„A demokrácia utolsó bástyája is elesett”

Egyöntetűen elítélték az Alkotmánybíróság hétfői döntését a baloldali ellenzéki pártok. A nyilatkozatok egyetértenek abban, hogy a Fővárosi Közgyűlésre vonatkozó választási szabályok jelen viszonyok között kizárólag a Fidesznek kedveznek, és ezt a választást torzító szándékot szentesítette most a taláros testület.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja az Alkotmánybíróság döntését, mert az a Fideszt segíti abban, hogy támogatottságánál sokkal jobb eredményt elérve szerezzen többséget Budapesten.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője sajtótájékoztatóján azt mondta: a demokrácia utolsó bástyája is elesett, miután az alaptörvényt tiszteletben tartó bírák már kisebbségben vannak az AB-ben. Kijelentette: a testület a Fidesz választási csalásról szóló javaslatát erősítette meg.

Hangsúlyozta, a Fidesz választási csalásra készül Budapesten és ennek lehetőségét nem hárította el minden elemében az AB, amely nem változtatott érdemben a jogszabályon a tekintetben, hogy a választást arányosabbá tegye. Horváth Csaba szerint így nem a többség akarata érvényesül a fővárosban. Úgy vélte, ezt a problémát a kettős többség elve sem oldja meg.

 

„Kizárólag a Fidesz hatalmi érdekét szolgálja”

 

Az Együtt-PM társelnökei szerint bár az Alkotmánybíróság eltörölt egy súlyosan alkotmánysértő rendelkezést az önkormányzati választást szabályozó törvényből, a választási eljárás rendszere továbbra is csak a Fidesz hatalmi érdekét szolgálja.

Az Együtt-PM két társelnöke, Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor reagálásukban közölték: a szövetség fenntartja azt az álláspontját, hogy a kettős többségi döntés rendszere alkotmányellenes.

Értékelésük szerint az önkormányzati választást szabályozó törvény továbbra is csorbítja a budapestiek népképviseletét, sérti az egyenlő választójogot, és "kizárólag a Fidesz hatalmi érdekét szolgálja".

Nem elhanyagolható szerintük az a részlet sem, hogy a mostani Ab-döntés "egy nagyon megosztott testületben született, amelyben a Fidesz által pozícióba juttatott tagoknak nyilvánvalóan anyapártjuk felé hajlott a kezük". "Az, hogy még a fideszes többségű AB is talált benne kivetnivalót, bizonyíték arra, mennyire rossz ez a törvény" - írták közleményükben az Együtt-PM társelnökei.

 

Kettészakadt Alkotmánybíróság

 

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a budapestiek a legnagyobb vesztesei az AB hétfői döntésének.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt elnökségi tagja fővárosi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a testület részben megállapította, hogy a jogszabály sérti az egyenlőség alkotmányos elvét és ezért semmisítette meg a töredékszavazatok elosztását szabályozó rendelkezés. Ugyanakkor az AB „arcpirító módon” változatlanul hagyta a polgármesterekre vonatkozó szabályozást, így a kevés szavazattal mandátumot szerző polgármesterek ugyanolyan jogosítványokat kapnak majd, mint akikre sokan voksoltak.

A DK szerint az AB véglegesen kettészakadt a kormány és a Fideszt „szolgai módon kiszolgáló”, valamint a szakmai tisztességükre ügyelő alkotmánybírákra.

Amint arról beszámoltunk, az Alkotmánybíróság hétfői határozatában megállapította: a kompenzációs listás mandátumok kiosztásának szabályai kivételével nem alaptörvény-ellenesek az új fővárosi választási rendszer szabályai. Lényegében tehát a Fidesz akarata érvényesülhet, és a lakosság kisebb részének támogatásával is többséget szerezhet a közgyűlésben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.