A csaló bűnéért a becsületesen dolgozó tanárokat büntetik

Egy éve állami normatíva nélkül működik a győri Fundamentum-iskola, azóta a tanárok fizetésük töredékét kapják csak. A kisalfold.hu riportjából kiderül, hogy a minisztérium büntetőeljárás miatt nem utalja a pénzt. Tanárok, szülők, diákok tiltakoztak a héten.

„Azért küzdünk, hogy a minisztérium ne vegyen semmibe minket” – hangoztatta Takács István, a győri Fundamentum-iskolában tartott tiltakozás szervezője a diákok és a pedagógusok előtt elmondott beszédében. A demonstrációra azért került sor, mert az óvodával, általános iskolával és gimnáziummal rendelkező intézmény 14 hónapja nem kapja meg az állami normatívát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arra hivatkozva vonta meg a pénzt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott tájékoztatás szerint az iskolát fenntartó Keresztény Családi Gyülekezet Vallási Egyesület ügyében nyomozás folyik költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt. A nyomozás időközben befejeződött, s a NAV az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Győri Járási és Nyomozó Ügyészségnek.

Lapunk kérdéseket tett fel a tárcának. Korábban az iskolának, szülőknek küldött több levélben kifejtette: az állami támogatás nem folyósítható, ha annak jogosulatlan igénybevételével vagy az intézmény működésével összefüggésben büntetőeljárás folyik. Az Emmi leszögezte: nincs jogköre, hogy a helyzet kialakulásáért felelős magánfenntartó helyett intézkedjen.

Konczné Jobbágy Eszter iskolaigazgató ugyanakkor lapunknak azt mondta: a Győri Járási és Nyomozó Ügyészségtől írásban megkapták, hogy az eljárás természetes személyek, és nem az egyesület ellen folyik. A megvádolt korábbi vezető már nincs a civil szervezetben, amelyben tisztújítást is tartottak. Ezért nem értik, miért nem kapják meg a pénzt, miközben a gyerekek tanítását, nevelését továbbra is végzik. Ezt az Emmivel levélben közölték, amelyre azonban négy hónapja nem érkezett válasz.

Az igazgató hozzátette: a tárca a köznevelési támogatás havi ötmillió forintos összegét utalja csak, a tízmilliós normatívát nem. Emiatt a tanároknak csupán bérük harmadát fizetik, valamint elmaradtak a közüzemi díjak egy részével is. Tartozásaik elérték a 120 millió forintot.

A tiltakozás imádsággal zárult: a jelenlévők áldást kértek a szerintük ügyükben hibát hibára halmozó minisztérium munkatársaira.


Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.