A devizahitelesekért tüntetett, terrorgyanú miatt ítélték el

Miczán József ironikus akcióval akarta a közvélemény figyelmét felhívni a devizahitelesek sorsára. A bíróság emberölés előkészületének bűntette miatt elítélte a férfit – írja a a boon.hu.

Miczán 2013. március 29-én az interneten nyilvánosságra hozta az országgyűlés elnökéhez címzett „Fogadalom” felhívását, melyben vállalta, hogy azt az országgyűlési képviselőt, aki nem szavazza meg az oldalon található devizarabszolga-felszabadító törvényt, „alkalom kínálta időben, helyen és módon kivégzi”. Szándéka megerősítése érdekében népszavazási kezdeményezéssel fordult az Országos Választási Bizottsághoz. Az aláírásgyűjtő íven az alábbi kérdést tette fel: „Egyetért-e ön azzal, hogy – a népirtás leállítása érdekében – tízmillió forint vérdíjat kapjon, aki a weboldalon rögzített törvényt meg nem szavazó országgyűlési képviselőt 48 órán belül kivégzi?” Az OVB nem adott szabad utat a népszavazási kezdeményezésnek.

Az ügyészség mind­ezek alapján terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette miatt emelt vádat Miczán József ellen. A Miskolci Törvényszék bírói tanácsa tavaly júliusi elsőfokú ítéletében azonban nem találta bűnösnek Miczán Józsefet. Az indokolásban kifejtették, hogy a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettének megállapításához az ítélkezési gyakorlat megkívánja, hogy a fenyegetés állami szervhez intézett, konkrét, közvetlen és komoly legyen. „A vádlottnak az aláírásgyűjtő ív hitelesítését célzó kérelme az Országos Választási Bizottsághoz – állami szervhez – intézett beadvány, azonban az pusztán kérdéseket tartalmaz, amely kizárja a kérelem tartalmának fenyegetésként történő értékelését. Mivel pedig fenyegetésként nem értékelhető, így bűncselekmény sem állapítható meg. A vádlott üres fenyegetést használt, maga sem gondolta komolyan a személy elleni erőszakos bűncselekmény megvalósítását, azzal a közvélemény figyelmének felhívását kívánta elérni a devizahitelesek problémáira” – fogalmaz az indoklás.

A Miskolci Törvényszék ezek alapján felmentette Miczánt. De mivel az ügyész fellebbezett, a Debreceni Ítélőtáblán folytatódott a per. A fellebbviteli bíróság megváltoztatva a felmentő ítéletet bűnösnek mondta ki a férfit terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés vádjában, és ezért őt 10 hónapi fogházbüntetésre ítélte, a végrehajtást 2 év próbaidőre felfüggesztve. Az újabb fellebbezés nyomán a Kúria május 10-i jogerős döntésében helybenhagyta a büntetési tételt: 10 hónap fogház, 2 évre felfüggesztve, de megváltoztatta a bűncselekmény minősítését: terrorcselekménnyel való fenyegetés helyett ember­ölés előkészítése.

– Ez azt jelenti, hogy már nem terrorista vagyok, hanem egy gyilkos – kommentálta a helyzetet Miczán. – Természetesen felülvizsgálati kérelemmel fogok élni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.