A fiatalok gyors információkra vágynak, nem elmélyült fejtegetésekre

A mai fiatalok a közösségi médiából és a Wikipediáról gyűjtik az információt, és kifejezetten nehézséget okoz számukra a hosszabb, szöveges háttéranyagok feldolgozása, az ismeretek szöveges visszaadása – derül ki a BKF felméréséből, amely a Z generáció tanulási szokásait vizsgálta.
A legfiatalabbak a gyorsan megszerezhető információt részesítik előnyben: a napi tájékozódáshoz a 16 és 19 év közöttiek közel ugyanakkora arányban jelölték meg fő forrásként a közösségi médiát, mint a hírportálokat (34 és 36 százalék), míg az idősebb válaszadók körében a hírportálok vezetnek – derült ki a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola felméréséből, amelynek során 920 16 és 35 év közötti fiatalt kérdeztek meg. Ha elmélyültebb információszerzésről van szó, a fiatalabbak elsősorban a Wikipediára támaszkodnak, míg a húszas éveikben járók már a témához kapcsolódó híreket és cikkeket is átolvassák. A harmincasok pedig még a téma szakirodalmának is utánanéznek.

Nem ez az egyetlen markáns különbség azonban a korosztályok között az információk feldolgozása kapcsán: a 30 év feletti válaszadók inkább az olyan tanórákat tartják hatékonyabbnak, ahol az oktató alaposan elmagyarázza a tananyagot, a 16 és 25 év közöttiek mintegy fele viszont a látványos vizuális elemekkel kiegészített előadások anyagát tartja a legkönnyebben megjegyezhetőnek.

Az oktatásban tapasztalt nehézségek között a felmérés legfiatalabb résztvevői kiugróan magas arányban (30 százalékban) jelölték meg az egybefüggő, szóbeli összefoglalókat, mint a számonkérés módszerét – pontosan kétszer annyian, mint a 25 fölötti korcsoport.

Nem meglepő mindez azonban, ha ismerjük a korosztály sajátosságait - állítják a szakértők. – A Z generáció tagjai számára nehézséget okoz az ismeretek lineáris feldolgozása, vagy az egyirányú koncentráció: ezt mostanra tényként kezeljük – mutat rá Tari Annamária, pszichológus. – Figyelmük rövidebb ideig tart, de több pályán mozog egyszerre, és türelmetlenebbek. Éppen ezért nehezebben követik az elméleti levezetéseket – a kézzelfogható, gyakorlati példa fontos számukra.

– Az olvasás és szövegértés elmélyült figyelmet igényel, ami nem feltétlenül gyors folyamat – ez a mai fiatalok számára, úgy tűnik, nem annyira vonzó. A keresőmotorok gyorsasága a realitásban is megváltoztatta a gondolkodáshoz szükséges idő definícióját - a fiatal digitális generáció átszokott erre a sebességre. Mindebből következik, hogy a hatékony oktatásnak módszertanában a diákok megváltozott igényeihez kell alakulnia, hiszen ezeket a kognitív folyamatokat figyelembe kell vennie – véli a szakember.

– Az, hogy különböző multimédiás tartalmakkal is színesítsük az előadásokat, órákat, szinte alapvető, de ennél jóval tovább kell mennünk, ha a Z generáció oktatásáról van szó – hangsúlyozza Kis Márta, a BKF Módszertani Intézetének vezetője. – A vizualizáció, az aktivizálás és a kooperatív módszerek azok, amelyekkel hatékonyabban tudjuk átadni az ismereteket a fiataloknak. Vagyis nem elég, ha színessé-szagossá tesszük az órákat, hiszen így legfeljebb a hagyományos, frontális módszertant dobjuk fel kicsit – mutat rá az oktató, aki szerint ennél is fontosabb a fiatalok folyamatos bevonása, az óra közbeni feladatmegoldás, vagy akár a közös, online jegyzetelés.

– Ez a generáció rögtön szereti látni a munkája eredményét, és azonnali visszacsatolást vár el. Éppen ezért tartozik nálunk például online felület az egyes kurzusokhoz, ahol nemcsak a felmerülő kérdések szinte azonnali megvitatására van lehetőség, de a megszerzett tudás gyorstesztelésére is – közölte.

Vass László, a főiskola rektora szerint a képlet egyszerűnek tűnik: hatékony szakembert adni a munkaerőpiacnak csak hatékony tudással lehetséges. – Ehhez azonban hiba lenne elvárni, hogy a hallgató alkalmazkodjon az elavuló oktatási és értékelési módszerekhez. A jól működő felsőoktatásnak élen kell járnia nemcsak a képzési tartalom, hanem a módszerek fejlesztésében is. Csak a Z generáció attitűdjeit figyelembe vevő oktatási folyamat érheti el a célt: a diplomások kívánatos kompetenciáinak eredményes fejlesztését – fogalmazott.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.