galéria megtekintése

„A Fidesz előkészítette a terepet a Jobbiknak”

19 komment


Czene Gábor

Gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat épít a Jobbik. Vona Gábor arra számít, ha pártja győz, az állami apparátus simán alkalmazkodik majd hozzájuk: a Fidesz előkészítette a terepet.

Döntsd el, melyik oldalon állsz! – régebben ez a szöveg dívott jobbikos berkekben. Az önmagát újabban néppártként definiáló Jobbikban mostanában a „hídépítés” a jelszó.

A lapunknak nyilatkozó Vona Gábor pártelnök szerint három érvet szoktak felhozni a Jobbik kormányra kerülése ellen: a Jobbikot a választók nagy része idehaza is szalonképtelennek, szélsőjobboldalinak tartja; a pártnak nincs elég szakértője; a Jobbik választási győzelme esetén Magyarországot karanténba zárná a nyugati világ.

A pártelnök úgy látja, az első két ellenérv napjainkra okafogyottá vált. „A néppártosodási folyamat sikeres volt, Magyarországon a Jobbikot csak egy szűk réteg vádolja továbbra is azzal, hogy szélsőséges” – állítja. Ennek bizonyítékaként hozzáteszi: a másodlagos pártpreferenciák alapján (legalábbis egyes felmérések szerint) a Jobbik a legkevésbé elutasított párt.

 

A szakértői gárdával sem lesz probléma – folytatja a pártelnök. Nem feltétlenül csak a Jobbik szakpolitikusaira gondol, hanem a mostani államigazgatási, minisztériumi apparátusban dolgozókra is. Vona szerint paradox módon pártja hosszabb távon profitálhat abból, hogy a Fidesz – mindenekelőtt a migránsügy napirenden tartásával vagy például az EU bírálatával – igyekezett „lenyúlni” a jobbikos témákat.

Ezzel akaratlanul is előkészítette a terepet a Jobbiknak.

Vona úgy kalkulál: ha megnyerik a választást, akkor a jelenlegi apparátusnak nem okoz majd nehézséget, hogy igazodjon a Jobbik elvárásaihoz.

Azt viszont a pártelnök is elismeri, hogy – miközben a Jobbik esetében a keleti nyitás eleve adott volt – a nyugati világ, elsősorban az Egyesült Államok és Németország megnyeréséért sokat kell még dolgozni. Vona ezért is vesz részt személyesen a nemzetközi kapcsolatok építésében.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a párt majálisán, szerinte a néppártosodási folyamat sikeres volt
Teknős Miklós / Népszabadság

Bár kérdésünkre konkrétumokat nem árul el, tapasztalatai szerint az USA újabban hajlik a pragmatikusabb politikára, ami a Jobbikhoz fűződő viszonyában is tetten érhető.

Németország viszont változatlanul kemény dió.

A pártelnök arról nem akar részleteket mondani, milyen stratégiát követve szeretné elérni, hogy a németek véleménye kedvezőbb legyen a Jobbikról.

A diplomáciában meglévő ellenállás a német gazdaság szereplői részéről gyakorlatilag egyáltalán nem érzékelhető – konstatálja lapunknak Volner János, aki az őszi parlamenti idény kezdetekor átveszi Vona Gábortól a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjának vezetését.

A párt gazdasági kabinetje elnökeként Volner a Magyarországon működő magyar és külföldi tulajdonú cégekkel ápolja a kapcsolatot. Amikor az előző ciklusban a Jobbik bekerült a parlamentbe, fagyos volt a légkör a párt körül. Mára olvadozik a jég Volner szerint, a cégek örömmel fogadják, ha a Jobbik találkozni akar velük.

Pártja főként a kiszámítható, stabil adózási rendszer megteremtését tartja fontosnak, és próbálja „becsatornázni” a gazdasági szférából érkező észrevételeket, javaslatokat. Volner szeretné eloszlatni azt a szerinte téves képzetet, hogy a Jobbik multiellenes párt lenne.

Emlékeztetünk rá, hogy Vona Gábor egy 2009-ben tartott jobbikos demonstráción így vázolta az általa elképzelt jövőt: lesz bevásárlóközpont, de nem Tescónak, hanem Turulnak hívják majd. A Jobbik – így Volner – különbséget tesz a termelő tevékenységet végző, szívesen látott külföldi gazdasági érdekeltségek és az áruforgalmat szétosztó multik között. A párt álláspontja annyiban finomodott az évek során, hogy már az utóbbiakat sem „károsnak”, hanem csak „nélkülözhetőnek” minősíti.

„Senkinek nem ígérünk pozíciókat”

Az értelmiségi holdudvar bővítése elsősorban Dúró Dóra (képünkön) feladata a Jobbikban. Amikor férjét, Novák Elődöt háttérbe szorították (a parlamenti frakcióból is kizárták), Dúró erősen hajlott rá, hogy megválik a Jobbikban viselt tisztségeitől. Mára eldőlt: marad. Az „értelmiségi” kifejezést tág keretek között használja. Az egyetemek és különféle művészeti ágak világában mozgó emberektől az orvosokon át a sportolókig terjed a skála. Dúró közlése szerint nagyon sokan vannak, akik „nemzeti elkötelezettségűek”, ám az elmúlt hat évben kiábrándultak a Fideszből. Előfordul, hogy maguktól keresik a Jobbikot, a jellemző mégis inkább az, hogy Dúró Dóra veszi fel velük a kapcsolatot. Részben ajánlások révén, részben sajtónyilatkozatok alapján dönti el, kit érdemes felkérni a Jobbikkal való együttműködésre. „Senkinek nem ígérünk pozíciót. A szakmai tudásukra számítunk, szeretnénk beépíteni javaslataikat a választási programunkba” – mondja lapunknak Dúró, aki több százra tette azon értelmiségiek számát, akikkel tartja a kapcsolatot. Az ismertebb személyiségek közül egyedül a színésznő Gregor Bernadettet nevezi meg: ő már nem titkolja pártszimpátiáját. A többiek úgy érzik – említi Dúró –, hogy veszélybe kerül az egzisztenciájuk, ha nyilvánosan is vállalják: a Fidesztől átpártoltak a Jobbikhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.