galéria megtekintése

„A Fidesz átnéz rajtunk és a saját ostoba hívein is”

15 komment

Munkatársainktól

A közeledő népszavazás kapcsán munkatársaink, Ungár Tamás, Tanács István és Hajba Ferenc, Pécs, Szeged, Veszprém, Győr és Szombathely környékén arra voltak kíváncsiak, mit gondolnak, hogyan fognak voksolni az emberek.

GABRIELLA A Pécs utcáin leszólított helybéliek közül feltűnően sokan nem akarnak voksolni. – Sosem foglalkoztam politikával – szabadkozik az adminisztratív munkakörben dolgozó, 48 éves Gabriella, aki elváltként két egyetemista fiút nevel. – Választáskor sem szavazok, és most sem megyek. A fiaim se. Amennyire tőlük tudom, az egyetemistákat nem érdekli a népszavazás. Azért tartok a migránsoktól. Főleg, hogy a gyerekeim már gyakran utaznak, a nagyobbik fiam Angliában volt hosszabb ideig, és még készül is oda. A terroristák miatt féltem őt, amikor repül. Nem szeretném, hogy Magyarország túl sok menekültet befogadjon.

KRISZTIÁN
A hegesztőnek tanuló Krisztián 20 esztendős, így először szavazhat, még nem tudja, él-e a lehetőséggel, azt mondja, a haverokkal nem szoktak politizálni, de a menekültek azért szóba kerülnek, s számukra nem szimpatikusak. – Ha idejönnek, az lesz, mint Németországban, ­ölnek, erőszakolnak – jósolja –, ezért, ha elmegyek, nemmel szavazok. De aligha megyek.

Krisztiántól később megtudom, hogy nagynénje Németországban műkörmös, de az asszony sosem panaszkodott a migránsokra.

GIDA TIBOR – Nem megyünk szavazni – jelenti ki határozottan a 73 esztendős, egykor a kivitelezőiparban dolgozó férfi – Nem veszünk részt ebben a komédiában. Az egész csak azt szolgálja, hogy a Fidesz mozgósítsa az átvert embereket, és erősítse a hatalmát. Elismerem: a Fidesz csinált jót is, de többet ártott az országnak, mint használt. Dühít az arroganciájuk, hogy lekezelik, kiröhögik azokat, akik bírálják őket. Korruptak, és amikor valaki rákérdez a lopásaikra, nem felelnek vagy másról beszélnek. Átnéznek rajtunk és a saját ostoba híveiken is.

Mindamellett Gida Tibor – akinek egyetlen lánya Angliában él, és angol férjével kaszinóban dolgozik – nem akar menekülteket Magyarországon. Kifejezetten a Fidesz iránti ellenszenve miatt marad távol.
 
TAMÁS Pécstől a horvát határ felé a kérdezettek egyre nagyobb százaléka mondja azt: elmegy és nemmel szavaz. A Siklóson élő Tamás ekképp fogalmaz: – Minket befolyásol, hogy közelben van a határ, és tavaly ilyenkor naponta láttuk, hogy negyven-ötven busszal vitték a menekülteket innen Ausztriába – mondja az egyik útépítő cégnél dolgozó, 38 éves férfi. – Az a nagy mozgás nyugtalanított bennünket. Azt mondják, hogy hatszázezren jönnének az első lépcsőben.

 

Megjegyzem, hogy egyelőre csak arról lenne szó: 1294 kérelmezőről kellene eldönteni, jogosult-e a menekültstátusra. Tamás a fejét rázza: – Hatszázezer jönne azonnal. Mondták. S később akármennyi. A falvakban sok az elhagyott ház, nyilván odaköltöztetnék őket. Nem akarjuk.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

ÉRTELMISÉGI – Én elmegyek, és nemmel szavazok – mondja egy értelmiségi az egyik Szegedhez közeli faluban. Ezen a tanyás településen nem járt annyi menekülő, mint Röszkén vagy Ásotthalmon, a többség vélhetően mégis elmegy, és a nemet ikszeli be. Az itteni embereknek elég a maguk gondja, nem akarják, hogy felforduljon körülöttük a világ. A legtöbben azzal is tisztában vannak, hogy akár érvényes lesz a szavazás, akár nem, akár igennel szavaznak, akár nem, az Európai Unió azt kényszerít rá Magyarországra, amit akar.

