Budapest még mindig liberális fellegvár, de a falvakban mindent visz a Fidesz

A pártválasztó szavazók között a Fidesz-KDNP 49 százalékon áll, a Jobbik 22 százalékot kapna, az MSZP-t 19 százalékuk támogatja, az LMP-t és a DK-t pedig 4-4 százalék – derül ki a Republikon Intézet friss közvélemény-kutatásából.

A direkt pártpreferencián túl külön vizsgálták azt, hogy a választók milyen kormányt szeretnének a következő választás után. A jövőbeni kívánt kormány alapján a társadalom negyede szeretné, ha továbbra is a Fidesz kormányozna, 18 százalék a baloldali, liberális pártok részvételével felálló kormányt szeretne, míg a szavazók hatoda tartaná a legjobb forgatókönyvnek, ha a Jobbik irányítaná az országot 2018 után. A válaszadók negyven százaléka ugyanakkor nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre: mind a bizonytalan, mind a rejtőzködő szavazók komolyan tudják befolyásolni a végleges választási eredményt.

Az ideálisnak tartott kormány választása jelentős eltérést mutat településtípusonként vizsgálva: Budapesten a baloldali, liberális kormány támogatottsága a legmagasabb, a fővárosiak negyede várja, hogy ők alakítsanak kormányt. Fidesz-kormányzást 18, míg Jobbik vezetést a budapestiek 16 százaléka szeretne. A megyei jogú városok között kisebb a baloldal előnye, itt 2 százalékponttal többen szeretnének baloldali, liberális irányítást, mint hogy a Fidesz folytasson.

A vidéki városok körében már egyértelmű a kormánypárt előnye a baloldal és a Jobbik előtt, ám a legnagyobb különbséget a községi szint hozta: az itt élők között kimagasló a Fidesz kormányzásának támogatása. Jól látszik, hogy közöttük jóval kevesebben vannak azok, akik nem tudtak ideális kormányt választani – a jobboldal egyébként hagyományosan erős ebben a közegben, ám a Fidesz és a Jobbik közötti aránytalanság meglepő. A vidéki városokban és községekben a baloldali, liberális kormányvárók valamint a Jobbik kormányzást preferálók között lényegében nincs különbség, e két települési szinten egyformák az erőviszonyok.

A Fidesz-kormány folytatásának támogatása a legfeljebb 8 osztályt és szakiskolát végzettek között a legmagasabb: 31 illetve 29 százalék. A szakközépiskolát vagy gimnáziumot végzettek között a Fidesz és a baloldal fej-fej mellett áll, míg a felsőfokú végzettséggel bírók között a baloldali, liberális kormány várása a leginkább támogatott.

A vizsgálta szerint a válaszadók több mint fele szerint a kormány összességében jól kezelte a menekülthelyzetet: 57 százalék válaszolt így, míg 19 százalék nem értett egyet ezzel az állítással. Minden ötödik válaszadó köztes álláspontot választott, azaz úgy gondolta, hogy részben jól, részben rosszul dolgozott a kormány. Ez jól magyarázza, miért építi a Fidesz, illetve Orbán Viktor a 2016-os politikáját erre az ügyre: a társadalom a menekültek kérdésében jóval kedvezőbben ítéli meg a kormány teljesítményét, mint általánosságban vagy más témák kapcsán.

A baloldali, liberális kormányt akarók 36 százaléka szerint nem végzett jó munkát az Orbán-kormány, 38 százalék szerint viszont igen. A menekültkérdés fontosságát és relevanciáját jól jelzi, hogy a válaszadók csupán három százaléka nem tudta vagy nem akarta megítélni a kormány teljesítményét.

 

 

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.