galéria megtekintése

A drótakadály majdnem kész, de ugyanannyian jönnek, mintha nem is lenne

26 komment


Tanács István

Változatlan tömegben jönnek át az illegális migránsok a magyar-szerb határon, noha a Csongrád megyei szakaszon már tényleg majdnem kész a pengésdrót-akadály. Ásotthalom és Röszke térségében továbbra is özönlenek a menekültek.

Még szürkület van, amikor fotós kollégámmal megérkezünk a hosszú évek után újra megnyitott régi röszkei határátkelő közelébe. Az út két oldalán gaz és bokrok. Egy fekete hajú fiatalember les ki a lombok közül. Nem a rendőrség jött, de nyilván nem is az, akit várt. A fényképezőgép neszére hat-nyolc fiatal férfi egyenesedik föl, elindulnak az autópálya és a régi 5-ös út közt. Feszültek, nincs kedvük magukról beszélni, azt kérdezgetik, nem tudnánk-e taxit küldeni értük. A fejünket rázzuk, mire elindulnak az autópálya és a régi 5-ös út közt a dzsuvában – nem tudják, hogy mindjárt a benzinkút bejáratához érnek; ott várnak rájuk a rendőrök.

Van embercsempésznek látszó, telefonjába temetkező, európai vonású ember is, meg a körforgalom gazos közepén világító lámpákkal parkoló autó. A másik oldalon is bokrok – 4-5 migráns óvakodik ki egy aszfaltozott lejáróról. A rendőrök a kisbuszba szólítanák őket. Egyikük elfut, de nem mer keresztülrohanni az autósztrádán, visszakísérik. A rendőrök figyelmeztetnek egy férfit és egy nőt, akik láthatóan nem paprikát kapálni jöttek ki a sötéttel a határ közelébe. Ismerhetik őket, de tettenérés nincs, nem tudnak velük mit kezdeni.

Hajnali köd lebeg a hőségtől kiégetett, majd a hetes esőtől eláztatott kukorica- és napraforgó-földeken. Röszke fölött vörösen kel föl a nap. Ahol a Szeged-Szabadka vasútvonal keresztezi a Röszkéről a határállomásra vezető utat, színes sátrak előtt tábortűz parazsa piroslik. A sátrak talán a Sziget Fesztivál lakóinak ajándékfelajánlásából kerültek ide. A legalapvetőbb szolgáltatást két mobilvécé testesíti meg.

 
Az éjjel érkezett migránsokat nemrég szállították el, de a vizes kukoricásban pokrócba, esőkabátba burkolózva már közeledik az újabb csapat. Az ideiglenes táborhelyen fiatal készenléti rendőrök várják őket.

A mintegy húsz sötét bőrű, fiatal férfi kicsit hezitál, hogy szétfussanak-e, mire az egyik rendőr megnyugtatóan int nekik. Átkászálódnak az út menti árkon, odaballagnak a sátrakhoz és az elhagyott tábortűzhöz.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

A migránsok által használt határszakaszon most ez a legforróbb pont. Elsősorban a vasúti pálya miatt. Fotós kollégámmal egy legelőn át közelítjük meg azt a pontot, ahol a vasút keresztezi az országhatárt. Jobbra és balra, ameddig a szem ellát, immár tényleg kész a gyorstelepítésű drótakadály – de a vasútnál vagy 30 méteren hiányzik a pengésdrót. Nagyon sok menekült lép be ott Magyarországra – gyakorlatilag semmilyen kockázat nincsen.

A rendőrök a határ mentén kitaposott úton állnak, integetnek, hogy menjenek csak tovább a sínek mentén.

