galéria megtekintése

„A cigánytelep felé kanyarodnak, aztán véletlenül felgyullad valami”

Látszólag béke van Gyöngyöspatán, öt évvel azután, hogy szélsőjobboldali szabadcsapatok masírozása verte fel a mátrai település csendjét, tavaly pedig több roma család házát is felgyújtották ismeretlenek. A béke valóban látszólagos, lassan múlik a keserűség, az indulat és a félelem.

– Tudjuk, hol vannak. Délután érkeznek autókkal vagy motorokkal, és befészkelik magukat az egyik családhoz. Este aztán tesznek egy kört csapatostul, és mindig a cigánytelep felé kanyarodnak. Aztán véletlenül felgyullad valami, de ők addigra már rég elmentek,

csak a hamu marad utánuk.

Egy gereblyére támaszkodó asszony meséli mindezt Gyöngyöspatán, a polgármesteri hivataltól néhány méterre. Arca barnára cserzett, fogai hiányosak. Közmunkában dolgozik, tucatnyi asszonytársával együtt, a falut tartják rendben. Mikor azt mondja, hogy továbbra is élnek itt romákat gyűlölő csoportok, valamennyien bólogatnak. Aztán egyikük megjegyzi: igaz, amióta saját őrsöt kaptak, esténként sűrűbben járőröznek a rendőrök, mint korábban, és talán ennek köszönhető, hogy nem történt nagyobb balhé.

 

A kezükön számolgatják, hány családnál történt „érdekes tűzeset" az utóbbi években. Elsőként egy négygyerekes famíliát említenek. Ott a hajnalban arra járó rokonok vették észre, hogy ég a ház, így szerencsére ki tudtak menteni mindenkit.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Tavaly karácsonykor egy olyan ház gyulladt ki különös körülmények között, ahová egy kétgyermekes cigány család akart beköltözni – ennek a háznak a kapujára előtte a „Meghaltok" feliratot írták ismeretlenek, ennek ellenére a rendőrség akkor nem indított eljárást.

– Azt javasolták a rendőrök, mossam le a feliratot és felejtsem el, ami történt, úgy mindenki jobban jár

– mondja az édesapa, akit szintén közmunka közben találunk. A temetőben száraz gallyakat éget két másik férfival együtt.

Egy régi, lakatlan parasztházat vásároltak meg a központban: nem akartak a cigánytelepre költözni, hisz épp az volt a céljuk, hogy beilleszkedjenek a falu életébe. (Noha Gyöngyöspata hivatalosan város lett két éve, következetesen mindenki falunak hívja az egyébként tényleg falusi jelleget mutató települést. – A szerk.) Kora tavasszal láttak volna neki a ház felújításának, ennek tett keresztbe a gyújtogatás. Elektromos hiba nem lehetett, hisz a házba még nem volt bevezetve az áram. Az egyik szoba és a tetőszerkezet égett meg, a tüzet a gyöngyösi tűzoltók fél óra alatt eloltották. Felmerült az idegenkezűség gyanúja, ezért vizsgálat indult.

– A gyerekek félnek, nem tudom, beköltözünk-e valaha a házba. Ráadásul még biztosítást sem kötöttünk rá, így magunknak kéne felújítanunk, de a vásárlás után nem maradt pénzünk

– mondja az édesapa.

Hevér Lászlóné, Gyöngyöspata fideszes polgármestere tudósítónknak azt mondta: ismerik a családot, jóravaló emberek, a férfi patai születésű. Az utcában, ahová költöznének, velük átellenben is él egy cigány család, így nem lehet azt állítani, hogy ők lennének az első „betelepülők" egy olyan környezetbe, ahol korábban még nem laktak romák.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A rendőrség helyszíni szemle során megállapította, hogy a lakatlan családi házzal egybeépített melléképületben gyulladt ki egy szekrény, s a lángok átterjedtek az előtető gerendájára. Az elsődleges szakvélemények alapján felmerült az idegenkezűség gyanúja, azonban a tűzvizsgáló a helyszínen az égésgyorsító – Molotov-koktél – jelenlétét kizárta. Az ügyben a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya ismeretlen tettes ellen indított büntetőeljárást rongálás vétség gyanúja miatt – ez jelenleg is tart, tudtuk meg a sajtóreferenstől.

Kovács Nikoletta közölte: az elmúlt négy évben hatóságukhoz – a tavaly decemberi tüzet megelőzően – mindössze egy esetben érkezett bejelentés Gyöngyöspatán történt tűzesetről, de a vizsgálat során idegenkezűségre utaló körülményt nem állapítottak meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.