A Duna TV-s gyanús szerződések ügyében zárul hamarosan a nyomozás

A Népszabadság információi szerint a Cselényi László elnöksége idején kötött gyanús Duna TV-s szerződések ügyében a hatóságok a napokban lezárják a nyomozást.
A Népszava kedden számolt be arról, hogy a NAV lezárja a nyomozást, amelyben azt próbálták feltárni, hová vándoroltak a köztelevízió sorozataira fordított százmilliók. A lap szerint a meggyanúsított cégek irreálisan magas összegekért szerződtek a köztévével, de tényleges munkát nem végeztek, hanem továbbszerződtek valódi produkciós cégekkel, amelyek a felvett közpénzek töredékéért készítették el a sorozatokat.

A Népszava szerint az ügynek 5 gyanúsítottja van, a kártétel több mint 550 millió forint. 2010 óta nyomoznak az ügyben, amelyet várhatóan csak a választás után zárnak le. A lap szerint a kormányhoz, illetve a Fideszhez közeli emberek is érintettek az ügyben, az érintett cégek többsége már felszámolási vagy végrehajtási eljárás alatt áll, némelyik cégnek több mint 100 millió forintos tartozása van.

Információink szerint ez az az ügy, amelyben a Duna TV kuratóriumának fideszes és kereszténydemokrata tagjai 2010 nyarán átadták a rendőrségnek a televízió gyanús szerződéseit, mert megítélésük szerint "hanyag, súlyosabb esetben hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúja vethető fel".

Lapunk akkori beszámolója szerint Szabó László, a Duna TV-s botrányt kirobbantó fideszes kurátor azzal indokolta a feljelentést, hogy Cselényi László, a Duna TV akkori elnöke elnöke nem adott részletes tájékoztatást a kérdéses szerződések megkötésének körülményeiről, és arról, hogy miért volt szükség pár hónapja bejegyezett cégek beiktatására a Duna TV és a televíziós alkotásokat legyártó produkciós cégek közé.

Szabó László azt mondta, hogy a dokumentumokon szereplő cégek az eredeti összeg 30 százalékáért adták tovább megrendeléseiket. Akkori közlése szerint a Duna TV irreális áron vásárolt filmalkotásokat is, a filmvásárlásokban közreműködő cégek pedig összefüggésbe hozhatóak a filmgyártásra szerződött közvetítő vállalkozásokkal.

Szabó László 2010 nyarán több sajtótájékoztatón foglalkozott azzal, hogy a gyanú szerint nemcsak a See Walker és a Jadedragon produkciós irodák adták tovább százmilliós nagyságrendű szerződésüket filmsorozatok gyártására, hanem további cégek is; a kurátor szerint a televízió a Gézengúzok című fikciós sorozatra 231 millió forint értékben szerződött az Arac produkciós irodával, amely a szerződést 72 millió forintért adta tovább egy gyártó cégnek.

Így nagyjából 160 millió forintot "nyelt le" ez a cég, amely összesen három produkcióra szerződött a televízióval - mondta akkor Szabó. A Meyer Consulting Kft. nevű cég - amelyet ugyanakkor jegyeztek be, amikor az Aracot, és tulajdonosuk is ugyanaz - százmilliós nagyságrendben szerződött a Duna Televízióval - közölte a kurátor.

Ismertette: a meglévő dokumentumfilmek és játékfilmek vásárlására megbízott Waterfall Television Kft., - amely 210-220 millió forint értékben szállít filmeket a televíziónak - ugyanarra a címre van bejegyezve, mint a See Walker Television Kft. Továbbá egy amerikai bejegyzésű, Apokalipszis nevű céget, amelynek 300 milliós megrendelése van a tévétől, ugyanaz az ember képviselte a filmek átadás-átvételekor, mint a Waterfall Television Kft.-t.

Az ügyre Cselényi László, a Duna Televízió Zrt. elnöke akkor úgy reagált, hogy a Duna Televíziót ért rágalmak leginkább a jereváni rádiós viccekre emlékeztetnek, majd néhány nappal később távozott a Duna TV éléről.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.