvándorlásáról beszélt. Így arról a kolléganőjéről, aki kényszerűségből nemrég 53 évesen hagyta el Magyarországot.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

„A kormánytöbbség ma ünnepelt, de mi gyászolni jöttük” – kezdte ezután egy kevéssé előremutató fordulattal a beszédét a tüntetés fő szónoka, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a Demokratikus Koalíció elnöke, aki arról beszélt, hogy a Magyar Köztársaság halott, de előtte megbecstelenítették, feldúlták és tönkretették, amiért Orbán Viktor és a kormánypárt személyesen felelős. Nem lehet elvenni a sokaktól Magyarországot – utalt a DK szlogenjére, majd azzal zárta a beszédét, hogy ha lesz összefogás, akkor eltakarítják Orbánt, 2018-tól pedig Magyarország újra köztársaság lesz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.