MOLNÁR RÓBERT A magyar–román–szerb hármas határ mellett lévő Kübekháza polgármestere, az egykori kisgazda politikus, Molnár Róbert nem megy el szavazni. Szerinte ez a referendum nem is valódi népszavazás. Ha ugyanis valóban kíváncsiak lennének a nép véleményére, akkor egyszerűen csak megkérdezték volna, és nem csináltak volna előtte több milliárdba kerülő, agymosó, egy irányba befolyásoló kampányt. Nincs más céljuk, mint a hatalomkoncentráció, a kormány gyűlöletkeltő politikájának visszaigazolása – ehhez hívő keresztény embernek nem lehet semmi köze.

KŐMŰVESSEGÉD – Nemmel szavazok – mondja egy ötvenes éveiben járó kőművessegéd, aki szerint a rendszerváltás óta egyre rosszabb a helyzete. Huszonhat év alatt tíz év szolgálati időt sem gyűjtött össze, mert muszáj volt feketén dolgoznia. – Én már öreg vagyok Németországba elmenni, és nem is akarok – mondja.  – Igaza van a kormánynak: ha tömegével idetelepítik és munkára fogják a migránsokat, akkor elveszik a munkámat. Ha csak idejönnek, és segélyből tartjuk el őket, azt is a hozzám hasonlók befizetéseiből adják oda nekik. Azt akarom, hogy velem is törődjön végre valaki!

DIÓSSY LÁSZLÓ, Veszprém korábbi polgármestere, címzetes egyetemi tanár – Otthon maradok, és környezetemet is arra biztatom, ne asszisztáljanak a gyűlöletkeltéshez, ne legalizálják ezt a népszavazást. Távollétemmel tüntetek az ordas eszmék ellen. Minden magyar állampolgárnak kitüntetett felelőssége van abban, hogy a populizmus, a demagógai ne nyerjen nagyobb teret. Sokat járok az országban, azt érzékelem, az embereknek kezd elegük lenni mindabból, ami itt történik. Meglepetésként ért az utóbbi napokban, hogy jobboldali értékeket valló ismerőseim közül is sokan mondták: inkább otthon maradnak, mint hogy részesei legyenek ennek az értelmetlen népszavazásnak. Azt persze tudom, hogy a kormánypárti média agymosása nem hatástalan, tömegesen vannak Fidesz-hívők, akik mindent megszavaznának Orbán Viktornak. Szabad gondolkodású emberként, a liberális demokrácia híveként döbbenten látom: az az ember, aki egy ideig annak a pártnak a vezetője volt, amelyet én is képviseltem, most nyilvánvalóan a népszavazás érvényességét akarja elősegíteni. Fodor Gábor magatartását szégyellem...

LÁSZLÓ 38 éves győri műszaki mérnök: – Nem szavazok azokra, akik tavaly hordaként vonultak az M1-esen és betegségeket hurcolhattak volna be az országba. Nem szavazok azokra sem, akik csak azért utálják őket, hogy Orbán győzzön, mert a vezérnek mindig győznie kell. Nem szavazok a lassú felfogású szocialistákra, nem szavazok a most mézes-mázaskodó Jobbikra, nem szavazok a szélkakas LMP-re. Ha szavaznék, nemmel szavaznék, mert féltem a lányom, féltem az egészségem, de nem szavazok, mert ha szavazok, akkor valamelyik magyar pártra akaratlanul ráteszem a voksomat. De akkor is, ha nem szavazok. Úgyhogy, nem tehetek mást, csak kikérem magamnak. Ennyi.

JÁNOS Nyugdíjas vasutas Szombathelyről: – Nem kellenek ide migránsok. Dolgozni nem akarnak, nem is értenek semmihez. Meg aztán micsoda felelőtlenség gyerekekkel nekivágni a világnak. Nem is akarnak ezek nálunk maradni, odébbállnak az első adandó alkalommal. Addig miből élnek? Segélyekből? Az én nyugdíjamból ne éljenek. Lopnak, betörnek? Hozzám ne törjenek be, egy élet munkájával gürcöltem össze mindent. Lakást a gyerekeknek, akiket taníttattam, most meg az unokámnak gyűjtögetek, nem azoknak, akik jobban akarnak élni. Én talán nem akarok? Mégse veszem a nyakamba a világot, nem követelődzöm, nem sajnáltatom magam. Nemmel szavazok. Nem vagyok fideszes, utálom, hogy pökhen­diek, de ebben igazuk van. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.