A párás ellenfényben idelátszik a kék sátras gyűjtőpont, meg az ott várakozó rendőrkocsi.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Szerb rendőrt vagy határőrt nem látni a túloldalon. Az újabb csoport menekült mögött föltűnik a reggeli vonat – még szerb területen ide-oda ugrálnak előtte, míg végül szabad lesz az útja, és átvánszorog a határon. Vegyes csoport jön mögötte – férfiak, nők, gyerekek. Egy nagyobb kislány sír, kézen fogva vezetik. Egy kisebb fiút az édesapja cipel a nyakában. Egy nő kerekes bőröndöt döcögtet a talpfákon. Látszik, hogy mindenük abban a bőröndben van. Nem akarják a fotózást. Nem akarnak mondani magukról semmit.

Látszik arcukon a megkönnyebbülés: az Európai Unióban vannak.

Az élénk kék sátraknál egy férfi leborul, és imádkozik. Egy fiatalember elnyűtt strandpapucsban tette meg az utat. Lábán a zokni elkoszolódott, elázott. A sátor előtt lábbelit vált: egy nylonzacskóból vadonatúj Nike sportcipőt és új zoknit vesz elő, fölhúzza, a többiek tetszésnyilvánítása közepette. A rendőrök megkérnek néhány férfit, hogy szedjék össze a szétdobált szemetet, egyikük duty free shopos nylontáskába gyűjti az elszórt papucsokat és ásványvizes üvegeket.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Elmegyünk egy darabon a határkerítés mellett. Körülbelül 50 méterre attól a helytől, ahol a vasútvonalon akadálytalanul bejöhetnek a migránsok, szemét jelzi, hogy átkeltek a pengésdrót akadályon.

Több helyen kar vastagságú ágak hevernek – azzal egyszerűen fölemelik, vagy kihúzzák az alsó pengésdrótot, és a másik két tekercs alatt pedig átbújnak.

A tartóoszlop mellett könnyű kihúzni, elég kézzel letekerni a karóra csavart, drótból készült tartóhevedert. Egy másik helyen hálózsákok lógnak a dróttekercsen. Szinte minden alkalmas lehet rá, hogy megfogják a pengésdrótot: vatta, vastagabb pulóver. Valaki még egy fekete zseblámpát is hagyott ott, ahol a csoport áthatolt a kerítésen, jó lesz a következőknek.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Mórahalom határszakaszán kevesebb a migráns, de amikor meglátogatjuk a mintaszakaszt, amelynek két végén néhány kilométeren már felépült a végleges megoldásnak szánt kettős kerítés, két afrikainak tűnő férfi ücsörgött az építők részére eszkábált padon. Ők nem mondták, más meg nem tudta, hogyan jöttek át – várták a rendőrautót.

Ásotthalmon a szokott kép fogadott: a Kissori úton kisebb-nagyobb csoportokban gyalogoltak a menekültek Mórahalom irányába. A királyhalmi határátkelőhöz vezető út és a Kissori út kereszteződésében vagy ötven illegális határátlépő ült a megszokott helyen. Néhányuknak kisebb sérülést okozott a pengésdrót, őket a rendőrök fertőtlenítőszerrel kezelték. Az ásotthalmi mezőőrök szerint még mindig vannak szakaszok, ahol nem épült meg a pengésdrót-akadály, holott már másodszor állították ezt a Belügy- és hadügyminisztérium vezetői. De ahol megépült, ott sincs visszatartó hatása: ugyanannyian jönnek, mintha nem is lenne. Vasárnap 26 csoportban 1199 illegális bevándorló érkezett, köztük 117 gyermek.

A nyomás növekszik. A macedón hatóságok erővel sem tudták feltartóztatni a menekülőket a görög határon. Több ezer menekült tört át a kihirdetett rendkívüli állapot, a drótakadály és a rendőrkordon ellenére, ezért Macedónia visszatért ahhoz a gyakorlathoz, hogy minél előbb áthajtsa magán a menekültek tömegeit. Újabb vonatokat állított üzembe, mint ahogyan Szerbiában is újabb buszokat indítottak, hogy Belgrádból mielőbb a magyar határra fuvarozzák a menekülteket. Szerbiai hírek szerint egyedül vasárnap 7 ezer migráns lépett Szerbia területére, akik a gyors és formális hatósági regisztráció után szervezetten utaznak tovább Magyarország felé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.