A "fej nélküli hölgy" vallomása

Dombóváron legfeljebb a hónap végén tarthatja meg alakuló ülését a városi képviselő-testület, mivel az önkormányzati választáson vesztes Fidesz minden jogorvoslati fórumig elmegy, hogy az eredményt megsemmisítse.

A 20 ezer lelkes, Tolna megyei városban egy civil szervezet, a – baloldal által is támogatott - Természetesen Dombóvár jelöltjei győztek valamennyi egyéni körzetben, és Szabó Loránd polgármester is e csapat színeiben indulva nyert újra.

A Fidesz-KDNP pártszövetség – amely korábban abszolút többségben volt a 12 tagú testületben, most viszont csak két képviselőt tudott bejuttatni – nem nyugodott bele az eredménybe, s először azért fellebbezett, mert szerették volna, hogy újraszámolják a voksokat három körzetben. A helyi és a területi választási bizottság elutasította a fellebbezést.

Ezt követően újra a helyi választási bizottsághoz fordult a Fidesz, mivel birtokukba jutott egy videofelvétel, amelyen egy ismeretlen hölgy – akinek az operatőr a fejét nem mutatja – arról beszél, hogy Szabó Loránd a nyílt utcán pénzt adott a helybéli romáknak azt kérve: szavazzanak rá, és sms-sel mozgósítsák ismerőseiket ugyanerre.

Az előbbiekre építve fordult a Fidesz újra a helyi választási bizottsághoz, de a grémium elutasította az állítólagos szavazatvásárlásról szóló beadványt. A párt hétfőn fellebbezett a területi bizottságnál. Kerecsényi Márton, a Fidesz dombóvári szervezetének elnöke – kérdéseinkre válaszolva – elmondta, hogy ha újra elutasítják beadványukat, akkor a Pécsi Ítélőtáblához fordulnak.

Amennyiben a bíróság sem lát okot a választás eredményének megsemmisítésére, akkor 29-én esküt tehet az új testület. Mindezzel párhuzamosan viszont nyomozás folyik, hogy történt-e a szavazatvásárlás Dombóváron. A Nemzeti Nyomozóiroda az elmúlt napokban – információink szerint – 80-100 embert meghallgatott az ügyben. A vizsgálat eltarthat akár hónapokig, ám ez nem késlelteti az alakuló ülés megtartását.

Szabó Loránd tudósítónknak cáfolta, hogy bárkinek fizetett volna a voksért. A polgármester szerint az említett – s immár a neten is elérhető – felvételt fideszes támogatottságú kihívójának, Vida Tamásnak az egyik ismerőse készítette. Az „operatőr-riporter" a Vida által vezetett önkormányzati cég, a városgazdálkodási kft. biztonsági főnöke, s a megszólaló hölgy a felvételt készítő férfi fiának 19 éves barátnője, mondta Szabó. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a biztonsági főnök a választ sugalmazó kérdésekkel mondja el „hogyan történt a voksvásárlás", s a városban „fej nélküli lány"-nak titulált tanú csak igenekkel válaszolgat.

Vida Tamás elképzelhetőnek tartotta, hogy a kérdező valóban az ő biztonsági főnöke, ám hozzátette: nem volt szerepe a videó megszületésében, s a kamera által levágott fejű hölgyet nem ismeri. Vida úgy tudja, hogy a napokban többen is hasonló vallomást tettek a voksvásárlásról, s ez is indokolja a nyomozást.

Szabó nevetségesnek tartja e vádakat, s szerinte arról van szó, hogy a Fidesz nem tud belenyugodni a megsemmisítő dombóvári vereségbe. Ám a kudarcot nem csalás okozta, mondta a polgármester, hanem az, hogy a Fidesz az elmúlt négy évben csak gátolta az érdemi munkát a városban, amiképp jogi akadékoskodásával most is ezt teszi.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.