galéria megtekintése

A CÖF-nek nem elég a kamu támogatókból

6 komment


Czene Gábor

A Magyarországi Evangélikus Egyház semmilyen megállapodást nem kötött a CÖF-fel, a Civil Összefogás Fórummal. A békemeneteket szervező kormánypárti szerveződés honlapja ennek ellenére az evangélikus egyházat is az „együttműködő partnerek” sorában tünteti fel.

Csizmadia László, a CÖF vezetője
Földi Imre / Népszabadság

Hasonló volt a helyzet a reformátusok zsinati irodájával, amelyet végül levettek a CÖF-ös listáról.
Milyen formában és milyen megfontolásból támogatják a CÖF-öt, pénzbeli támogatás esetén mekkora összegről van szó? – a közelmúltban ezzel a kérdéssel kerestünk meg tucatnyi szervezetet. Arról a listáról szemezgettünk, amelyet a CÖF tett közzé a „támogatók" címszó alatt.

A szervezetek jelentős része nem reagált, mások elcsodálkoztak: nem is tudtak róla, hogy bármilyen módon támogatnák a CÖF-öt. Különleges esetként említhetjük a Magyarországi Református Egyház zsinati irodáját, amelyről a Csizmadia László vezette „civil összefogás" azt állította: a Népszabadság csupán fantáziálta, hogy a CÖF a támogatói között szerepelteti. Pedig a zsinati iroda is rajta volt a listán. A reformátusok közölték lapunkkal, hogy a zsinati iroda „nem áll semmilyen hivatalos kapcsolatban a Civil Összefogás Fórummal (CÖF), így nem is vagyunk támogató szervezete".

 

Cikkünk nyomán a reformátusokat levették a CÖF honlapjáról, és ugyanígy jártak el azokkal a civil szervezetekkel is, amelyekről említést tettünk. Ma már hiába keressük a felsorolásban a Magyar Pumi Klubot, a Magyar–Tadzsik Kulturális Kapcsolatok Egyesületét, az Ócsai Birkózókat Támogató Egyesületet, a Rendészeti Kiképzők Szövetségét, a Terézvárosi Nosztalgia Dalkört vagy a Várpalota–Pétfürdői Kertbarát Kör Egyesületet. A „támogatók" címszó is módosult, a CÖF honlapján helyette újabban a „partnerek" és az „együttműködő partnerek" meghatározás olvasható.

A jelek szerint a Csizmadia-féle társaság mostanában energiái jelentős részét a lapunk elleni kirohanások megszövegezésével tölti. Talán ezzel magyarázható, hogy az immáron szűkített szervezeti felsorolás sem mentes a pontatlanságtól.

A CÖF partnerei között találjuk a Magyarországi Evangélikus Egyházat is. Valószínűleg tévedésből. Az evangélikusok országos irodája a CÖF-fel való kapcsolatot firtató kérdésünkre közölte: a Magyarországi Evangélikus Egyház a „Civil Összefogás Fórummal sem szóban, sem pedig írásban nem kötött együttműködési, illetve partneri megállapodást".

Azok számára, akik elkötelezetten hisznek az emberi jellemfejlődésben, jó hírrel is szolgálhatunk. A CÖF egyik korábbi közleménye „tényszerű" állításként számolt be arról, hogy egyszázalékos felajánlásként több pénzt kapott az adófizetőktől, mint például a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért). Miután megírtuk, hogy ennek pont az ellenkezője igaz, és a TASZ-t – amely máskülönben a CÖF-től eltérően sosem nevezte magát az ország egyik legnagyobb civil szervezetének – többször annyi adófizető támogatta, a CÖF „adminisztratív hibára" hivatkozva elnézést kért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.