Schiffer és Karácsony is levelet írt a Deutsche Telekom vezérének

A Deutsche Telekom vezérigazgatójától vár megnyugtató választ az LMP és az Együtt-PM. Karácsony Gergely és Schiffer András is levelet írt a vezérigazgatónak.
Timotheus Höttges a magyar kormányfő oldalán (archív)
Timotheus Höttges a magyar kormányfő oldalán (archív)
Kurucz Árpád / Népszabadság

Nyílt levelet tett közzé Karácsony Gergely, az Együtt-PM szakpolitikusa Timotheus Höttgeshez, a Deutsche Telekom vezérigazgatójához, Schiffer András, az LMP társelnöke pedig Facebook-oldalán tette közzé levelét.

"Mint bizonyára Ön is értesült róla, hétfő este a tulajdonos menesztette Magyarország egyik legolvasottabb hírportálja, az Origo.hu főszerkesztőjét. Ehhez természetesen munkáltatóként joga volt, az azonban, hogy valami jogszerű, még nem jelenti azt, hogy etikus is" – írja levelében Karácsony Gergely. Megjegyzi azonban, hogy Lázár János "nyúlt a főszerkesztő után", és ezt ezidáig senki nem cáfolta megnyugtató módon. Mint írja, ha ez így van, "Magyarországon súlyosan sérült a sajtó szabadságának és a szabad véleménynyilvánításnak alapelve, mely az egész nyugati civilizáció egyik építőköve".

Levelében hangsúlyozza: "erős a gyanúnk, hogy a tulajdonos döntésének hátterében egy 300 milliárd forint (egymilliárd euró) értékű üzlet lappang, mellyel Lázár János államtitkár megzsarolta a lap tulajdonosát, melyben az Önök cége a legnagyobb részvényes". Karácsony ezután azt kéri, a vezérigazgató nyugtassa meg, hogy szó sincs arról, hogy az Deutsche Telekomnál ilyen megtörténhet!

Schiffer András is azzal kezdi levelét, hogy ismerteti a helyzetet, és hangsúlyozza: "máris pletykák kaptak szárnyra, hogy a Deutsche Telekom azért huny szemet az emberi és politikai jogok lábbal tiprása felett, mert magyar állami megrendelésben reménykedik, vagy profitját megnyirbáló újabb különadótól tart". Ezután emlékezteti az elnököt, hogy "a Deutsche Telekom olyan országban működik, amely saját keserű példájából tanulva mára a világ egyik legstabilabb jogállama, amely az egész világnak példát mutat az emberi jogok és az emberi méltóság védelme terén. Kiterjedt intézményrendszer, évtizedes felvilágosító munka és példátlan társadalmi összefogás vezet oda, hogy a fent leírt történet Németországban nem játszódhatott volna le".

Schiffer meggyőződése, hogy azok a német kis- és nagyrészvényesek, köztük a német állam, nem tűrnék el, hogy egy botrányba keveredett politikus csak úgy kirúgassa egy újságtól a leleplezőjét. Mint írja, ez az értékítélet változatlan akkor is, ha ez egy másik országban történik.

Schiffer arra kéri az elnököt, hogy "ezt az ügyet szíveskedjen a Deutsche Telekom igazgatótanácsa és közgyűlése elé vinni, és alaposan kivizsgálni".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.